Kompanija Nestlé traži alternativu za so

Kompanija Nestlé najavila je početak saradnje sa renomiranom američkom kompanijom Hromocel (Chromocell Corporation), koja se bavi proučavanjem biološke nauke, a sve u cilju da se iz upotrebe izbaci nepotrebna količina veštačke soli i drugi pojačivači ukusa, te poboljša kvalitet proizvoda.

Hromocel poseduje tehnologiju koja omogućuje dubinsko pretraživanje biblioteka sastojaka kako bi pronašli one koji pružaju zadovoljstvo ukusa slično ili jednako onome koje pruža so. Veruje se da će ova tehnika omogućiti da se još bržim putem smanji količina soli u  Nestlé proizvodima, a da se pritom sačuva ukus na koji su potrošači navikli.

Nestlé je uložio 15 miliona američkih dolara u istraživanje kao deo svog globalnog plana da poboljša nutritivni sastav svojih proizvoda, kako bi potrošači širom sveta uživali u boljem kvalitetu proizvoda sa istim ukusom. Tokom proteklih deset godina, kompanija Nestlé je uklonila više od 12.000 tona soli iz svojih prehrambenih proizvoda na globalnom nivou. Saradnja sa kompanijom Hromocel unaprediće platformu ishrane zdravlja i zdravog života kompanije Nestlé i omogućiti da se dodatno poboljša nutritivan profil proizvoda.

„Naša saradnja sa Hromocelom pokrenuta je kako bi se pronašao način da se prilikom smanjenja sadržaja soli u kulinarskim proizvodima sačuva ukus koji potrošači očekuju“, rekao je Šon Veskot, menadžer u odeljenju proučavanja i poboljšanja kvaliteta hrane kompanije Nestlé (Sean Westcott, Research and Development Manager for Nestlé’s Food Strategic Business Unit). “Naš glavni cilj je da potrošačima ponudimo više opcija koje ne sadrže visoki udeo soli kako bi se mogli pripremiti ukusni svakodnevni obroci za potrošača i njegovu porodicu”.

So ima veliku ulogu u ishrani savremenog čoveka, a natrijum, koji je sastavni deo soli, igra veliku ulogu u kontroli nivoa vode u telu, održava normalni pH krvi, prenosi nervne impulse i pomaže kontrakciju mišića. So je prisutna u svim namirnicama u različitim količinama, ali prekomerno konzumiranje iste može imati loš uticaj na zdravlje čoveka.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslim osobama da dnevno ne unose više od jedne kafene kašike soli. Važno je napomenuti da su mnoge razvijene zemlje donele uredbe kojima se ograničava količina soli u namirnicama svakodnevne ishrane.