Sort results by
Sort results by

Sve što treba da znate o uličnoj teretani

teretana

U današnje vreme su zdravi i aktivni stilovi života sve popularniji i možda ste više puta čuli za izraz „ulične teretane“. U sledećim redovima otkrićete šta je tačno teretana, odakle dolazi, koje su prednosti teretane i kakva priprema vam je potrebna ako želite da vežbate.
 

Ulična teretana je sport koji uključuje snagu i gimnastiku na terenu. Sprave koje mogu da se koriste su najrazličitije –karike, poluge, razboj, ručke i drugo. Kao što možda pretpostavljate, ulični fitnes (ili Street workout) se pojavljuje u SAD-u, gde je 2008. grupa Amerikanaca odlučila da izgradi sopstveni trening centar koristeći igralište u svom kvartu. I pošto živimo u digitalnom dobu, sport dobija sve veću popularnost putem videa koji se dele na društvenim mrežama.

Vežbe na ulici nisu samo dobre fizičke, već i društvene aktivnosti. Prosto se nalazite sa prijateljima i trenirate, a isto tako nije isključena prilika za upoznavanje mnogih novih i zanimljivih ljudi.

Ne samo da vam Street workout daje snagu i izdržljivost, već vam daje i slobodu. Tamo nema trenera, sve odluke zavise od vas. Drugi veliki plus ovog sporta je to što vežbate na svežem vazduhu.

A ako vas je ideja o treningu napolju već osvojila, za vas imamo nekoliko dragocenih saveta. Prvo i možda najvažnije je da ne gubite motivaciju. Činjenica je da ne možete da napravite 50 zgibova i to je sasvim razumljivo. Ne zaboravite da vam je za postizanje ciljeva potrebna upornost i postepeno povećavanje opterećenja.

Došli smo i do opreme. Za nju vam ne treba ništa osim rukavica i prsluka. A kad je napolju hladno, možete da kupite šipke za zgibove i ručke za sklekove i da vežbate kod kuće.

Zanimljiva je činjenica da deca takođe mogu da treniraju u uličnoj teretani. Ona su izdržljivija nego što mislimo i mogu da izvodie vežbe snage od ranog uzrasta, ali naravno, njihov program mora da bude lakši od programa odraslih i da bude prilagođen njihovom fizičkom stanju.

Kakva fizička priprema vam je potrebna da počnete da trenirate na ulici?

Ako treba da budemo iskreni, ne treba vam gotovo nikava fizička priprema. Važno je obratiti pažnju na kontuzije i traume, bez obzira da li su prošle ili prisutne. Obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete sa vežbanjem na ulici. Tada počnite s lakim vežbama i ne odustajte ako niste dovoljno dobri. Supermen postoji samo u stripovima.


Autor: Kristina Kirova
Izvor: Jordan Jovčev

 

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.