Nova studija otkrila prednosti proizvoda obogaćenih mikronutrijentima

Studija koju je, za kompaniju Nestlé, sproveo Vintertur Institut za ekonomiku zdravlja (Winterthur Institute of Health Economics) otkrila je da je povećanje nivoa hemoglobina u krvi dece povezano sa konzumacijom proizvoda obogaćenim mikronutrijentima.

Istraživači su analizirali kombinovane rezultate pri 18 testiranja u kojima je učestvovalo više od 5,400 dece uzrasta od šest meseci do tri godine. Analiza je pokazala da mlečni proizvodi i proizvodi od žitarica obogaćeni gvožđem i kombinacijom drugih mikronutrijenata umanjuju rizik od anemije kod dece. Deca uz trudnice, spadaju u grupa najskloniju nedostatku gvožđa jer su im za rast potrebni visoki nivoi minerala.

“Dugogodišnje iskustvo kompanije Nestlé u obogaćivanju proizvoda, kao i naša predanost razvoju funkcionalne hrane temelji se na raznim istraživanjima koje su platforma za razvoj naših proizvoda. Ova studija jedan je od pokazatelja da naši funkcionalni prehrambeni proizvodi, koji su dostupni u više od 80 zemalja sveta, doprinose zdravlju i prevenciji bolesti poput anemije”, rekla je Aleksandra Malešević, nutricionista kompanije Nestlé Adriatic, komentarišući nalaze studije.

Anemiju uzrokuje dugoročan nedostatak gvožđa koji za posledicu ima prenizak nivo hemoglobina.  Prema nalazima studije, proizvodi obogaćeni gvožđem i mikronutrijentima, poput cinka i vitamina A, povećavaju nivo hemoglobina u krvi dece. Konzumacija obogaćenih proizvoda tako umanjuje rizik od anemije i ublažava posledice dugoročnog nedostatka gvožđa poput slabijeg mentalnog razvoja i fizičkih sposobnosti, kao i oslabljenog imunog sistema. Studija je pokazala da proizvodi obogaćeni sa većim brojem mikronutrijenata značajno povećavaju nivo hemoglobina u odnosu na neobogaćene proizvode, kao na proizvode obogaćene samo gvožđem, jer je upravo nedostatak nekoliko mikronutrijenata, a ne samo jednog, uzrok niza zdravstvenih problema.