Zaslađivači


Zaslađivači se koriste u hrani i pićima, kao zamena za šećer. Daju sladak ukus hrani i piću, ali daju manje energije od šećera. Sve do nedavno, zaslađivači su se nazivali „veštački zaslađivači“, ali se to sada promenilo. Zaslađivači se sada dele na one bez kilodžula (ne-hranljivi) i sa kilodžulima (hranljivi).

ZASLAĐIVAČI – KOLIKO KILODŽULA?

Šećeri sadrže 17 kilodžula po gramu. Nehranljivi zaslađivači sadrže zanemarljiv iznos kilodžula. Mogu biti 200-2000 puta slađi od šećera, pa se koriste samo male količine. Često se koriste u dijetnim bezalkoholnim pićima, čaju/kafi, desertima i jogurtima.

Zaslađivači koji ne sadrže kilodžule zovu se šećerni alkoholi. Šećerni alkoholi se dodaju hrani kao zamena za šećer i često se koriste u žvakaćim gumama i slatkišima. Šećerni alkoholi sadrže kilodžule, od 1kJ/gramu do 16kJ/gramu, još uvek manje od šećera.

KOJE SU DOBRE STRANE ZASLAĐIVAČA?

Zaslađivači mogu da budu korisni za svakoga ko pokušava da kontroliše unos energije ili nivo šećera u krvi. Uobičajeno je da zaslađivače koriste dijabetičari, jer se smatralo da „šećeri“ podižu nivo šećera u krvi. Danas znamo da hrana s ugljenim hidratima podiže nivo šećera u krvi, ali su zaslađivači još uvek korisni jer sadrže malo ugljenih hidrata.

Zamenom šećera zaslađivačem dobijamo slatku hranu bez dodatnih kilodžula iz šećera. Takođe, zaslađivači ne utiču na kvarenje zuba, budući da ih bakterije iz plaka ne razbijaju na kiseline.

MOŽE LI SE KUVATI S NJIMA?

Zaslađivači se koriste za zaslađivanje napitaka poput čaja i kafe ili za posipanje po žitaricama umesto šećera.
Mnogo veštačkih zaslađivača se može koristiti i za kuvanje. Teško je dobiti isti ukus kolača i keksa samom zamenom cele količine šećera zaslađivačem. Neki zaslađivači nisu stabilni na vrućini, pa ih je najbolje koristiti samo u ohlađenoj hrani. Koristeći recepte koje predlažu kompanije koje proizvode zaslađivače ili kombinaciju šećera i zaslađivača je dobar način smanjivanja šećera i uopšte kilodžula, i dalje zadržavajući dobar ukus.