Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BATACI IZ RERNE PEČENI NA ŽICI SA MEDITERANSKIM KROMPIROM

batak recept
Porcija za 4 osobe
4 velika bataka sa karabatkom (oko 350 gr svaki) 
maslinovo ulje 1 dl
1 kašika začina C
1/2 kašike bibera C

Recept
Zagrejati rernu na 160C. Batake izvaditi na sobnu temperaturu i blago ih pouljiti sa svih strana
utrljavanjem rukama, pa dobro posoliti i pobiberiti. Rernu namestiti tako da je pleh postavljen jedan
nivo ispod žice na kojoj će se peći bataci.
Kada se rerna ugreje, batake postaviti direktno na žicu, a u pleh ispod žice dodati oko 0,5L vode. U
zavisnosti od pleha, potrebno je da imate bar 1-1,5cm visine vode u plehu.
Pecite oko 2h i 15 minuta, usput na svakih 40-ak minuta proveravajući da nije isparila voda iz pleha.
Bataci se moraju peći u atmosferi pare, pa je važno što manje otvarati rernu. Ukoliko mislite da je
potrebno, a najverovatnije neće biti, batake možete zarešiti podizanjem temperature na 230C tokom
poslednjih 15 minuta pečenja.

Napomena
Ovu tehniku pečenja na žici najčešće prati krompir koji pripremimo u plehu ispod, kao što je opisano u receptu u nastavku.



MEDITERANSKI KROMPIR SA BELIM LUKOM, ORIGANOM I MIROĐIJOM
za 4 osobe

1,5 kg mladog krompira
1 kašika origana C
1 kašika mirođije C
6 čenova belog luka
1/2 kašičice bibera C
1 kašika začina C

Recept
Kako bismo na najbolji mogući način iskoristili divne sokove koji se iz bataka cede tokom pečenja, mlade krompire operemo, očistimo ukoliko je to potrebno, pa ih nasečemo na jednaku veličinu i skuvamo kratko u slanoj vodi (oko 15 min). Tako poluskuvane krompire umešamo sa svim suvim začinima i oljuštenim čenovima belog luka tokom poslednjih 45 minuta pečenja bataka, a ukoliko je potrebno, kada izvadite batake možete nastaviti sa pečenjem krompira za rešiju opciju. 


Deca
Poslove pranja i aranžiranja mladih krompira možete poveriti vašim klincima, koji ih mogu i začiniti. 

Ideja za serviranje

Pored krompira koji se peče ispod bataka, dodajte šargarepu, paprike i tikvice nasečene na kockice uz poneki čeri paradajz i ispod bataka ćete dobiti jelo od povrća koje je savršen prilog, ali i samostalno jelo  u stilu „ratatuj”-a. Uz meso i ovaj prilog poslužite mešavinu svežih sezonskih salata – zelenih sa rotkvicama u letnjem periodu ili rendanog kupusa, šargarepe i jabuke u hladnijem delu godine.


Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.