Nestlé koristi istraživanja o lavinama kako bi proizveo bolji sladoled

mar 27, 2012


U kompaniji Nestlé koriste iste specijalizovane tehnologije kojima se služe naučnici koji proučavaju snežne pojave, kako bi poboljšali kvalitet sladoleda. Stoga, Nestléovi naučnici sarađuju sa Institutom za istraživanje snežnih pojava i lavina u Švajcarskoj (SLF) kako bi ispitali mikroskopske delove kristala koji se nalaze kako u snegu tako i u sladoledu. Ova saradnja ima za cilj da pomogne kompaniji Nestlé u rešavanju problema koji je univerzalan za svakog proizvođača sladoleda: kako da se duže održi originalna tekstura i struktura proizvoda.

Ovo zajedničko istraživanje zasniva se na radu jedinog rendgenskog tomografskog aparata na svetu koji omogućava dugoročno posmatranje sitnih čestica u supstanci pri temperaturama od 0 do minus 20 stepeni Celzijusa. Stručnjaci posmatraju razvoj kristala leda u snegu i kako to utiče na njegove karakteristike, što je ključni faktor za razumevanje formiranja lavina. Kristali leda utiču na karakteristike sladoleda na sličan način, menjajući, svojim rastom i promenom oblika, njegovu teksturu i strukturu.

“Sladoled je inherentno nestabilna supstanca”, rekao je Dr Hans Jörg Limbach, naučnik iz Nestlé istraživačkog centra u Švajcarskoj. “Led će se odvojiti od originalnih sastojaka, poput krema i šećera, usled prirodnog procesa. Kada ostavite sladoled u zamrzivaču kod kuće na duži period, na kraju ćete videti parčiće leda kako se formiraju u proizvodu”, dodao je doktor Limbach.

U industriji proizvodnje sladoleda, povratna informacija od kupaca o sladoledu koji se pakuje u kutije i ostavlja u zamrzivaču, često se odnosi na teksturu i izgled sladoleda.

„Oscilacije temperature, do kojih može doći u  različitim fazama transporta i skladištenja proizvoda, nisu dobre za kvalitet sladoleda“ nastavio je Dr Libach. „Većina kućnih zamrzivača je podešena na temperaturu od -18 stepeni Celzijusa, ali temperatura nije konstantna i varira po nekoliko stepeni što uzrokuje da se delovi sladoleda tope i potom ponovo zamrzavaju. Sladoled ponekada može postati „gumast“ zbog gubitka vode ili vazduha ili pun leda. U Nestlé-u predano radimo na receptima da osiguramo kvalitet i stabilnost sladoleda pri ovakvim temperaturnim oscilacijama, ali uvek tražimo načine da ih učinimo još otpornijim“ dodao je.

Studija je već pokazala da neki kristali leda rastu i spajaju se, stvarajući veće kristale koji uništavaju teksturu sladoleda. Ukoliko se identifikuje glavni mehanizam rasta kristala, može se naći bolji način kako bi se taj proces usporio.

Trenutno se radi na studiji u saradnji sa SLF i istraživačkom grupom na Institutu Paul Scherrer u Švajcarskoj. Ovo će naučnicima otvoriti pristup tehnologiji kojom će moći da ispituju mikroskopske čestice sladoleda u još većoj rezoluciji.

Kompanija Nestlé u Srbiji upravlja fabrikom sladoleda u Staroj Pazovi i pored proizvodnje za domaće tržište, sladoledi se izvoze na tržišta u regionu, dok ove godine počinje izvoz na tržište Evropske unije. Fabrika sladoleda u Staroj Pazovi zapošljava između 110 i 290 radnika, u zavisnosti od sezone, a do sada je uloženo više od pet miliona evra u modernizaciju poslovanja.