Sve manje sporta sve više Fejsbuka

NESTLÉ: Sve manje sporta sve više FejsbukaPrema rezultatima anketiranja skoro 3000 đaka sedmih razreda u Srbiji u okviru programa ZdravoRastimo, samo jedno od petoro dece se u dovoljnoj meri bavi sportom, jedna trećina đaka više od dva sata dnevno provede na internetu, dok 8 procenata učenika ima manje od tri obroka dnevno

Loše navike u ishrani, nedostatak vremena i dostupnost brze hrane često dovode do gojaznosti i zdravstvenih problema koji pogađaju sve mlađu populaciju. Deca sve veći deo svog vremena provode sedeći, dok se fizičke aktivnosti često svode samo na čas fizičkog u okviru školskog nastavnog programa. Program „ZdravoRastimo“ predstavlja jedan od načina da se učenici sedmih razreda osnovnih škola upoznaju sa principima zdrave ishrane i značajem fizičke aktivnosti.

Rezultati ankete, koju je u okviru programa „ZdravoRastimo“ radilo skoro 3000 učenika sedmih razreda širom Srbije, a koju su sprovele kompanija Nestlé Adriatic i agencija IPSOS, ukazuju na to da više od četrvtine ispitane dece veruje da je gojazno, dok je čak 13 procenata na dijeti ili na druge načine pokušava da smanji telesnu težinu.

Anketa je pokazala i da se samo jedna petina dece bavi fizičkom aktivnošću u meri koja je preporučljiva za ovaj uzrast, a skoro polovina ispitanih učenika dnevno provodi dva sata, ili više, ispred TV ekrana. Pored toga, jedna trećina sedmaka više od dva sata slobodnog vremena utroši igrajući video igrice, dok isti procenat dece provede dva, ili više sati na internetu, surfujući, na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

Pitanja o navikama u ishrani na koja su odgovarali osnovci su pokazala i da više od polovine ispitane dece ima manje od 5 obroka dnevno, dok 8 procenata osnovaca ima manje od 3 obroka na dan. Skoro 40 procenata ispitanih osnovaca ne smatra žitarice jednom od osnovnih namirnica u ishrani.

Anketa sprovedena na početku programa obuhvatala je test znanja i navika u ishrani i ponašanju, a učestvovale su po tri škole iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Sombora i Novog Pazara.

Program edukacije i materijale u okviru projekta „ZdravoRastimo“ osmislili su stručnjaci i nutricionisti u saradnji sa kompanijom Nestlé. Učenici sedmih razreda uče iz brošura, video-materijala i igara koje će prolaziti sa svojim profesorima, dok će svoju kreativnost moći da iskažu putem kratkog video filmove.

Program „ZdravoRastimo“ se sprovodi treću godinu za redom u saradnji Atletskog saveza Srbije i kompanije Nestlé, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.