Kompanija Nestlé podržava inicijativu Ujedinjenih Nacija pod nazivom "Obrazovanje na prvom mestu"

To Press Releases listBeograd,okt 2, 2012

Kompanija Nestlé obavezala se da će podržati novu inicijativu Ujedinjenih nacija kojom se podstiče obrazovanje dece i mladih širom sveta.

Na nedavno održanoj Opštoj skupštini UN-a u Njujorku, kompanija Nestlé iznela je pojedinosti o svojim naporima i budućim planovima na tu temu. Prihvaćene obaveze kompanija je uvrstila u svoj program Stvaranja zajedničke vrednosti koje sprovodi u zajednicama širom sveta.

UN sarađuje s vladama, vodećim kompanijama i udruženjima civilnog društva kako bi pozicionirali obrazovanje na vrh  globalnih prioriteta, kao deo plana „Obrazovanje na prvom mestu“.

Na samom UN-ovom događaju, kompanija Nestlé naglasila je kako će svoje poslovne aktivnosti i programe prilagoditi promovisanju obrazovanja za decu i mlade.

U sklopu globalnog programa „Zdrava deca“ (eng. Healthy Kids), kompanija Nestlé obavezala se na saradnju s partnerima iz različitih zemalja te je do sada preko šest miliona dece u 60 zemalja širom sveta steklo znanje o osnovama pravilne ishrane i važnosti fizičke aktivnosti. Kompanija ima cilj da proširi ovaj  program na 70 zemalja do 2016. godine, a u Srbiji se sprovodi već drugu godinu zaredom pod nazivom „ZdravoRastimo“.

Na globalnom nivou, kompanija Nestlé uspostavila je petogodišnju saradnju s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) i podržava Međunarodnu mrežu EPODE  s ciljem prevencije dečje gojaznosti.

U Obali Slonovače, kompanija Nestlé se udružila sa Svetskom kakao fondacijom (WCF), gde je fokusirana na obuku nastavnika, pismenost odraslih i osveštavanje problema iskorišćavanja dečjeg rada. Nestlé i WCF takođe imaju cilj da izgrade i obnove oko 40 lokalnih škola u roku od četiri godine, što će unaprediti kvalitet edukacije više od 10.000 dece. I saradnja kompanije Nestlé s Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) unapređuje poboljšanje kvaliteta voda i sanitarnih standarda za učenike, nastavnike i njihove zajednice u Obali Slonovače. Do kraja 2014. cilj je da se projektom obuhvati 55 škola i osigura 65 mesta za čistu, pitku vodu i sanitarne čvorove, što će uticati na oko 53.000 ljudi u područjima gde se uzgaja kakao.

Prihvaćene obaveze kompanija Nestlé sledi i u svojoj predanosti prošlogodišnjoj UN-ovoj inicijativi Svaka žena svako dete u kojoj se podstiču vlade, kompanije i organizacije da se uključe i doprinesu poboljšanju zdravlja žena i dece.

Glavni sekretar UN-a Ban ki Mun pokrenuo je obe inicijative Ujedinjenih nacija kako bi se realizovali zacrtani Milenijumski razvojni ciljevi (MDG) s ciljem da se poboljša kvaliteta života milionima najsiromašnijih ljudi.