Recepti koji uključuju namirnice bogate proteinima

Proteini su ključni elementi koji su neophodni za dobro zdravlje. Pomažu jačanju mišića, vezivnog tkiva kao što je hrskavica, stvaranje kolagena i drugih telesnih elemenata. Proteini su materijal koji naša tela koriste za izgradnju i regeneraciju, kontrolišu hemijske procese i uopšteno održavaju zdravlje. Kako bi uneli proteine, ljudi jedu biljke, životinje, ribu i školjke koje se procesom varenja dalje razgrađuju u amino kiseline.

Proteini koji sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina se nazivaju "potpunim", a oni koji su deficitarni u jednoj ili više esencijalnih amino kiselina, nazivamo "nepotpunim" proteinima. U kompletne proteine obično ubrajamo proteine mleka, mesa, sira, živine, ribe i školjki, jogurta i soje. Uopšteno govoreći, biljni proteini, kao što su proteini pirinča, žitarica i oraha su nepotpuni proteini. Ali, amino kiseline iz nepotpunih proteina se mogu kombinovati ili upotpuniti drugim nepotpunim amino kiselinama. Na primer, može se kombinovati pirinač koji je bogat nepotpunim proteinima zajedno sa pasuljem, ili puter od kikirikija sa integralnim hlebom, kako bi se obezbedio odgovarajući unos svih esencijalnih aminokiselina.

Bitno je da se kombinuju različiti recepti sa adekvatnim količinama proteina. Za većinu odrasle populacije, preporučuje se da unos proteina bude između 10 i 35 odsto od ukupnih dnevnih kalorija.