Doručak


Zvuči očigledno, zar ne? Dok spavate, Vaše telo ne prima hranu, što znači da postite oko 8 sati! Zato je doručak tako važan obrok. To je savršeno vreme da svom telu date nešto zdravog goriva, kako bi ga pripremili za dan koji je ispred Vas. Bolje je pojesti sveže voće od sušenog voća ili voćnog soka, jer sveže voće ima više vlakana.

ZAŠTO JE DORUČAK VAŽAN?

Doručak može da poboljša Vašu pažnju, radni učinak i pamćenje. Ako započnete dan gladni, Vaše telo ostaje u stanju posta, što Vam znatno otežava mogućnost koncentracije. Dokazano je da doručak pozitivno utiče na učenje i pamćenje kod dece u školskom uzrastu.

Doručak podstiče unos važnih hranljivih sastojaka. Hrana koju konzumiramo za doručak obično uključuje hleb, žitarice, mleko i jogurt koji Vašoj ishrani dodaju ugljene hidrate, kalcijum i vlakna. Ljudi koji preskaču doručak obično ne nadoknade te hranljive sastojke tokom dana. Osim toga, mnoge žitarice su obogaćene vitaminima i mineralima koji zadovoljavaju Vaše dnevne potrebe.

Doručkovanje pomaže u održavanju zdrave težine. Preskakanje doručka nije efikasan način gubljenja težine – ljudi koji preskaču doručak su uglavnom teži od onih koji pronađu vreme kako bi ujutro nešto pojeli. Ako odaberete hranu bogatu vlaknima i belančevinama, duže ćete osećati sitost.

NAĐITE VREMENA ZA DORUČAK

Mnogi ljudi misle da nemaju vremena za doručak, ali doručkovanje je navika koju vredi usvojiti. Ako preskočite doručak, verovatno nećete nadoknaditi dnevne potrebe za vitaminima i mineralima i imaćete manje energije. Pet minuta Vam je dovoljno kako bi pojeli jogurt ili komad voća. Ako nemate vremena kod kuće, pokušajte da doručkujete kad dođete na posao ili u školu. Ako to zaista nije moguće, sada već postoji veliki izbor napitaka i energetskih pločica koje možete konzumirati na putu, kako ne biste u potpunosti preskočili doručak.

IDEJE ZA BRZ I ZDRAV DORUČAK

Žitarice:

  • Odaberite žitarice od celog zrna ili bogate vlaknima, nepečene musle ili zobenu kašu.
  • Dodajte toplo ili hladno mleko sa manje masnoće.
  • Posipajte svežim, konzervisanim ili sušenim voćem i jogurtom s manje masnoće.

Lagano i jednostavno:

  • Čaša jogurta s manje masnoće, sa voćem ili orasima.
  • Voćni frape: izmešajte mleko s manje masnoće, jogurt s manje masnoće i voće.
  • Sveža voćna salata – obična ili mešana s jogurtom s manje masnoće.

Tost

  • Tost s tanko namazanim margarinom ili laganim sirnim namazom.
  • Tost od celog zrna ili ražani tost.
  • Dodajte sir, puter, svež paradajz, dimljeni losos ili sirni namaz s manje masnoća.
  • Kajgana ili jaja na oko sa šunkom, spanaćem i pečenim paradajzom.