Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Top 10 najhranljivijih jesenjih voća i povrća

Čak i kada vreme postane hladnije, vaše mogućnosti se povećavaju u pogledu zdrave ishrane. Zemlja obiluje raznolikošću povrća i voća, a dokaz su eko pijace i velike i male prodavnice koje imaju sve što vaše srce želi. Nemate izgovor da jedete neuravnoteženo i da loše kuvate.
top10

Pravi voćni ukus, raznovrsnost i najveća količina hranljivih sastojaka dostupni su tokom cele sezone.

Ako ove godine želite najbolje da iskoristite jesen, od početka morate da znate koje voće i povrće treba da sledite.

1. Jabuke

Iako su dostupne tokom cele godine, jesen je sezona jabuka i jedino je vreme kada možete da ih konzumirate sveže ubrane. Njihov ukus je sada drugačiji, za razliku od ostatka godine.

Roditelji i lekari uvek su bili u pravu kada su nam preporučivali da jedemo jabuke. Ovo voće sadrži puno antioksidanata koji pomažu u smanjenju rizika od razvoja različitih bolesti. Ishrana bogata antioksidansima je pouzdan saveznik protiv procesa starenja.

Jabuke imaju puno vitamina C koji pomaže imunom sistemu u borbi protiv spoljnih faktora. Pektin, kog ima u svim jesenjim plodovima, sa jestivom korom, bori se protiv bakterija u crevima i snižava holesterol. Zbog toga ne treba uklanjati jabukovu koru, već je treba konzumirati kao prioritet - većina hranljivih sastojaka i vitamina se tamo skladišti.

Postoji mnogo recepata u koje možete staviti jabuku. Evo nekoliko ideja: pita od jabuka, pečene jabuke, tarte tatin (tart) od jabuka, salate od povrća s jabukama, kompoti i još mnogo toga.

2. Prokelj

Iako potiče iz Belgije, prokelj može da se nađe u bilo kojoj zemlji, uključujući Rumuniju, ali jesen je savršeno vreme za njegovo konzumiranje.

Bogat vlaknima, vitaminima C, K i folnom kiselinom, prokelj pomaže u varenju, reguliše nivo šećera u krvi, olakšava asimilaciju kalcijuma u ​​kosti i koagulaciju krvi.

Prokelj može biti prava poslastica i važan izvor hranljivih sastojaka ako se pravilno sprema. Evo nekoliko ideja: prokelj prerežite na pola, prelijte sa malo maslinovog ulja, začinite solju i biberom i sve ispržite u rerni. Prava poslastica.

3. Karfiol

Žene, naročito, prepoznaju pouzdanog saveznika u karfiolu. Karfiol je nepogrešiva alternativa za sve one koji drže dijetu i žele da zamene brašno i automatski, testa, nečim drugim: na primer, pizza s karfiolom.

Njegova popularnost je posledica činjenice da ima vrlo malo ugljenih hidrata, jedan je od najboljih izvora vitamina C i K. Takođe, folna kiselina koju sadrži korisna je za svaku ženu koja namerava da rađa, jer sprečava razvoj patologije na nervnom nivou fetusa.

Pored klasičnih načina za pripremu karfiola seckanjem ili pečenjem u rerni, možete se odlučiti za razne krem čorbe ili kao zamenu za testo.

4. Kruške

Kruška je kraljica sezone. Njihov miris je jedinstven, a aroma nenadmašna. Kruške su vrlo zdrave, hidratantne i hranljive. Sadrže mnoštvo vitamina i hranljivih sastojaka, lako se jedu i ne vrše pritisak na zube niti probavni sistem.

Kruške sadrže ugljene hidrate i pektin, koji je detoksikator, regulišu gastrointestinalni trakt i nude pravu pomoć vašem imunološkom sistemu. Takođe, kruške pomažu telu da bolje zadrži kalcijum.

Uživajte u kruškama konzumirajući ih prirodnim putem ili u kolačima sa tvrdim testom, u rerni, u sirupima ili kuvane u kompotu.

5. Grožđe

Grožđe - užitak sezone, razlog zbog kojeg se jesen tako voli. Po pravilu se konzumira kao takvo, aroma i miris su mu izvanredni. Grožđe se takođe može doživeti u obliku mošta.

Postoji preko 60 vrsta grožđa, bogatih antioksidansima i hranljivim sastojcima, koji pomažu kod smanjenja upale, štite srce, poboljšavaju vid, zglobove i moždane funkcije.

6. Cvekla

Odlična u sveže ceđenim sokovima, rižotu i testenini, supama ili salatama, cvekla je najzastupljenija kada dođe jesen. Iako u prodavnicama može da se nađe prilično često, pojavljuju se samo jesenje sorte cvekle, a neke manje poznate nama su: ljubičasta, zlatna, bela, pa čak i višebojna.

Cvekla je bogat izvor nitrata, koji sprečava nastanak demencije povećavajući dotok krvi u mozak. Ova lepotica boje krvi, obiluje antioksidansima, folnom kiselinom, kalijumom i manganom, koji pomažu apsorpciju kalcijuma u ​​kostima i koagulaciju krvi.

I poslednje, ali ne najmanje bitno, konzumiranje cvekle pomaže u smanjenju pojave bolesti srca i jetre. Koji su drugi razlozi za konzumiranje cvekle?

7. Bundeva i tikvice

Bundeva, bostan i tikvice sinonim su za jesen. Uz grožđe, bundeva je zvezda sezone. Često korišćeni od strane dece na proslavama Noći veštica, ovi zemljani plodovi su veoma hranljivi.

Da li ste znali da šolja bundeve isečena na kockice sadrži skoro duplo više od preporučene dnevne količine vitamina A? Konzumiranjem ovog povrća dobijate veliku korist, od poboljšanja krvnog pritiska, do prostate. Bundeva sadrži beta-karoten, koji se takođe nalazi u šargarepi i koji se bori protiv slobodnih radikala.

Postoji mnogo opcija za konzumiranje bundeve: prelivene maslinovim uljem, ispečene u rerni i poslužene sa medom, u pitama, hlebu, rižotu ili u obliku pirea. Ne treba zanemariti ni semenke bundeve koje sadrže veliku količinu hranljivih vlakana.

Za razliku od letnje bundeve, bundeva ima glatku i meku teksturu i dodatnu slatkoću. Zbog svoje tvrde opne, može dugo da se čuva. Bogata je Omega-3 i vitaminom A. Za potpuno iskustvo dodajte cimet i đumbir u recepte sa bundevom - nećete zažaliti.

8. Pečurke

Pečuraka ima tokom čitave godine, ali jesen je njihova sezona, ljubitelji uživaju u obilju vrganja i medenjača. Veliki plus pečuraka je to što praktično nemaju masti - divna su alternativa mesu i već su deo mnogih dijeta. Siromašne su natrijumom, ne doprinose povećanju holesterola, imaju malo kalorija i izuzetno su bogate vitaminom B.

Ovako ih sprema većina ljubitelja i kuvara: na roštilju, u rerni, u tiganju sa belim lukom i kačamkom ili u raznim čorbama i varivima.

9. Dunje

Dunje: mirisne i aromatične izazov su i za decu i za odrasle i kada se jedu sveže. Naše bake i deke se uvek takmiče u pripremi najboljeg slatkog od dunja sa orasima, a drugi eksperimentišu sa ovim voćem u kompotu, tortama i salatama.

Dunja ima malo masti i malo natrijuma. Ovo voće je odličan izvor vitamina C i  trebalo bi da se nađe u svačijoj korpi voća.

10. Orasi

Orasi su pravo zadovoljstvo, kako kao brzo posluženje tako i za kolače. Da li ste znali da su orasi zapravo semena oraha? Zbog svoje tvrde kore, mogu da se čuvaju mesecima, pa čak i godinama. Orasi su posebno poznati po svojim nadevima u štrudlama ili zdravoj užini na poslu.

Orasi poboljšavaju metabolizam i snižavaju nivo holesterola u organizmu. Kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama, orasi doprinose smanjenju telesne težine.

Orasi imaju protivupalna svojstva, pomažu intelektualnim funkcijama (oni su simbol inteligencije), poboljšavaju plodnost kod muškaraca i zdravlje kostiju. Visok unos vitamina B izuzetno je koristan za trudnice za skladan rast ploda.

Orah ima hrskavu teksturu i prijatan ukus, zbog čega se može uključiti u gotovo bilo koji recept: kolače, biskvite, žitarice, energetske kaše, hleb, salate, maslac, i još mnogo toga.

Sezonsko voće je toliko dobro i hranljivo da možete napraviti njihove zalihe, možete da ih čuvate u zamrzivaču ili u tegli kao kompote, pečeno povrće možete čuvati u sterilisanim teglama, kuvano voće sa malo šećera, itd.

Sezonsko voće i povrće je znatno bogatije hranljivim materijama i ukusom od onog koje je dostupno tokom cele godine.