Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minestrone supa

Sastojci (za 6-8 osoba):

2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren celera
100 g dimljene slanine ili pančete
1 veći krompir
1 tikvica
200 g očišćenog spanaća (ili veza blitve ili zelja)
200 g sitnijih šampinjona
1 konzerva pasulja 
1 praziluk
1 komad pilećih leđa ili batak sa karabatakom
100-200 ml kuvanog paradajza 
2 kašike maslinovog ulja
1 veza peršuna
2 lista C lovora
C biber
1 kašika začina C sa ukusom piletine
1 kesica C suvog bosiljka
100 g rendanog parmezana za serviranje (po želji)
1 šaka kratke testenine po želji (penne, makaroni i sl.)

Za bujon:
Po jedan luk, šargarepu i pola celera očistiti, iseckati na krupno i kratko propržiti na tri kašike zagrejanog ulja. Zatim dodati list C lovora i spustiti piletinu da se kratko prži. U piletinu dodati začin C sa ukusom piletine radi jačeg ukusa pa je preliti sa dve litre hladne vode. Ubaciti vezu peršuna poklopiti i ostaviti da krčka  oko sat vremena. Procediti i time ste dobili pileći bujon. 

Kako deca mogu da pomognu:
Dok se bujon kuva neka deca urade pripremu namirnica - neka sitno naseckaju glavicu luka dok šargarepu, celer,  slaninu, tikvicu i krompir seckaju na kockice 1cmx1cm. Pečurke naseckati na četvrtine, a praziluk prvo po dužini, a onda na krupnije komade. Blitvu, zelje neka iseku ili rukama iscepkaju na trakice.

Zagrejte tri kašike ulja i propržite slaninu, zatim stavite zajedno da se dinstaju crni luk, šargarepa i celer, malo posolite i poklopite. Promešajte i dodajte deo bujona da povrće ogrezne i poklopiti šerpu. Nakon 10 minuta šargarepa i celer bi trebalo da su malo omekšali, tada ubaciti krompir, pa dinstati još 10 minuta. Zatim ubaciti tikvice, pa nakon 5 minuta naliti proceđenim bujonom i čim provri dodati pečurke i sok paradajza pa krčkati još 5 minuta nakon čega ćete ubaciti proceđen pasulj, suvu testeninu, praziluk i spanać/zelje. Pobiberiti i posoliti po želji, dodati suvi bosiljak pa kuvati još 10 minuta i minestrone supa je gotova. Ako vam se čorba učini suviše gusta dodajte malo tople vode. Pri služenju preliti sa malo maslinovog ulja i posuti kašikom rendanog parmezana.

Saveti:
Minestrone supu možete praviti u bilo koje doba godine, a preporučljivo je da koristite sveže povrće dostupno u toj sezoni. Bitno je da se pri kuvanju pazi da se namirnice tokom kuvanja dodaju počev od tvrđih ka mekšim kako bi svaka namirnica zadržala svoje karakteristike i nutritivna svojstva.

Prijatno!

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.

minestrone supa