Kompanija Nestlé prvi proizvođač u Srbiji sa pravom upotrebe međunarodne oznake za proizvode koji ne sadrže gluten

To Press Releases listBeograd    ,maj 15, 2013

Kompanija Nestlé prvi proizvođač u Srbiji sa pravom upotrebe međunarodne oznake za proizvode koji ne sadrže gluten Svetski dan obolelih od celijakije, 16. maj, obeležava se širom sveta, a pretpostavlja se da u našoj zemlji ima između  35.000  i  70.000 obolelih od celijakije.  Kompanija Nestlé je prva kompanija u Srbiji koja je sklopila saradnju sa Udruženjem Srbije za celijakiju i jedini proizvođač na našem tržištu koji ima pravo na korišćenje međunarodne oznake za proizvode koji ne sadrže gluten.
CIPIRIPI krem i CIPIRIPI tabla iz Nestlé konditorskog asortimana ne sadrže gluten. Isto se odnosi i na deo Nestlé kulinarskog asortimana čiji proizvod,  C Senf (delikates, pikant i sa renom) ima istu oznaku.

Celijačna bolest (celijakija) je hronična autoimuna bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten - belančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Procene su da više od milion Evropljana boluje od ove bolesti, za koju je jedina terapija striktna i doživotna dijeta bez glutena. Ukoliko se ona ne poštuje dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i do brojnih poremećaja koji proizilaze iz poremećaja varenja hrane.

Kompanija Nestlé prvi proizvođač u Srbiji sa pravom upotrebe međunarodne oznake za proizvode koji ne sadrže gluten „Ova bolest je zastupljena kod svih uzrasta, oba pola, a može se da se javi već kod odojčadi ili kod odraslih. Razni simptomi te bolesti mogu dugo da budu prikriveni. Svetski dan obolelih od celijakije dobar je povod da više ljudi sazna o specifičnostima i terapiji ove autoimune bolesti, da se informiše o bezbednim namirnicama koje mogu konzumirati i na koji način da se zaštite od nenamernog unošenja glutena. Postojanje domaćih proizvoda na tržištu, koji su cenovno pristupačni i poseduju potvrdu da su bez glutena, je veoma značajno za obolele, s obzirom na to da je hrana bez glutena obično skupa i ne postoji previše dostupnih opcija“ rekla je Vesna Pavkov, predsednik Udruženja Srbije za celijakiju.

„Mi u Nestléu smo svesni da u Srbiji postoji veliki broj ljudi koji boluju od celijakije. Stoga nam je veliko zadovoljstvo da svojim potrošačima možemo ponuditi proizvode koju su bez glutena, a koju su ujedno ukusni i cenovno pristupačni.’’ – Izjavila je Sandra Todorović iz kompanije Nestlé. 

Udruženje Srbije za celijakiju je član evropske asocijacije nacionalnih udruženja obolelih od celijakije i vlasnik prava na dodelu znaka precrtane pšenice proizvođačima bezglutenske hrane  na teritoriji Srbije.