Recepti sa niskim sadržajem masti

Saveti kako da pretvorite recepte sa visokim sadržajem masti u one niskomasne:

Kada menjate masne sastojke u receptima, krenite postepeno.

Prvo zamenite deo proizvoda kako biste utvrdili da li su ukus i konzistencija ostali netaknuti . Kod pekarskih proizvoda posebno, mala količina masti je neophodna za teksturu. Nemasne pogačice, na primer, imaju tendenciju da budu gumene, ali mafini sa malom količinom masti ( možda dve kašike), imaju mnogo bolji teksturu.

Masne supstance obično dosta utiču na ukusrecepta, pa razmislite o povećanju ili dodavanju dodatnih začina u recept kada smanjujete masti . Umesto dve šolje blagog sira u sosu od sira, na primer, pokušajte sa jednom šoljom jačeg sira uz dodatak senfa, na primer. Ili, koristite domaće vinsko sirće umesto visokomasnih kremastih preliva. Potencijalne kombinacije začina koje možete dodati su beskrajne.

Saveti:

1. Označite sve visokomasne sastojke u originalnom receptu . Planirajte kako ćete zameniti masne sastojke pre nego što počnete sa kuvanjem  kako biste izbegli iznenađenja prilikom pripreme jela.
2. Kod pripreme krem supa , razmislite o dodavanju nekoliko kuvanih krompira koje ćete umutiti u supu. Ovo će joj obezbediti kremastu teksturu bez dodavanja neželjenih masti.
3. Kod pravljenja  slatkih peciva, koristite pasirano voće kao zamenu za ulje, puter ili margarin . Kao opšte pravilo, možete svaku šoljicu ulja ili putera da zamenite šoljicom pasiranog voća .
4.Zamenite punomasnu pavlaku ili majonez sa onima bez masti, ili koristite jogurt .
5. Koristite mlevenu ćuretinu umesto mlevene govedine.
6.Uklonite kožu sa živine, pre ili posle kuvanja, u zavisnosti od načina na koji pripremate ( pile pečeno bez njegove kože bi se moglo osušiti , ali ako dinstate piletinu, uklanjanje kože neće imati loš efekat).
7. Informišite se kod kojih jela je važno dodavati masti a kod kojih nije. Na primer, retko postoji razlika u tome da li se luk dinsta u jednoj kašiki ulja ili u dve ili tri supene kašike.

Upozorenja:

Zapamtite da, ukoliko jedete premalo masti, može biti jednako nezdravo kao da jedete previše.  U proseku, trebalo bi da dnevno unosite 20 do 30 odsto kalorija iz masti.