Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MSG


Monosodium glutamat (MSG) je pojačivač ukusa koji se dodaje hrani kako bi istakao dobar ukus. Glutamat se nalazi u nekim vrstama hrane koja sadrži belančevine, poput mesa, graška, soja sosa, pečuraka i sira. Vezano uz aditiv hrani 621, kod nekih ljudi je MSG izazvao reakciju poznatu kao „Sindrom kineskog restorana“, tako da se u nekim vrstama hrane i restoranskim obrocima smatrao spornim sastojkom. Ali, da li je MSG stvarno tako štetan? Evo nekih činjenica…

ŠTA JE MSG?

MSG je natrijum so glutamične kiseline (ili glutamat), koja je ne-esencijalna aminokiselina. Postoji 20 aminokiselina koje se spajaju i stvaraju određene belančevine u telu, a telo može da stvara vlastiti glutamat. Glutamat pomaže telu u stvaranju aminokiselina, a takođe je i neurotransmiter u nervnom sistemu.

Glutamat se nalazi u raznim vrstama hrane. Može da se pronađe u slobodnom obliku (sam) ili vezan uz druge aminokiseline u obliku belančevina. Slobodni glutamat se veže uz svojstva pojačavanja ukusa. Glutamat se proizvodi fermentacijom melase iz šećerne repe ili šećerne trske i skroba.

KOJA HRANA SADRŽI MSG?

Glutamat se u prirodi nalazi u hrani poput mesa, ribe, živine i povrća. Slobodni glutamati se nalaze u hrani poput paradajza, sira i pečuraka.

Glutamati se dodaju hrani za pojačavanje njenog ukusa. Hrana koja sadrži MSG uključuje hranu kao što su kocke za supu, začini, supe, sosovi i ukusne užine/obroci.

ZAŠTO SE MSG DODAJE HRANI?

MSG nema svoj lični ukus, ali pomaže u pojačavanju prirodnog ukusa hrane. Zato neki restorani i proizvođači dodaju MSG kako bi pojačali ukus hrane.

Ukus koji hrana dobija od prirodnog ili dodatog MSG-a se opisuje kao „Umami“ – peti osnovni element ukusa, posle slatkog, kiselog, gorkog i slanog. Umami je slastan ukus u kojem ljudi uživaju.

Drugi razlog dodavanja MSG-a hrani je smanjivanje sadržaja natrijuma. MSG sadrži manje natrijuma od kuhinjske soli. Sadržaj natrijuma u proizvedenoj hrani može da se smanji korišćenjem MSG kao zamene za so.

ŠTA JE SINDROM KINESKOG RESTORANA?

Sindrom kineskog restorana je kombinacija simptoma kao što su glavobolja, obamrlost, trnjenje, crvenilo, slabost i grčenje mišića, koje su neki ljudi iskusili posle obroka u kineskom restoranu.

Obično se tvrdilo da je MSG odgovoran za te simptome. Procenjuje se da oko 1-2% stanovništva doživi Sindrom kineskog restorana, ali ne postoje dosledni klinički dokazi koji tome idu u prilog.

DA LI JE MSG SIGURAN?

Da. U poslednjih trideset godina, MSG je proučavan kako bi se istražilo njegovo delovanje na telo. Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila sigurnost MSG-a.