Mladi sportisti „Vojvodine“ u okviru programa ZdravoRastimo ostvarili najbolje sportske rezultate

To Press Releases listNovi Sad,maj 9, 2014

Mladi sportisti „Vojvodine“ u okviru programa ZdravoRastimo ostvarili najbolje sportske rezultate U Atletskom klubu „Vojvodina“ u Novom Sadu, održana je završna svečanost u sklopu projekta ZdravoRastimo, na kojoj su predstavljeni uspesi atletičara u okviru ZdravoRastimo kupa Srbije, kao i rezultati edukacije kroz koje su učenici osnovnih škola prošli tokom ovog projekta.

Pored edukativnog dela projekat  ima i sportski deo, odnosno ZdravoRastimo Kup u sklopu kojeg su atletičari AK „Vojvodina“ ostvarili najbolje rezultate u okviru 3 finalna takmičenja u pojedinačnom i ekipnom takmičenju. Projekat „ZdravoRastimo“ edukuje učenike sedmih razreda o važnosti pravilne ishrane i svakodnevne fizičke aktivnosti, sa ciljem prevencije gojaznosti kod mladih kao jednog od vodećih zdravstvenih problema današnjice. Treća sezona projekta, koju sprovode Atletski savez Srbije i kompanija Nestlé Adriatic, obuhvatila je blizu 2.800 učenika iz 9 gradova i 27 škola u Srbiji.

„Nakon sprovođenja završnih anketa koje je obradio IPSOS, i u trećoj sezoni projekta dolazimo do saznanja da samo 40% anketiranih učenika ima 5 obroka na dan, tek nešto više od 50 % svakodnevno unosi preporučenu količinu voća, a samo trećina unosi dovoljno serviranja povrća na dan. Pored toga, pre edukacije samo je 14 % učenika znalo koji su to izvori energije u hrani, a njih manje od polovine znalo je koje su to osnovne grupe namirnica. Ovi rezultati ukazuju na važnosti edukacije i zajedničke saradnje javnog i privatnog sektora kako bi uticali na promene navika dece i njihovih roditelja, i time doprineli prevenciji gojaznosti koja je jedna od vodećih zdravstvenih problema današnjice“ rekla je Aleksandra Malešević, nutricionista kompanije Nestlé za region.

Rezultati anketa pokazali su i kako je samo petina od ukupnog broja učenika koji su učestvovali u projektu zadovoljavajuće fizički aktivna, minimalno 60 minuta dnevno. Sa druge strane, oko 80% anketiranih učenika provodi pred televizorom ili računarom, odnosno na Internetu, dva ili više sati dnevno.

„Atletski savez Srbije aktivno radi na tome da što veći broj mladih pristupi klubovima, a ovakvi projekti doprinose popularizaciji sporta kod mladih i podstiču ih da iz pravih razloga počnu da se bave sportskim aktivnostima. Veoma smo ponosni što je AK „Vojvodina“ postigao izuzetne rezultate na ZdravoRastimo kupu Srbije, gde je ostvario najbolje rezultate u konkurenciji od 30 klubova iz cele Srbije, ali i na pojedinačnim takmičenjima gde su naši pioniri uzeli najviše medalja“  izjavio je Stevan Zorić, direktor Atletskog kluba „Vojvodina“.

Projekat ZdravoRastimo je sproveden u školama u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Novom Pazaru, Čačku, Zrenjaninu, Novom Sadu i Somboru.  Profesori fizičkog vaspitanja su kroz četiri modula učenicima preneli znanje koristeći edukativne brošure i materijale koji su uključivali i aktivno učestvovanje učenika putem kreativnog angažovanja kao što je osmišljavanja predstava i kratkih filmova. Sedmaši su na ovaj način učili o osnovnim postavkama pravilne ishrane, planiranju ishrane, telu i hrani, kao i načinima na koje mogu poboljšati svoje navike u ishrani.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i  Ministarstvo i sporta i omladine koja su i ove godine podržala projekat ZdravoRastimo.