Netolerancija na laktozu


ŠTA JE LAKTOZA?

Laktoza je prirodni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima poput mleka, jogurta, sira i sladoleda.

ŠTA JE NETOLERANCIJA NA LAKTOZU?

Tokom varenja, laktoza se raščlanjuje u tankom crevu. Enzim laktaza deli laktozu na dva jednostavna šećera – glukozu i galaktozu. Netolerancija na laktozu se javlja kad u telu ne postoji dovoljno enzima laktaze koji bi razbio svu laktozu. Rezultat toga je da nešto laktoze nesvareno prođe u debelo crevo gde je bakterije razbiju kako bi se proizvela mlečna kiselina, ugljen dioksid i gas vodik. To može izazvati nadimanje, grčeve i gasove. Velika koncentracija laktoze u debelom crevu privlači vodu u creva, izazivajući vodenasti proliv.

KOLIKO JE ČESTA NETOLERANCIJA NA LAKTOZU I KOGA POGAĐA?

Vrlo mali broj dece se rodi s intolerancijom na laktozu. To genetsko stanje je vrlo retko i obično se primeti u prvih par nedelja života jer dojenčad ne podnose majčino mleko i treba im posebna formula bez mleka.

Većina slučajeva netolerancije na laktozu su rezultat smanjivanja nivoa laktoze u detinjstvu i adolescenciji. Češća je kod određenih etničkih grupa na Bliskom istoku, u Aziji, južnoj Europi, Africi i kod urođenika u Australiji. Netolerancija na laktozu kod odraslih se takođe može da se poveća sa godinama kako se smanjuje proizvodnja laktaze.

Može da dođe i do privremene netolerancije na laktozu, posle epizode akutnog gastroenteritisa ili oštećenja sluznice creva, kao kod Kronove bolesti. To se događa zbog oštećenja ćelija koje proizvode enzim laktaze. Taj oblik netolerancije na laktozu nestaje posle liečenja bolesti koja je podstakla njen nastanak.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE ZA NETOLERANCIJU NA LAKTOZU

Važno je da netoleranciju na laktozu dijagnostikuje medicinski stručnjak, kako bi se osiguralo da se mlečni proizvodi ne izbegavaju uzalud. To se radi merenjem nivoa gasa ugljenika u dahu.

KOLIKO LAKTOZE SE NALAZI U HRANI?

Ova tabela prikazuje sadržaj laktoze u nekim mlečnim proizvodima:

Serviranje Laktoza Kalcijum
Mleko, obično 250ml 12g 290mg
Jogurt, običan 200g 8g 340mg
Sir 40g 0g 300mg
Kremasti sir 20g 0,6g 56mg
Sladoled 50g 3g 45mg
Čokolada (mlečna) 50g 4,6g 125mg
Sok od soje (pojačan) 250ml 0g 290mg

SAVETI ZA OSOBE S NETOLERANCIJOM NA LAKTOZU

Pojedincima do različitih nivoa nedostaje laktaza te mogu da tolerišu različite količine laktoze. Većina ljudi može podneti malu količinu mlečnih proizvoda, ako se konzumiraju postepeno kroz dan. Potpuno izbegavanje mlečnih proizvoda, nedovoljan unos kalcijuma što povećava rizik od osteoporoze – bolesti u kojoj kosti postaju krhke i lako lomljive. Uključivanje mlečnih proizvoda s manje masnoće u ishranu je važno jer su bogati hranljivim materijama i jedan od najbogatijih izvora kalcijuma. (za više informacija o kalcijumu, pogledajte „Kalcijum“).

Pokušajte da jedete hranu sa manje laktoze, poput tvrdih sireva koji skoro uopšte ne sadrže laktozu, ili jogurte iz kojih žive bakterije pomažu u varenju laktoze. Druga taktika je da se konzumiraju mlečni proizvodi, poput mleka, uz obrok. To razblažuje laktozu, a sporije pražnjenje želuca poboljšava varenje i toleranciju.

Neke osobe sa netolerancijom na laktozu u potpunosti izbacuju mlečne proizvode iz svoje ishrane. Međutim, konzumacija male količine mlečnih proizvoda sa ostalom hranom pomaže Vašem telu da bolje podnosi laktozu.

Ako odlučite da, umesto kravljeg mleka koristite sokove od soje, neka budu sa pojačanim kalcijumom. Za one ljude koji žele u potpunosti da izbegnu laktozu, postoje i jogurti, mleka i jogurti od soje bez laktoze.

SAVETI ZA ISHRANU KOD UMERENE NETOLERANCIJE NA LAKTOZU

Svaki dan konzumirajte tri mlečna obroka:

  • za raščlanjivanje laktoze u obrok uključite jogurt sa bakterijskom kulturom
  • konzumirajte tvrde sireve jer sadrže manje laktoze
  • obično se bolje podnosi obično mleko nego ono sa manje masnoće ili obrano
  • pokušajte da redovno, uz drugu hranu, popijete malu čašu mleka (ne na prazan želudac)
  • ne izbegavajte u potpunosti mlečne proizvode, jer redovnom konzumacijom manjih količina možete povećati toleranciju na laktozu.