Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SALATA OD PILETINE I PEČURAKA

salata pecurke
Porcija za 6 osoba

Sastojci:

1 kg šampinjona
2 batka s karabatkom, srednje veličine
1 veza zeleni za supu
1 mali koren celera
1 glavica crnog luka
400-600 ml kisele pavlake
2-3 kašike THOMY majoneza (opciono)
C biber
C suvi peršun
morska so

DECA
Uključite decu u pranje povrća, kao i u seckanje - šampinjoni su odlična namirnica za učenje veštine sečenja kod mlađe dece.  

RECEPT
Batake i karabatake stavite u manji lonac i nalijte hladnom vodom. Kuvajte na jakoj vatri. Kad proključa, uklonite penu koja se formira na površini. Dodajte očišćeno povrće, so i biber, i kuvajte poklopljeno. Skuvane batake izvadite da se ocede od supe i prohlade. Supu procedite i sačuvajte (možete je odmah zakuvati ili je zamrznite za kasniju upotrebu). 
Šampinjone operite hladnom vodom i nasecite na tanke listiće. Dinstajte ih na zagrejanom tiganju bez masnoće, dok sva tečnost ne ispari. Začinite ih solju i C biberom. Ostavite da se ohlade. 


Sa bataka i karabataka odstranite kožu, kosti i sve hrskavice. Meso usitnite tako da vlakna presecate poprečno. Pomešajte pečurke i meso. Dodajte C peršun. Pobiberite C biberom i dosolite ukoliko ima potrebe. Obazrivo umešajte pavlaku i majonez. Dodajte malo po malo, salata ne treba da postane tečna. Sjedinite sastojke i dobro ohladite pre posluženja.

NAPOMENA
Salatu možete praviti i od belog mesa. Batake i karabatake biramo jer su znatno sočniji nakon termičke obrade.

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.