Deca koja doručkuju bolje uče, lakše pamte i kreativnija su

To Press Releases listBeograd,apr 24, 2014

Istraživanja koja stručnjaci sprovode više od 30 godina pokazala su da postoji pozitivna veza između konzumiranja doručka i poboljšanja kognitivnih funkcija i mentalne budnosti kod dece. Iako stručnjaci često ukazuju na značaj doručka kada je reč o pamćenju i učenju, u Srbiji skoro petina dece ne doručkuje. 


Pravilna ishrana ne samo da ima ulogu u unapređenju i očuvanju zdravlja već je i naučno potvrđeno da deca koja doručkuju pokazuju bolje rezultate u učionici, bolje pamte, imaju bolju koncentraciju i postaju kreativnija. Istraživanja u okviru projekta „ZdravoRastimo“ kompanije Nestlé otkrivaju nam da preko 81 odsto ispitane dece svaki dan doručkuje, dok 19 odsto preskače doručak. 

Žitarice u ishrani, jedan su od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije. U žitaricama se nalaze mnogi važni nutrijenti, između ostalog i vitamini B kompleksa, uključujući folnu kiselinu. Bogate su vitaminima i mineralima kao što su gvožđe i kalcijum, naročito njihova ljuska i klica. Žitarice sa celim zrnom poseduju značajnu sadržinu vlakna i stoga doprinose pravilnoj ishrani.  

„Kada deca preskoče doručak, postoji tendencija da se propuštene hranljive materije tokom ostatka dana ne nadoknade. Takođe, u istraživanjima primećujemo da deca koja preskaču doručak kasnije u toku dana češće uzimaju masniju hranu. Žitarice su dobra osnova za uravnotežen doručak, koji bi uz to trebalo da sadrži voće i mleko. Moje iskustvo, kao nekog ko je radio sa decom, govori da ni sve inovativne nastavne strategije na svetu ne mogu da motivišu dete koje je gladno“, objašnjava Dr Jolene McMonagle, nutricionista kompanije Nestlé.

Nestlé žitarice su idealan izbor za ukusan početak dana za vaše dete, jer uz odličan ukus sadrže neophodnu energiju i hranljive sastojke za lakše ispunjavanje školskih obaveza.