Ulaganjem 1,2 miliona evra u prešiščavanje vode, kompanija Nestlé u fabrici u Surčinu smanjila je potrošnju vode za 60 odsto

To Press Releases listBeograd,jun 11, 2014

Na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Surčinu, kompanija Nestlé Adriatic otvorila je pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda. Događaju su prisustvovali predstavnici medija, brojni zvaničnici među kojima i Snežana Bogosavljević Bošković, Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, gradonačelnik Beograda, g. Siniša Mali, ambasador Švajcarske g. Žan Daniel Ruh, Sofia Samiha, ispred ambasade Grčke, kao i predsednica opštine Surčin, Vesna Šalović.

„Ako se trendovi potrošnje vode i rasta stanovništva nastave, procenjuje se da će se trećina ljudske populacije suočiti sa nestašicom vode već 2025. godine. Takođe, ako u obzir uzmemo i to da je ljudima za lične potrebe potrebno tek 1,5 procenata ukupne svetske potrošnje vode, dok poljoprivreda koristi skoro 70 procenata, vrlo je važno za sve nas da prehrambena industrija i poljoprivredni proizvođači učestvuju u razvijanju održivog upravljanja sistemima za vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda“, izjavila je Snežana Bogosavljević - Bošković Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„U oblasti očuvanja voda i povećanja efikasnosti iskorišćavanja prirodnih resursa u svojim fabrikama, kompanija Nestlé je u fabriku u Surčinu investirala blizu 1,2 miliona evra kako bi se izgradio pogon za prečišćavanje otpadnih voda, što je u skladu sa globalnim standardima kompanije. Trenutni maksimalni kapacitet iznosi 160 kubnih metara dnevno, što omogućava da se nakon proizvodnog procesa u prirodu vraća čista voda“, izjavio je Ansgar Borneman (Ansgar Bornemann), generalni direktor kompanije Nestlé Adriatic.

Od 2012. godine, potrošnja vode u Surčinu smanjena je za više od 60 odsto, što čini uštedu od 35.000 kubnih metara, čemu je ekvivalent 14 olimpijskih bazena ili više od 1.700 cisterni vode! Tokom protekle dve godine, uloženo je i 300.000 evra u prečišćavanje vode u Nestlé fabrici sladoleda u Staroj Pazovi.

Fabrika u Surčinu je za kompaniju Nestlé od posebnog značaja jer oslikava posvećenost kompanije energetskoj efikasnost i ilustruje primer dobre prakse koja se primenjuje u fabrikama širom sveta. Samo od akvizicije u 2012. godini, kompanija je uložila oko 5 miliona evra u poboljšanje proizvodnih procesa, kako bi proizvodnja u Srbiji bila u skladu sa visokim standardima kvaliteta koje kompanija Nestlé primjenjuje u svim svojim fabrikama u svetu.
Nakon zvaničnog programa otvaranja pogona za prečišćavanje vode, organizovana je poseta najnovijem pogonu za pravljenje THOMY majoneza, gde su se posle značajnih investicija stvorili uslovi za prebacivanje proizvodnje Nestlé proizvoda u fabriku u Surčinu.