Deca koja kuvaju jedu više povrća

To Press Releases listBeograd,apr 23, 2014

Deca koja pomažu u pripremi obroka, jedu značajno više povrća od dece koja ne učestvuju u kuvanju, pokazuje studija kompanije Nestlé 

Istraživanje koje je sprovedeno u Nestlé istraživačkom centru u Lozani, poredilo je namirnice koje deca biraju da jedu kada učestvuju u pripremi obroka sa onima za koje se opredeljuju kada ne učestvuju u pripremi.

Ukupno 47 roditelja sa decom, uzrasta između 6 i 10 godina, pripremalo je obroke od različitih namirnica kao što su pohovana piletina, salata, karfiol i testenina. Polovina dece pomagala je roditeljima u pripremi, dok se druga polovina dece igrala.

„Deca koja su kuvala sa roditeljima, pojela su veći deo svog obroka i značajno veće količine povrća. Rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i povećati unos povrća kod dece“ rekao je nutricionista doktor Klazin van der Horst (Klazine van der Horst), vođa tima naučnika koji su sproveli istraživanje. 
Deca koja su pripremala obrok sa roditeljima, pojela su skoro 76% više salate, 27% više piletine, a ukupno su uneli oko 25% više kalorija. Istraživanje je takođe pokazalo da pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje dece i stvara osećaj ponosa .  
„Ishrana u predškolskim ustanovama obezbeđuje 70-75% dnevnih energetskih potreba i predstavlja korektor porodične ishrane. Deca se informišu o namirnicama, hrani, značaju pravilne ishrane za njihovo zdravlje rast i razvoj. U vrtićima se organizuje i aktivno  učešće dece u pripremi hrane, naročito hrane od namirnica koje deca teže prihvataju. Ovakve aktivnosti doprinose sticanju znanja i dobrih navika u ishrani tokom perioda najranijeg detinjstva čiji je značaj nemerljiv, jer navike iz detinjstva dobre ili loše, ostaju za ceo život“ o ovoj temi lična iskustva prenela je Vesna Zečević, predsednik Udruženja dijetetičara – nutricionista predškolskih ustanova Beograda i savetnik za ishranu u predškolskoj ustanovi „Dečiji dani“, na okruglom stolu o značaju smanjenja upotrebe unosa soli u ishrani, koji je organizovala kompanija Nestlé.
Nutricionisti smatraju da je značajno i za decu i za roditelje da budu uključeni u proces kuvanja, ne samo zbog uticaja na unos hrane, već i zbog vremena koje provode zajedno. Kuvanje za porodicu, kako studija navodi, utiče na samostalnost i osećanje ponosa kod dece.

Takođe, postoji veza između ukupnog vremena koje se provede u pripremi obroka i vremena provedenog „za stolom“, ukazujući na to da se deca koja borave u kuhinji više posvećuju samom obroku  i više uživaju dok ga jedu. 
Kompanija Nestlé je nedavno objavila vodič za decu i roditelje sa savetima kako da uzgajaju organsko povrće, kao deo globalnog programa „Zdrava deca“ (Healthy Kids), koji se u Srbiji pod nazivom „ZdravoRastimo“ sprovodi treću godinu za redom.