Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zašto je pokrenut bojkot protiv društva Nestlé?

Zašto je pokrenut bojkot protiv društva Nestlé?

U sedamdesetim godinama, rasla je svest o značaju dojenja odojčadi i pokrenuo se veliki broj organizacija koje su izrazile zabrinutost u pogledu proizvodnje i proizvođača zamena za majčino mleko – uključujući i Nestlé – u zemljama u razvoju.

Ovo je rezultiralo time što je udruženje Infant Formula Action Coalition 1977. godine pokrenulo bojkot naših proizvoda u Sjedinjenim Državama. Ovaj bojkot je prekinut 1984. godine.

Zašto je u US prekinut bojkot?

1981. godine je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prilagodila izvestan broj preporuka za države članice da bi regulisala tržište zamena majčinom mleku, bočica za hranjenje i cucli. To je ostalo poznato kao „SZO Kodeks“ SZO Code (pdf, 128Kb). Pročitajte o tome na Code.

Mnoge zemlje u razvoju nisu u potpunosti prihvatile ova Pravila. Tako da smo 1982. postali prvi proizvođač koji je predstavio svoj program, izvučen iz SZO Kodeksa, kojim se reguliše način puštanja u promet zamena za majčino mleko u zemlje u razvoju. Našu politiku smo usavršili 1984. nakon konsultacija sa akcionarima, ali i SZO, Dečijim fondom Ujedinjenih Nacija (UNICEF) i organizacijama civilnog društva.

Kao rezultat toga, bojkot u US protiv nas je prekinut.

Mi se neprekidno trudimo da unapredimo naše poslovanje i mnogo puta smo na osnovu iskustva i SZO Preporuka unapredili, ojačali i prilagodili našu strategiju our policy (pdf, 1.67Mb) .

Da li i danas još postoje bojkoti?

Da. 1988. godine, grupa organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenula je novi bojkot protiv nas koji ima stalni karakter, bez obzira na činjenicu da se u našem poslovanju pridržavamo Pravila SZO koja su postavljena od strane državnih uprava na celom svetu.

Kao rezultat našeg uključenja u Indeks odgovornog investiranja FTSE4Good 2011. godine, Ujedinjen reformirane crkve United Reformed Churches su prekinule svoju podršku ovom bojkotu. I drugi brojni značajni akcionari su već okončali svoju podršku bojkotu, uključujući Vrhovnog sinoda engleske crkve, Kraljevski univerzitet Midwives, kao i komitet za etičko investiranje Metodista Methodist Ethical Investment Committee. O ovome pročitajte više na FTSE4Good.

Šta treba da učinim da bih poboljšao interesovanje?

Ako gajite bilo kakvu zabrinutost oko proizvodnje i trgovine našim zamenama za majčino mleko, podstičemo vas da ga podelite sa nama raise them with us tako da možemo da nastavimo da ih poboljšavamo.