Održan okrugli sto o važnosti smanjenog unosa soli

To Press Releases listBeograd,mar 7, 2014

Na inicijativu kompanije Nestlé danas je održan Okrugli sto o značaju smanjenja unosa soli u ishrani, sa ciljem da se podigne svest javnosti o štetnosti prekomernog unosa ovog esencijalnog minerala.

Prema aktuelnom istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, vodeći uzrok smrtnosti su nezarazne bolesti, od kojih kardiovaskularne bolesti zauzimaju čak 58 odsto. To znači da je svaka druga smrt u Republici Srbiji direktna posledica bolesti kardiovaskularnog sistema. Povišen unos soli u neposrednoj je vezi sa povišenim krvnim pritiskom, stoga je Svetska zdravstvena organizacija u svojim najnovijim preporukama smanjila preporučeni dnevni unos soli sa 6g na 5g, što je manje od jedne male kašike. 

Konzumiranje hrane koja sadrži visok nivo soli u dečijem uzrastu dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema koji se mogu sprečiti ukoliko se ovaj problem na vreme prepozna, zato je jako važno da se unos soli posebno prilagodi deci. 

O razlozima smanjenja prekomernog unosa soli, navikama koje imamo pri upotrebi soli i načinima kako smanjiti količine  koje svakodnevno unosimo govorili su najistaknutiji stručnjaci iz ove oblasti: Prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović, šef Odeljenja za pravilnu ishranu i bezbednost hrane Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Asist. dr sci. med. Milka Popović, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Dr Biljana Alimpić, specijalista pedijatar, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Vesna Zečević, nutricionista, predsednik Udruženja dijetetičara - nutricionista predškolskih ustanova Beograda iAleksandra Malešević, regionalni nutricionista kompanije Nestlé Adriatic.

„Neophodno je unositi natrijum u organizam, a najzdraviji način je kroz unos namirnica koje su neprerađene i koje u sebi sadrže prirodnu količinu natrijuma. Istraživanja su pokazala da čak i minimalno smanjenje unosa natrijuma dovodi do znatnog poboljšanja zdravlja i smanjenja broja osoba sa hipertenzijom. Svetska zdravstvena organizacija strogo preporučuje da se kod dece smanji unos soli jer u suprotnom će u kasnijim godinama imati zdravstvene probleme“, izjavila je prof. dr Ljiljana Trajković Pavlović, šef Odeljenja za pravilnu ishranu i bezbednost hrane Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Industrija, uz javne institucije, ima važnu ulogu u rešavanju problema prekomernog unosa soli. Kompanija Nestlé još je 2005. godine definisala poslovnu politiku o smanjenju javno-zdravstveno osetljivih nutrijenata (deo toga je i Politika za redukciju soli). U skladu sa tom odlukom, do 2007. godine kompanija Nestlé je smanjila nivo soli u proizvodima za 10 odsto, a u poslednjih 8 godina iz kulinarskog portfolija uklonjeno je čak 11,700 tona soli.

„U Nestlé-u smo odavno prepoznali problem prekomernog unosa soli i smatramo da je naša odgovornost da damo svoj doprinos u rešavanju ovog problema. Renovacije proizvoda, koje su posledica velikih ulaganja u istraživanje i razvoj, deo su naše globalne, ali i lokalne politike. Smatramo da je aktualizacija ove teme od velikog značaja i pozivamo ostale pripadnike prehrambene industrije da se aktivno uključe i daju svoj doprinos rešavanju ovog problema“, dodala je Aleksandra Malešević, nutricionista kompanije Nestlé.