Nestlé smanjio emisiju CO2 za 16% i potrošnju vode za 28% u proteklih deset godina

mar 3, 2008

Na zajedničkom događaju Nestlé-UN Global Compact u New Yorku, Peter Brabeck-Letmathe, predsednik Upravnog odbora i izvršni direktor Nestlé-a, predstavio je prvi Nestlé-ov izveštaj pod nazivom Stvaranje zajedničke vrednosti, koje sadrži i nove numeričke podatke o uticaju poslovnih aktivnosti na okolinu i društvo širom sveta. U 2007. Nestlé je smanjio direktno emitovanje stakleničkog gasa za 16% u odnosu na razdoblje pre deset godina, a sveukupnu potrošnju vode za 28%, dok je istovremeno povećao ukupnu količinu proizvedene robe za 76%. U 2007. Nestlé je uložio više of 100 miliona CHF u unapređenje industrije vezano za životnu sredinu, kao i oko 170 miliona CHF u nova proizvodna postrojenja u Brazilu, Pakistanu i Kini. Kompanija je takođe nastavila da pruža besplatnu tehničku pomoć za oko 600. 000 poljoprivrednika u zemljama u razvoju, uključujući 30 miliona CHF u mikro kreditima.

Peter Brabeck-Letmathe, predsednik Upravnog odbora i izvršni direktor Nestlé-a izjavio je: "Stvaranje zajedničke vrednosti znači dugoročno razmišljanje i istovremeno osiguravanje snažnih godišnjih rezultata. Jedno od osnovnih načela poslovanja Nestlé-a je da neće žrtvovati dugoročni razvoj radi kratkoročne dobiti. To nam omogućava da ostvarimo Nestléov model - 5-6% organskog rasta sa povećanjem dobiti pre oporezivanja (EBIT) u stabilnim valutama - iz godine u godinu, uz istovremeno unapređivanje ekološke i društvene efikasnosti i posledični pozitivni uticaj na milione ljudi u celom svetu.

Izveštaj, čiju je tačnost potvrdio Bureau Veritas, je sastavni deo Nestlé-ovih poslovnih izveštaja. Ono sadrži mnoge numeričke podatke koji su dostupni zahvaljujući kontinuiranom razvoju GLOBE-a, Nestlé-ovog informacionog sistema za upravljanje širom sveta, koji su sada objavljeni po prvi put. Uistinu, GLOBE će pružati sve više informacija o Nestlé-u narednih godina, tako da će kompanija moći da pruža sve više kvantitativnih informacija o svojim aktivnostima u lokalnim zajednicama širom sveta. Potpuni tekst izveštaja na engleskom jeziku, kao i dodatni video materijal, dostupni su na stranici www.nestle.com/csv.