"Zdravo rastimo" okupio 2000 osnovaca u Srbiji

To Press Releases listBeograd,feb 5, 2013

Program „ZdravoRastimo“, koji se sprovodi drugu godinu za redom, okupio je preko 2000 učenika sedmih razreda iz 6 gradova i 18 osnovnih škola. Program u Srbiji iniciran je sa ciljem da podstakne pravilne navike u ishrani kod dece, kao i da ih motiviše da učestvuju u sportskim aktivnostima, s obzirom na to da se broj gojazne dece iz godine u godinu povećava, a deca svoje slobodno vreme provode uglavnom sedeći.

Dva talasa testiranja učenika, pre i nakon programa, pokazali su da su predavanja značajno unapredila znanje osnovaca, dok su se devojčice i učenici iz Čačka posebno istakli znanjem. Učenici su pokazali da imaju dobru osnovu visokim procentom tačnih odgovora na pitanja kao što su prisutnost vitamina C u hrani, kako se izražavaju kalorije i bolestima koje nastaju kao uzrok nepravilne ishrane. Više od 2/3 osnovaca zna razliku između celovitog i prerađenog zrna i prepoznaje značaj žitarica od neprerađenog zrna.

Međutim, najveći napredak u znanju postignut je na težim pitanjima, te sada ½ dece koja su učestvovala u programu može da pročita i pravilno protumači tabele preporučenih dnevnih unosa hrane, što im omogućava da sami donose informisane odluke o namirnicama koje žele da kupe i koje su dobre po njihovo zdravlje. Takođe, preko polovine osnovaca zna koje namirnice treba da sadrži zdrav obrok, dok je pre predavanja to tek trećina mogla da prepozna.
Zabrinjavajuća je činjenica da je svaki deseti osnovac smatrao da so može da se koristi u neograničenim količinama, dok je sada, oko ½ sedmaka svesno da tu namirnicu treba svesti na jednu kafenu kašičicu dnevno. Iznenađujuće je i čvrsto uverenje više od polovine sedmaka da se energija dobija unosom vitamina, minerala i vlakana, dok je svega ¼ učenika prihvatila da se energija dobija od masti, šećera i proteina, što je pre predavanja znao tek svaki deseti učesnik programa. 

 „Neophodno da se u okviru redovnih školskih aktivnosti deca angažuju i da na pravi način razumeju koliko je važno brinuti o zdravlju od najranijeg uzrasta. Svedoci smo da su deca sve manje fizički aktivna, da svoje slobodno vreme provode sedeći, ispred kompjutera i zanemaruju obroke, te je izuzetno značajno motivisati ih na fizičku aktivnost i ukazati im zašto je zdrava ishrana bitna. Jedino se sistemskim i kontinuiranim radom sa decom mogu postići rezultati, a program „ZdravoRastimo“ je svakako dobar početak“ rekao je pomoćnik ministra omladine i sporta mr Dragan Atanasov.

„Istraživanje navika dece u okviru programa ukazalo je na poražavajuće podatke da skoro dve trećine ispitane dece jede sendviče ili hranu iz pekare, dok ¼ dece preko četiri sata provodi ispred televizora. Kako novijih istraživanja ove vrste i obima nema, ovo nam je odličan pokazatelj navika dece u Srbiji, koje su nažalost prilično zabrinjavajuće. Ovakvim inicijativama pokušavamo da utičemo na stvaranje zdravih navika u ishrani i nadamo se da će se program „ZdravoRastimo“ iz godine u godinu sve više razvijati i obuhvatiti veći broj dece u Srbiji“ izjavila je Sandra Todorović iz kompanije Nestlé.
Program se sprovodi u saradnji Atletskog saveza Srbije i kompanije Nestlé, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja. Ove godine, program „ZdravoRastimo“ je sproveden u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Čačku i Kragujevcu.