Sort results by
Sort results by

Preterivanje u alkoholu i mamurluk

Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje…ili kraće: «jutro posle». Naravno, misli se na jutro nakon slavlja na kojem smo popili više nego što naš organizam smatra pristojnim. Ukratko, mamurluk je kazna za preterivanje u alkoholu. Stanje poznato od davnina, a leka mu nema.

Darija Vranešić bender portret


Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, supa od paradajza, voda, slatka kafa s limunom, jogurt ili domaća pileća supa. Prošle je godine časopis National Geographic objavio članak o najčudnijim načinima lečenja mamurluka u različitim delovima sveta. U Nemačkoj je to kisela ili marinirana haringa, koju Nemci zovu Rollmops. Zalogaji su napravljeni su od tankih fileta haringe omotanih oko komada luka ili kiselog krastavca, i dobrodošao su deo onoga što Nemci zovu katerfrühstück, ili mamurnog doručka.

Kravlji želudac - tripice ili fileki- namirnica je koju Rumuni koriste kao lek protiv alkoholnih tegoba. Takođe se smatra lekom i u Meksiku i Turskoj, a i u drugim zemljama. Ali u Rumuniji je napravljen tako da se iznutrica skuva u jako masnoj vodi sa korenastim povrćem,belim lukom, sirćem, pavlakom.
Poljski lek protiv mamurluka temelji se na kiselom. Neki kažu da kiselo mleko (koje nije pasterizirano i ostavljeno na sobnoj temperaturi na dan ili dva) čini čuda, dok drugi tvrde da je potrebno nešto mnogo kiselije, poput preliva od kiselih krastavaca ili sirćeta.

Zapisi iz poznate srednjevekovne medicinske škole iz Salerna svedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su poučavali prema sledećoj izreci: «Ako te uveče vino savlada popij još malo ujutru kako bi se izliječio».

Danas imamo i naučno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja. Prekomernim konzumiranjem alkohola na proslavi ili sličnoj prigodi naviknemo telo na visoku koncentraciju alkohola i srodnih narkotičkih hemikalija, ali se one «jutru nakon» putem metaboličkih procesa otklanjaju iz organizma. Preosjetljivost na zvuk ili svetlo telesna je manifestacija nadraženog nervnog sistema. Jutarnje piće tek odgađa istinski oporavak tela od intoksikacije izazvane prekomernim unosom alkohola. Stoga današnji stručnjaci poručuju da se u slučaju alkohola klin klinom ne izbija, a i još su naše bake govorile: «Ko vino večera, vodu doručkuje».

Kako ishranom olakšati dan posle?

Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usled prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini potpuno siguran način da se izbegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umerenih količina alkohola. Ipak, znajući da će u ovo blagdansko doba retki primeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko saveta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti.

 • Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osećati sledećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz duži period i ako se pritom konzumiraju umerene količine hrane.
 • Pazite šta pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Kao na primer, pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, prouzrokova će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol.
 • Vino, penušac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva.
 • Pre konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte 2-3 čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (kašika maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanji će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.
 • Pijte mnogo obične vode, pre i posle slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti Vas od mamurluka.
 • Uzmite više vremena za odmor. Vreme jedino i sigurno leči mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata. Mamurluk se ne može «isterati» trčanjem, znojenjem ili rekreacijom gde su uvek Sunčev zrak i šetnja dobro došli.
 • Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.
 • Jedite suvu neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca ako osećate mučninu. Ovakva hrana održava nivo šećera u krvi stalnim i daje osećaj sitosti.
 • Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine pre i nakon prekomernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti B1, B2 i B6.
 • Popijte kafu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako uticaj kofeina na mamurluk nije naučno dokazan, tradicionalno se primenjuje već stolećima.

  ​​​​​​​I na kraju, pustite vreme da «izleči» rane. Jedini, stopostotno dokazani lek protiv mamurluka su 24 sata.

                                                                                                                                               Dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka