So


Ponekad se pojmovi „so“ i „natrijum“ koriste za isto, ali u teoriji to nije ispravno. „so“ je natrijum hlorid. 40% je natrijum, a 60% hlorid. Natrijum se u većini hrane nalazi kao natrijum hlorid (oko 90%), ali je prisutan i u ostalim dodacima hrani, kao što su natrijum-bikarbonat i mononatrijum-glutamata.

ZAŠTO NAM TREBA SO?

Natrijum je osnovni nutrijent. Potreban je za održavanje krvnog pritiska, i za stvaranje i prenos električnih impulsa u nervima i mišićima i unos nekih nutrijenata iz tankog creva.

KOLIKO SOLI NAM JE POTREBNO?

Preporučeni dnevni unos natrijuma kod odraslih osoba je 920-2300mg dnevno. To odgovara 6g soli ili 1 ½ kafene kašike.

KOJA HRANA SADRŽI SO?

Natrijum se često nalazi u hrani u prirodi, ali se i dodaje hrani zbog konzervisanja ili ukusa.

ZAŠTO JE PRETERANI UNOS SOLI LOŠ?

Najštetniji uticaj povećanog unosa soli je povišeni krvni pritisak, što predstavlja faktor rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti. Visoki krvni pritisak je uobičajen kod starijih osoba i do 70-e godine starosti skoro polovini stanovništva su nephodni lekovi.

Preterano unošenje natrijuma se povezuje i sa ostalim zdravstvenim stanjima kao što su:

  • zatajenje srca
  • problemi sa bubrezima i kamen u bubregu
  • edemi
  • moždani udar
  • rak želuca
  • hipertrofija leve klijetke
  • osteoporoza (zbog pojačanog izlučivanja kalcijuma)

JODIRANA SO?

Neke kuhinjske soli se jodiraju, što znači da se dodaje mala količina joda. Jod je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde, a nedostatak joda može da uspori razvoj i rast. Upotreba jodirane soli je važno u područjima gde prirodno ima malo joda u tlu i gde povrće ne prima jod iz tla. Morska so ne sadrži jod.

KAKO MOGU DA SMANJIM UNOS SOLI?

  1. Odaberite hranu sa manje soli, odnosno hranu koja sadrži 120 miligrama natrijuma na 100 grama. Sveža hrana poput voća, povrća, mesa, mleka i jogurta sadrži malo natrijuma, dok većina proizvedene hrane sadrži više natrijuma.
  2. Odaberite hranu sa manje soli, niskim nivoom soli, bez dodate soli i neposoljenu hranu. Sadržaj natrijuma je naveden u nutritivnoj tabeli svakog proizvoda.
  3. Ograničite konzumiranje hrane koja ima više soli, kao što su:
    • Suhomesnati proizvodi poput špeka, šunke, usoljene govedine i kobasica
    • Konzervirane i zapakovane supe, umaci, umaci za salate
    • Mesne paštete, dimljene ribe, inćuni i kamenice
    • Hleb i neke žitarice
    • Puter i margarin (osim ako konzumirate one bez soli)
    • Tvrdi sirevi (rikota, kravlji sir, mocarela i švajcarski sirevi imaju manje soli od ostalih sireva)
    • Masline, krastavci i ukiseljeno povrće
    • Grickalice i brza hrana
  4. Izbegavajte da dodajete so pri kuvanju i za stolom. Koristite biljke i začine kao što su bel luk, origano i limunski sok za dodavanje ukusa hrani.

Ljudima koji su navikli na više soli u hrani, na početku će nedostajati ukus soli. Međutim, nepce će se naviknuti na manje soli. Promene se obično mogu primetiti već posle sedam dana.