Bez obzira na to da li imate više godina radnog iskustva ili ste tek diplomirali, u Nestlé-u postoji poslovna prilika za vas.
Uravnotežena ishrana
Ključ zdrave ishrane upravo je uravnotežena ishrana. Zvuči jednostavno, ali na koji način je najlakše postići ravnotežu? Bitno je uključiti različitu hranu, na osnovu temeljnih grupa hrane, u odgovarajućim količinama. Najbitnije je znati koja hrana čini temeljnu grupu hrane, a koja hrana je dodatak.
Postoji 5 temeljnih grupa hrane:
- VOĆE – sveže, sušeno i konzervisano voće
- POVRĆE – sveže, smrznuto ili konzervisano povrće i mahunarke
- PROIZVODI OD ŽITA – hleb, žitarice, testenina, pirinač i rezanci
- MLEČNI PROIZVODI – mleko, jogurt, sir, pojačano sojino mleko
- MESO I ZAMENA ZA MESO – meso, riba, živina, jaja, koštunjavi plodovi i mahunarke
DODACI predstavljaju dodatnu hranu koju jedemo radi uživanja, poput sladoleda, čipsa, čokolada i keksa.
Šta je jedno serviranje? Koliko je potrebno prosečnoj osobi?
Ne postoji određena količina koja se servira kada su u pitanju masnoće i ulja, međutim preporučuje se 1 ½ kašičica masnoća svaki dan, birajući zdrave margarine i ulja poput kanolinog, maslinovog, suncokretovog, sojinog i kikirikijevog.
Kako se uklapaju dodaci ili gricklice?
Dodaci su „grickalice“ koje jedemo više radi užitka nego zbog hranljivih vrednosti.To nije hrana koju treba konzumirati svaki dan, jer obično sadrži više energije, masnoće, soli i šećera nego što je našem telu potrebno. Najbolje je samo povremeno konzumirati hranu poput sladoleda, keksa, kolača, čokolade, čipsa, šlaga i sokova.
Uravnoteženi večernji obroci – jednostavno poput 1, 2, 3!
Postoji jednostavna formula koja vam može pomoći da svojoj porodici osigurate uravnotežene i zdrave večernje obroke. Zove se „1, 2, 3!, a primenjuje načela „modela tanjira“, zdravih smernica za ishranu koje su razvili nutricionisti. Koncept je jednostavan. Zamislite da je hrana na vašem tanjiru podeljena u šest porcija. Idealno, jednu porciju bi trebalo da čine belančevine, dve porcije ugljeni hidrati i tri porcije, ili pola vašeg tanjira, povrće.
- Hrana sa belančevinama: Za večeru vam je potrebna samo mala količina belančevina. Jedna porcija mesnih belančevina stane otprilike u jednu šaku.
- Hrana sa ugljenim hidratima: Za večeru, četvrtina vašeg tanjira trebalo bi da sadrži ugljene hidrate, poput testenine, rezanaca, pirinča i hleba.
- Povrće: Tri porcije povrća za večeru znači da ste na dobrom putu da konzumirate 5 porcija povrća dnevno! Tri serviranja bi trebalo da napune polovinu vašeg tanjira. Uključite povrće različitih boja u svakom obroku, kako bi uživali u različitim hranljivim vrednostima svakog dana.
Upotreba ove 1, 2, 3 formule sledeći put kad kuvate večeru može vam pomoći da u zdrav, uravnotežen obrok uključite i temeljne grupe hrane.
Tabela obroka
Grupa hrane | Primeri | Koliko serviranja* |
---|---|---|
Voće |
- 1 srednji komad (npr. jabuka) |
2 |
Povrće |
- ½ šolje kuvanog povrća, pasulja, graška ili sočiva |
5 |
Proizvodi od žita |
- 2 parčeta hleba |
4-12 |
Mlečni proizvodi |
- 1 šolja (250ml) mleka ili sojinog mleka pojačanog kalcijumom |
2-3 |
Meso i zamena za meso |
- 65-100g kuvanog mesa ili piletine |
1-2 |
Dodaci |
- 30g čipsa |
0-2 |