Bez obzira na to da li imate više godina radnog iskustva ili ste tek diplomirali, u Nestlé-u postoji poslovna prilika za vas.
Glihemijski indeks
Hrana bogata ugljenim hidratima (npr. hleb, žitarice i voće) se razlaže na glukozu koja daje energiju našem telu. Glihemijski indeks (GI) pokazuje kako brzo različita ugljeno hidratna hrana podiže nivo glukoze u krvi, rangirajući hranu od 0 do 100. Hrana bogata ugljenim hidratima koja se lako vari i izaziva brzo podizanje nivoa glukoze u krvi se naziva hrana sa visokim GI-om (vrednost joj je viša od 70). Hrana koja se polako razlaže i osigurava kontinuirano snabdevanje energijom se naziva hrana sa niskim GI-om (vrednost joj je manja od 55).
ZAŠTO JE GI VAŽAN?
Hrana sa niskim GI-om se tokom varenja razlaže sporije, čime sporije i ujednačeno podiže nivo glukoze u krvi i tako pomaže u dužem održavanju nivoa energije.
Hrana sa nižim GI-om će Vas pre zasititi i duže ćete se osećati sitim. To može smanjiti želju za međuobrocima.
Hrana sa višim GI-om se tokom varenja razlaže najbrže. Hrana sa visokim GI-om je korisna za određenu grupu ljudi, kao što su sportisti kojima je potrebno brzo snabdevanje glukozom kako bi im mišići dobro radili za vreme i posle takmičenja.
KOJI JE NIVO GI-A RAZLIČITIH VRSTA HRANE?
NAMIRNICE SA VISOKIM GLIHEMIJSKIM INDEKSOM (GI) |
NAMIRNICE S NISKIM GLIHEMIJSKIM INDEKSOM (GI) |
||
---|---|---|---|
Maltoza (pivo) |
110 |
Integralni hleb ili hleb sa mekinjama |
50 |
Glukoza |
100 |
integralni pirinač |
50 |
Krompir pečen u rerni |
95 |
Grašak |
50 |
Beli hleb |
95 |
Nezaslađene cele žitarice |
50 |
Pire krompir |
90 |
Zobene pahuljice |
40 |
Med |
90 |
Pasulj |
40 |
Šargarepa |
85 |
Nezaslađeni voćni sok (prirodni) |
40 |
Kornfleks i kokice |
85 |
Integralna testenina |
35 - 40 |
Bob |
80 |
Raženi hleb |
40 |
Tikva |
75 |
Hleb od 100% integralnog brašna |
35 |
Lubenica |
75 |
Suvi grašak |
35 |
Šećer (saharoza) |
70 |
Mlečni proizvodi |
35 |
Polubeli hleb |
70 |
Voćni sladoled |
35 |
Zaslađene rafinisane žitarice |
70 |
Suv pasulj |
30 |
Poslastice sa čokoladom |
70 |
Sočivo |
30 |
Kuvani i oguljeni krompir |
70 |
Leblebije |
30 |
Keks |
70 |
Sveže voće |
30 |
Hibridni kukuruz |
70 |
Voćna marmelada bez šećera |
30 |
Beli pirinač |
70 |
Crna čokolada (minim. 70% kakaa) |
22 |
Suvo voće |
65 |
Fruktoza |
20 |
Polubeli hleb – druge vrste |
65 |
Soja |
15 - 18 |
Neoguljeni kuvani krompir |
65 |
Zeleno povrće |
15 |
Banane, dinje, pekmezi |
60 |
Paradajz, limun |
15 |
Bela testenina |
55 |
Šampinjoni |
15 |
ZA DOBRO ZDRAVLJE, MISLITE NA NIZAK GI
Istraživanja su pokazala da konzumiranjem hrane sa niskim GI-om možete pozitivno uticati na nivo glukoze u krvi, kontrolisati težinu i smanjiti rizik obolevanja od nekih bolesti kao što je dijabetes.
Ljudi koji imaju problema sa nivoom glukoze u krvi mogu da imaju korist od uključivanja hrane sa niskim GI-om u svoju ishranu jer ona osigurava postepen rast nivoa glukoze u krvi. Takvo lagano otpuštanje glukoze u krvotok može takođe da pomogne u kontrolisanju apetita, a time i težine.
DA LI JE HRANA S NISKIM GI-OM NAJBOLJI IZBOR?
Istraživanja su pokazala da izbor hrane koja sadrži ugljene hidrate sa niskim glihemijskim indeksom (GI), kao i smanjivanje zasićenih masnoća i povećavanje unosa voća, povrća i vlakana može pomoći u postizanju dobrog zdravlja. Zbog toga Vaš izbor hrane ne bi trebalo da se temelji samo na vrednosti njenog GI. Konzumacija različitih vrsta hrane iz osnovnih grupa hrane i uključivanje hrane sa nižim GI-om je ključ za uravnoteženu ishranu.
KAKO SNIZITI GI U VAŠOJ ISHRANI
To ne mora da bude komplikovano. Ne morate da izbegavate hranu sa visokim GI-om, već jednostavno zamenite ugljeno hidratnu hranu sa hranom sa nižim GI-om. Smanjite GI Vaše ishrane tako da u svakom obroku imate jednu vrstu hrane sa niskim GI-om. Važno je da zapamtite da je bitna veličina porcije, pa ne znači da možete da pojedete više samo zato što hrana ima niži GI! U stvari, možda ćete jesti i manje, budući da Vas hrana sa niskim GI-om duže drži sitim.