Novi izazovi u ishrani prvih 1.000 dana: Pogled u budućnost okupio više od 300 pedijatara iz regije

To Press Releases listZagreb,mar 16, 2015

Stručni skup Novi izazovi u ishrani prvih 1.000 dana: Pogled u budućnost, održan proteklog vikenda u Zagrebu, okupio je više od 300 pedijatara iz čitavog regiona, uključujući i pedijatre iz Srbije.

Na skupu se raspravljalo o najnovijim istraživanjima o uticaju ishrane u prvih 1000 dana života i uticaju spoljnih faktora (epigenetika) na dalji razvoj i zdravlje dece. Skup je organizovalo Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu uz pokroviteljstvo Nestlé Nutrition Instituta.

Na stručnom skupu istaknuto je da metaboličko programiranje hranom u trudnoći utiče na ishod trudnoće i zdravlje deteta kao i da preterana konzumacija proteina tokom prvih godina života igra važnu ulogu u kasnijem razvoju gojaznosti kod dece. Prikazani rezultati bi u budućnosti mogli biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama.

Stručnom skupu prisustvovala je prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar nutricionista, koja je ovom prilikom izjavila: „U evidentnom razvoju bazičnih aspekata nutricionizma, koji se odnose na ishranu u prvih 1000 dana, jasno se izdvaja potreba da se oni i naučno i praktično utemelje u stručnoj javnosti. S tim u vezi, značajan doprinos za budućnost struke, postignut je prilikom odražavanja ovog skupa“. Dr Komnenović je napomenula da su razmatrana pitanja karakteristična za razvoj pomenute oblasti na globalnom nivou, kao i specifični problemi vezani za ovo područje. „Istaknut je značaj prirodne ishrane i adekvatne ishrane za prevremeno rođenu decu, sa posebnim osvrtom na identifikovanje potrebe za prilagođavanjem odgovarajućih formula. Podjednako je razmatrana i uloga precizno određenih probiotika, u preventivne i terapijske svrhe“ rekla je prim. dr med. Komnenović.

Na stručnom skupu govorilo se i o ulozi ishrane u ranom razvojnom programiranju, dugoročnom uticaju dojenja na razvoj deteta, ishrani prerano rođene dece kao i o ulozi proteina i probiotika u ishrani odojčadi.

„Izgradnja globalne mreže koja okuplja stručnjake iz područja ishrane i zdravlja, razmena znanja, podsticanje rasprava i podrška lekarima u njihovom profesionalnom razvoju ključni su za bolje razumevanje uloge ishrane od najranijeg životnog doba. Ovim stručnim skupom želeli smo da podstaknemo  naučnike da nastave sa istraživanjima, industriju da nastavi sa ulaganjima u istraživanje i razvoj koncepata funkcionalne ishrane, ali i da motivišemo zdravstvene radnike da se profesionalno razvijaju, sve sa ciljem da zajedno podržimo roditelje u nastojanjima da osiguraju zdrav rast i razvoj svoje dece“ izjavio je Majk Posner (Mike Possner), medicinski direktor Nestlé Nutrition Institute za Evropu, koji je takođe bio gost predavač na kongresu.

Nestlé Nutrition Institute je osnovan 1981. godine i najveći je svetski izdavač publikacija i naučnih radova iz područja ishrane, s više od 3.000 objavljenih tekstova namenjenih zdravstvenim radnicima. Kroz svoju mrežu sarađuje sa više od 200.000 zdravstvenih profesionalaca i stručnjaka, a u proteklih 30 godina stipendirao je profesionalni razvoj više od 450 lekara iz zemalja u razvoju.