Sort results by
Sort results by

Kakav je stav društva Nestlé o genetski modifikovanim sastojcima?

Šta je GM?

Poljoprivrednici su godinama koristili tehnologije poput selektivnog uzgoja, unakrsnog oprašivanja ili hibridizacije kako bi poboljšali svoje useve. Sastojci koji su dobijeni iz GMO, (genetski modifikovanih organizama) razlikuju se jer sam proces znači naučnu selekciju kojom se biraju poželjne genetske osobine i stavljaju u drugu biljnu vrstu.

Široko rasprostranjen uzgoj GM (genetski modifikovanih) useva uključuje kukuruz, soju, kanolu i šećernu repu.

Da li su sastojci dobijeni iz GMO bezbedni?

GMO usevi koji su prošli stroge propise i sigurnosna odobrenja jednako su sigurni kao i konvencionalni usevi. ˝GMO sastojci˝ imaju potencijalno važnu ulogu u povećanju proizvodnje hrane, podršku održivoj poljoprivredi i pomoći uvećanoj potrebi prehrane svetske populacije.

Da li koristite GM sastojke u svojim proizvodima?

Ponekad da. Mi podržavamo odgovorno korišćenje svake inovativne, sigurne tehnologije. Da li ćemo koristiti sastojke koji potiču od GMO-a odlučujemo na lokalnom nivou, kao odgovor na zabrinutost potrošača.

Da li Nestlé proizvodi GM useve?

Ne, Nestlé ne uzgaja GM useve.

Da li podržavate prava potrošača da znaju šta je u njihovoj hrani?

Da, u potpunosti podržavamo prava potrošača da znaju šta je u njihovoj hrani, i revnosni smo u pružanju informacija o upotrebi sastojaka koji potiču od GMO-a u Nestlé proizvodima širom sveta.

Da li Nestlé podržava propise o GMO označavanju i obelodanjivanju?

Mi u potpunosti podržavamo označavanje sastojaka u Nestlé proizvodima koji potiču od GMO-a kako bi pomogli ljudima da donesu odluku o kupovini hrane na osnovu datih  informacija. Strogo se pridržavamo svih nacionalnih zakona i propisa koji se odnose na označavanje sastojaka dobijenih iz genetski modifikovanih (GM) useva.