Studija Nestlé istraživačkog centra utvrdila faktore koji utiču na razvoj crevnih bakterija kod odojčadi

To Press Releases listBeograd,feb 11, 2015

Prikazani rezultati u budućnosti će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama

Nestlé istraživački centar je objavio rezultate istraživanja o ulozi spoljašnjih faktora koji utiču na razvoj ključnih crevnih bakterija kod odojčadi. Crevne bakterije se obično nazivaju mikrobiomi i sastoje se od oko 100 milijardi mikroorganizama koji žive u telu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunološkog sistema.

U studiji objavljenoj u časopisu Američkog društva za mikrobiologiju mBio, detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama u budućnosti.
Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svetu, u istraživanju je sarađivao sa međunarodnim konzorcijumom EpiGen, koji je ostvario značajna otkrića u poslednjih nekoliko godina na području ishrane majki i male dece. Konzorcijum se sastoji od stručnjaka sa sedištem u pet centara širom sveta, uključujući Singapurski Institut za kliničke nauke Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktuelno istraživanje.
Kompanija Nestlé u saradnji sa konzorcijumom  EpiGen od 2011. godine proučava kako ishrana i stil života trudnica utiču na gene njihovih beba i  kako ove suptilne genetske promene utiču na budući zdravi rast i razvoj dece. 

Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmerena na faktore koji utiču na detetov fizički i kognitivni razvoj, na razvoj metaboličkog i imunološkog sistema u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće, po 365 dana prve i druge godine detetovog života, kao  i na ulogu ishrane u tom periodu.

Nestlé Nutrition Institut i kompanija Nestlé Adriatic organizovaće 14. marta u Zagrebu kongres pod nazivom Novi izazovi u ishrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost. Stručnjaci iz Srbije, zajedno sa više od 300 pedijatara iz regiona, imaće priliku da prisustvuju predavanjima o ovoj i srodnim temama.