Obeležen Svetski dan obolelih od celijakije

To Press Releases listBeograd,maj 29, 2016

U Udruženju Srbije za celijakiju navode da je znanje o ovoj bolesti i održavanju zdravlja obolelih u našoj zemlji i dalje na veoma niskom nivou  

Povodom Svetskog dana obolelih od celijakije, Udruženje Srbije za celijakiju organizovalo je danas tradicionalno prigodnu manifestaciju na Zemunskom keju u Beogradu.  

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - belančevinu koje ima u žitaricama, pšenici, raži i  ječmu. Trend rasta broja ljudi u našoj zemlji koji su osetljivi na gluten nastavlja se iz godine u godinu. Prema podacima Udruženja, čak oko 70.000 ljudi u Srbiji osetljivo je na gluten, a samo tri odsto upotrebljava bezglutenske proizvode. Procene su da više od milion Evropljana boluje odcelijakije, za koju je jedina terapija doživotna dijeta koja ne uključuje ovaj protein.

Kao hronična autoimuna bolest koja obuhvata sve uzraste i oba pola, celijakija može se da se javi već kod odojčadi. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te bolesti je na jako niskom nivou“, istakla je Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju i dodala: „Kako celijakija spada u bolesti koje se teško prepoznaju, naš cilj je povećanje procenta dijagnostike i smanjenje vremena čekanja između prvih simptoma i dijagnoze, kao i povećanje svesti o potrebama obolelih“.

Veliki problem za sve koji pate od trajnog poremećaja podnošenja glutena predstavlja i činjenica da je gluten prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima. Vesna Pavkov navodi da su osobe sa dijagnozom celijakije često u dilemi koja hrana i proizvodi su za njih sigurni: „Veliko olakšanje za celijačno obolele pri nabavci bezglutenskih proizvoda predstavlja međunarodno priznati znak precrtanog klasa pšenice, koji se može naći na nekim proizvodima. U našoj zemlji jedino Udruženje Srbije za celijakiju ima pravo da dodeljuje ovaj znak domaćim proizvođačima“.

Za proizvodnju bezglutenskih postoje strogi kriterijumi koje je neophodno ispoštovati, i to u svim fazama kroz koje prolaze sirovine – od uzgoja i proizvodnje, pa sve do skladištenja.

Nestlé je prva kompanija u Srbiji koja je dobila pravo na korišćenje međunarodne oznake za proizvode koji ne sadrže gluten, ostvareno kroz saradnju sa Udruženjem Srbijeza celijakiju. Posetioce skupa kompanija je obradovala svojim bezglutenskim artiklima, kao što su Nesquik i Cipiripi, ali i novim Corn Flakes žitaricama bez glutena, sa ukusom čokolade i ukusom meda i kikirikija.

Takođe, u okviru kulinarskog asortimana C proizvoda kompanije Nestlé, pored C senfa delikates nalaze se i senf sa renom, kao i pikant senf koji su isto bez glutena. Udruženje Srbije za celijakiju je član Evropske asocijacije nacionalnih udruženja obolelih od celijakije i vlasnik prava na dodelu znaka precrtane pšenice proizvođačima bezglutenske hrane na teritoriji Srbije.