Sort by
Sort by

Podrška brizi o vodi

Voda je resurs i odgovornost koju svi delimo. Radeći zajedno, možemo se suočiti sa izazovima koje upravljanje vodom sa sobom nosi.

Naša posvećenost


Zagovaranje politika efikasnih politika i upravljanja vodnim resursima

commitment-water-stewardship

Zašto je važno


Voda je resurs koji svi delimo. Rad sa susedima i ostalim zainteresovanim stranama koji imaju zajednički interes je jedini način za rešavanje složenih problema koji se tiču upravljanja vodnim resursima. Mi verujemo da aktivno, dugoročno  angažovanje i partnerstvo sa širokim spektrom zainteresovanih strana može pomoći u definisanju, primeni i oceni rešenja za kompleksne izazove koji se tiču životne sredine.  

Naš pristup 

Kroz partnerstvo kao što je Savez za upravljanje vodnim resursima: Alliance for Water Stewardship (AWS), posvećeno se bavimo zaštiti izvora i akumulirane vode na nivou zajednica, kao i unapređenjem korišćenja vode u našim fabrikama i lancima nabavke u poljoprivredi. Standardni postupak za sticanje AWS sertifikata nam je pomogao da proširimo i unapredimo svoje angažovanje sa lokalnim zainteresovanim stranama i da ojačamo način na koji transparentno objavljujemo podatke o slivovima.

Šta radimo 

Zajedno vršimo veliki uticaj širom sveta.

banner-planet

Do 2020. godine

Nastavak na osnivanju javno privatnog partnerstva Grupe za izvore vode za 2030.godinu (2030 Water Resources Group - WRG) dodajući svake godine po još jednu državu ili zemlju.

Naš rezultat: Tokom 2018 nije dodata ni jedna zemlja/država, međutim WRG nastavlja da radi u 14 zemalja i država. 

 

Do 2020. godine

Nastavak pružanja podrške Standardu AWS kroz njegovu primenu na još pet lokacija.

Naš rezultat: 14 lokacija na kojima je uveden AWS Standard.

Do 2020. godine


Primena novog Alata za procenu poljoprivrednih dobara i akumulacionih voda, koji je pripremila Inicijativa za održivu poljoprivredu (SAI) na najmanje pet lokacija za snabdevanje poljoprivrednih dobara.

Naš rezultat: Koristili smo Alat za procenu poljoprivrednih dobara i akumulacionih voda u Brazilu, Iranu, Pakistanu, Vijetnamu i Južnoj Africi.

Svetska nedelja vode

Nestlé i AWS su bili domaćini prvoj seriji diskusija „Nestlé u društvu“ događaju koji je okupio više zainteresovanih strana tokom Svetske nedelje vode u Stokholmu. Učesnici iz industrije, poljoprivrednog sektora i NVO razgovarali su o pitanjima u vezi sa ulogom dodele sertifikata u okviru održivog upravljanja vodom i načinima da se inicijative udruže kako bi se ostvario veći uticaj.  

U avgustu 2018. smo takođe učestvovali u panel diskusiji na konferenciji na kojoj smo razgovarali o tome kako poslovanje doprinosi održivom upravljanju, a učestvovali smo i na panelu (a panel discussion) na konferenciji Stokholmskog međunarodnog instituta za vode (Stockholm International Water Institute) na koji način poslovanje može da doprinese održivom upravljanju vodama u fabrikama, slivovima poljoprivrednim lancima nabavke i zajednicama.  

Očuvanje vode u Kaliforniji

U Kaliforniji, svih pet postrojenja za flaširanje vode imaju sertifikat AWS. Tokom postupka sertifikacije, otkriveno je da je sačuvano preko 204 miliona litara vode u periodu 2016 – 2017.god. nakon sprovođenja inicijativa koji su usmereni na praćenje i optimizaciju upotrebe vode.  

Posebno smo ponosni na napredak koji smo ostvarili u našoj fabrici u Kabazonu: prvom mestu u Severnoj Americi koje je dobilo zlatni sertifikat i to ne samo za najbolje postupanje u pogledu kvaliteta vode već i za pozitivan doprinos lokalnom sistemu podzemnih voda. Prilikom izvršene kontrole, lokalne zainteresovane strane su potvrdile da je fabrika obavila dobar posao.  

Preduzimanje aktivnosti za zaštitu izvora vode u oblasti planine Šuf u Libanu

Nestlé Waters se pridružio rezervatu biosfere u Šufu, u Libanu na sprovođenju dvogodišnje studije praćenja podzemnih voda u ovom libanskom Rezervatu. Ovu studiju je sprovela vodeća ANTEA Grupa za savetovanje u oblasti voda i životne sredine. Na osnovu rezultata je zaključeno da je stanje podzemnih voda generalno pozitivno, sa oko 12 miliona kubnih metara godišnje – i istakli su značaj uticaja sezone, klimatskih promena i delatnosti ljudi.

Uz kišnu sezonu koja uglavnom traje od oktobra do aprila, ova studija je zaključila da postoji potreba za boljim upravljanjem vodnim resursima da bi se izbegle suše koje nastaju smenom godišnjih doba utičući na tokove potoka i reka u ovoj oblasti tokom sušnog perioda.

Ovi rezultati su vrlo povoljni kada je u pitanju nivo podzemnih voda u oblasti Šuf. Radujemo se nastavku saradnje sa privatnim sektorom i lokalnim organima i institucijama koji su bili pioniri u ovoj inicijativi, kako bi se sprovela sredstva koja je preporučila ova studija  i tako obezbedilo održivo snabdevanje vodom tokom sušne sezone.Cezar Cezar Abi Kalil, Ministar za energetiku i vode iz Libana.

Karlo Gali, direktor Sektora za održivost, Nestlé Waters i tehnički direktor Sektora za vodne resurse kompanije Nestec S.A., izjavio je: „Naša saradnja sa Šuf rezervatom biosfere iz Libana i lokalnim zainteresovanim stranama omogućava nam da stvaramo vrednost za društvo, životnu sredinu i sebe.“