Naučnici iz Nestlé-a otkrili kako namirnice različito utiču na navike u ishrani i unos kalorija

To Press Releases listBeograd,feb 22, 2013

Šta jedan obrok čini zadovoljavajućim? Telo prepoznaje hranljive materije i kalorije, ali potpuno zadovoljstvo proizlazi iz celokupnog iskustva konzumacije koje uključuje ukus, miris i teksturu hrane. Prilikom svakog unosa hrane, količina pojedenog, trajanje obroka i zadovoljstvo koje proizlazi iz toga, zavise od više faktora kojih možemo, a i ne moramo biti svesni.

Dve studije iz Nestlé-ovog istraživačkog centra donose nam nove podatke koji pokazuju kako različite namirnice mogu uticati na navike u ishrani poput, veličine zalogaja i vremena potrebnog da se zalogaj sažvaće, te kako sve to može uticati na osećaj sitosti i unosa hrane.
Prva od studija testirala je karakteristike procesuiranja 35 začinjenih namirnica koje najčešće sačinjavaju naše obroke. Rezultati istraživanja ukazali su da prosečan broj žvakanja pojedinih namirnica varira od 27 za pire, do čak 488 za čips (tortilje). To ih je navelo na zaključak kako ljudi koji konzumiraju tvrđu hranu, koja pri tome nije isečena na manje komade, jedu sporije i osećaju se sitiji.

Na osnovu tog saznanja, postavili su novu hipotezu: Može li nam hrana koja zahteva više žvakanja i koja duže ostaje u našim ustima, pružati duži osećaj sitosti i time smanjiti novi unos energije? Ovu tezu su nastojali proveriti u drugoj studiji gde su obrok napravljen od šargarepe, krompira, odreska mesa i sosa začinili sa manje, odnosno, više začina. Obrok su poslužili u četiri grupe volontera koji morali da konzumiraju obrok do osećaja potpune sitosti. Zaključeno je da su oni koji su jeli celovito povrće i odrezak mesa, pojeli 10% manje od onih koji su jeli kašasto povrće i odrezak narezan na komadiće. Razlika u začinjenosti hrane bila je očigledna samo kod mekšeg, kašastog jela koje se i više konzumiralo. Na kraju, oni koji su jeli mekši obrok, pojeli su ga 20% brže od onih koji su jeli tvrđi i pritom nenarezani obrok.
"Naš krajnji cilj je pomoći potrošačima da kontrolišu unos energije. Saznanjima stečenim iz ove studije, možemo stvoriti kvalitetne obroke nakon kojih će konzumenti osećati veću sitost, a pritom uneti manje kalorija", utvrdio je Nestléov naučnik dr. Ciarán Forde koji je vodio ova istraživanja.

Više informacija na: http://www.research.nestle.com/newscenter/news/something-to-chew-on