Čokolada


SVETSKI REKORDI ČOKOLADE

Najveća čokolada na svetu je teška 5.980 kg. Proizvedena je u kompaniji Nestlé (Italija) i izložena je u fabrici Perugina, San Sisto, Italija, 26. oktobra 2003. (Ginisova knjiga rekorda)
Švajcarska drži rekord u najvećoj potrošnji čokolade – tokom 2000. godine u Švajcarskoj, svaki stanovnik je u proseku pojeo 11,5 kg čokolade. To odgovara broju od 230 50-gramskih tabli godišnje. (Ginisova knjiga rekorda)

ZABAVNE ČINJENICE O ČOKOLADI

  • Tačka otapanja kakao putera je tačno ispod prosečne telesne temperature (36,5 C), što je razlog zbog kog se čokolada doslovno topi u ustima.
  • Reč „čokolada“ dolazi od asteške reči „cacahuatl“ ili „xocolatl“, a to znači „gorka voda“.
  • Stari narodi, Maje i Asteci verovali su da zrna kakaa dolaze iz raja i da donose mudrost i moć svakome ko ih konzumira.
  • Zrna kakaa su se koristila kao valuta i jedinica za računanje u kulturi Maja i Asteka.
  • Tokom života, prosečna osoba će pojesti oko 160 kg čokolade.
  • Iako čokolada nije afrodizijak, kako su drevni narodi verovali, ona sadrži feniletilamin (PEA), materija za koju se veruje da podstiče istu reakciju u telu kao i zaljubljivanje.