Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Nabavka kakaoa

Kakao plod u ruci

Kakao je ključni sastojak naših konditorskih proizvoda, a posebno čokolade. Međutim, uzgoj kakaoa uključuje brojne izazove, poput krčenja šuma, rizika od angažovanja dece u radu i niskih prihoda za domaćinstva koja uzgajaju kakao.

Naš napredak u pravcu odgovorne nabavke kakaoa

85.5 %
179399
1386240

Plan Nestlé Cocoa, zajedno sa sertifikatom Rainforest Alliance, omogućava nam da pomognemo u rešavanju ovih društvenih i ekoloških problema kako bismo stvorili održivi lanac snabdevanja kakaoom. Posvećeni smo tome da do 2025. godine 100% kakaoa nabavljamo kroz plan Nestlé Cocoa.

Naš plan za ubrzavanje prihoda, koji je prvi put uveden na Obali Slonovače, sada je uspešno prošao fazu ispitivanja obima i trenutno se uvodi i u Gani.

Naš pristup nabavci kakaoa

Plan Nestlé Cocoa predstavlja naš plan za izgradnju odgovornijeg lanca snabdevanja kakaoom. Sarađujemo sa uzgajivačima, zajednicama i lokalnim i međunarodnim organizacijama na razvoju i sprovođenju rešenja za probleme sa kojima se suočavaju zajednice koje uzgajaju kakao.

Baš kao što i sami sarađujemo sa poljoprivrednim zajednicama, cilj nam je da se pobrinemo da i naši dobavljači kakaoa poštuju naš standard odgovorne nabavke. Plan Nestlé Cocoa svake godine proširuje svoj domet, sa ciljem da do kraja 2025. godine pokrije 100% naše nabavke kakaoa.

Naš program za ubrzavanje prihoda

Program za ubrzavanje prihoda u okviru plana Nestlé Cocoa ima za cilj da se uhvati u koštac sa rizicima od angažovanja dece u radu tako što će podsticati i podržavati promene u domaćinstvima koja uzgajaju kakao i pomoći im da zarade za život. Da bi se to postiglo, podrška se obezbeđuje u četiri oblasti: produktivnost gazdinstva za uzgoj kakaoa, obrazovanje dece, agrošumarstvo i dodatni prihodi, podržani novčanim podsticajima. Nakon uspešne faze „ispitivanja obima” na Obali Slonovače, program za ubrzavanje prihoda u okviru plana Nestlé Cocoa biće pokrenut u Gani.

Do sada smo kroz obuku u tehnikama agrošumarstva, diversifikaciju prihoda i opremanjem i subvencionisanjem grupa za rezidbu podržavali proizvođače kakaoa da povećaju produktivnost. Porodice su učestvovale u seoskim štednim i kreditnim udruženjima, u kombinaciji sa obukom o rodu i preduzetništvu. Ovaj rad je pozitivno uticao na upis dece u školu i na ravnotežu polne zastupljenosti, pri čemu se više žena uključivalo u proces odlučivanja.

Program koji je već dosegao do 10.000 porodica u regionima Abenguru, Ganjoa i Divo na Obali Slonovače, biće proširen tako da do 2030. godine, kako se procenjuje, obuhvati 160.000 porodica koje uzgajaju kakao u celom našem lancu snabdevanja.

Dodatne informacije potražite u našem Izveštaju o napretku (pdf, 2Mb).

Tri stuba Plana Nestlé Cocoa

  • Bolji uzgoj
    obezbeđivanje obuke i resursa za pomoć poljoprivrednicima da poboljšaju svoje useve, povećaju svoje prihode i poboljšaju život.
    Kakao farmeri
  • Bolji životi
    suočavanje sa rizicima dečjeg rada, osnaživanje žena i unapređenje obrazovanja kako bi se pomoglo zajednicama da napreduju.
    Mladi afrički učenik
  • Bolji kakao
    unapređenje sledljivosti lanca snabdevanja i rešavanje problema krčenja šuma.
    Ručno prebiranje kakaoa

Bolje uzgajanje 

Poljoprivrednicima pomažemo da poboljšaju svoje useve i sredstva za život podržavajući najbolje prakse, obezbeđujući resurse i podstičući ih da usvoje regenerativne poljoprivredne metode. Poljoprivrednici se obučavaju u školama na terenu i uz pomoć pojedinačnih instruktora. 

Kroz našu obuku, poljoprivrednici mogu da smanje bolesti useva, poboljšaju kvalitet zrna, podmlade plantaže i upravljaju zemljištem na održiviji način. Kako bismo pomogli u diversifikaciji prihoda poljoprivrednika, pružamo obuku i pristup uzgoju manioke i platana, stočarstvu i pčelarstvu radi proizvodnje meda.

Better farming

Bolji životi

Hvatanje u koštac sa rizicima od angažovanja dece u radu u našem lancu snabdevanja kakaoom

Rizici od angažovanja dece u radu predstavljaju složeno i izazovno pitanje u našem lancu snabdevanja kakaoom, a na njih utiču brojni faktori, među kojima su siromaštvo, demografija, obrazovanje, infrastruktura i lokalna kultura. Sarađujemo sa Međunarodnom inicijativom za kakao, partnerima u lancu snabdevanja i lokalnim zajednicama u Zapadnoj Africi na rešavanju rizika od angažovanja dece u radu.

Od 2012. godine, ključni element u našem radu jeste naš Sistem za praćenje i sanaciju angažovanja dece u radu (CLMRS), koji nam pomaže da prepoznamo decu koja su izložena riziku, da podignemo svest i obezbedimo mere sanacije.

Naš rad na merama sanacije obuhvata pomoć deci da dobiju pristup školovanju kroz izgradnju i renoviranje škola, obezbeđenje školskog pribora i pomoć pri dobijanju izvoda iz matične knjige rođenih. Dodatne informacije o uspehu i izazovima rada Sistema za praćenje i sanaciju angažovanja dece u radu mogu se pronaći u našem Izveštaju o rešavanju problema angažovanja dece u radu (pdf, 6Mb) i u našem Izveštaju o stvaranju zajedničke vrednosti i održivosti za 2023. godinu (pdf, 19Mb).

Plan Nestlé Cocoa takođe pomaže u transformaciji lanaca snabdevanja kakaoom izvan kompanije Nestlé. Mnoge kompanije su prihvatile naš Sistem za praćenje i sanaciju angažovanja dece u radu (CLMRS) kao vodeću alatku za borbu protiv rizika od angažovanja dece u radu. Rešavanje rizika od angažovanja dece u radu i pristup u obrazovanju predstavljaju jedno je od naših 10 istaknutih pitanja ljudskih prava, koja su navedena u našim akcionim planovima.

Bolji kakao

Blisko sarađujemo sa direktnim dobavljačima i partnerima kako bismo pratili kakao koji nabavljamo sve do pojedinačnih proizvođača i primenili prakse kao što su sadnja šuma i voćki ne bismo li na taj način pomogli u borbi protiv krčenja šuma.

Povećanje sledljivosti u složenom lancu snabdevanja kakaoom

Cilj nam je da postignemo potpunu sledljivost i segregaciju svojih proizvoda od kakaoa, od njihovog izvora sve do fabrike. Naš kakao uglavnom uzgajaju mali poljoprivrednici. Naš pristup je da sarađujemo sa poljoprivrednim zadrugama – koje grupišu proizvode više uzgajivača, pri čemu obezbeđuju sledljivost i evidencije o kupovini od pojedinačnih uzgajivača.

Potpuna sledljivost će podstaći veću transparentnost i odgovornost lanca snabdevanja, kako interno tako i na nivou cele privredne grane. Ovo je ključno za efikasno rešavanje rizika od angažovanja dece u radu i krčenja šuma u proizvodnji kakaoa.

Naši dobavljači Ranga 1 (pdf, 300Kb) upravljaju komercijalnim odnosima sa zadrugama i većinom njihovih aktivnosti koje su u vezi sa održivošću, uključujući, po potrebi, sertifikat Rainforest Alliance.

Tim kompanije Nestlé direktno upravlja pojedinim aspektima, uključujući nadzor rasadnika drveća u senci, obuku o rodnim pitanjima za zadruge i razvoj oblika video obuke. Subvencionišemo grupe za rezidbu kako bismo poboljšali produktivnost i isprobali nove ideje koje naši dobavljači mogu dodatno da primenjuju u širim razmerama. Cilj nam je da sa zadrugama razvijemo dugoročne odnose, a nekoliko njih sa nama sarađuje više od osam godina.

Školarci podržani Nestleovim planom za kakao
Nabavka kakaoa

Uzgajanje kakaoa u šumskom okruženju

Biljke kakaoa bolje rastu i daju zdravije useve kad se uzgajaju ispod krošnji većih stabala koje kakaou pružaju senku.

U sklopu naše Mape puta Net Zero i programa za ubrzavanje prihoda, uzgajivače podstičemo da zasade više šumskog drveća i voća kako bi svoje useve zaštitili od toplotnih udara i prekomernih padavina. Ova stabla takođe pomažu da se poboljša upravljanje vodama, lokalni biodiverzitet, organska materija u zemljištu i sekvestracija ugljenika. Time se takođe pruža potencijal da uzgajivači ostvare i dodatne prihode.

Kroz Plan Nestlé Cocoa, širom sveta smo distribuirali 1,39 miliona šumskih stabala i voćki.

Podržavamo lokalne zajednice

Transparentno izveštavanje o krčenju šuma

Od 2020. godine, svake godine izveštavamo o tome kako se borimo protiv krčenja šuma i kako podstičemo regenerativne prakse među uzgajivačima kakaoa na Obali Slonovače i u Gani.

Naš Izveštaj Towards Forest Positive Cocoa (pdf, 6Mb) deo je naše posvećenosti Inicijativi za kakao i šume (CFI). CFI predstavlja konzorcijum 35 vodećih kompanija za proizvodnju kakaoa i čokolade koje čine 85% svetskog korišćenja kakaoa i predvode ga vlade Obale Slonovače i Gane, a ima za cilj da okonča krčenje šuma i posveti se obnavljanju šumskih područja.

Uspešno smo dostigli CFI 1.0 – važnu ključnu tačku za Nestlé i druge kompanije, zainteresovane strane i vlade potpisnice inicijative – i sada se nalazimo u drugoj fazi CFI 2023–2025. Prepoznajemo potrebu za ubrzanjem i proširenjem kroz kolektivno delovanje i zajedničko ulaganje u prioritetne predele, povrh ulaganja u lanac snabdevanja.

Naš rad sa CFI predstavlja deo naše strategije Forest Positive, pokrenute u 2021. godini kako bismo se nadovezali na naš rad na okončanju krčenja šuma u našim lancima snabdevanja. Za nas, Forest Positive označava nadilaženje okvira običnog upravljanja rizicima od krčenja šuma u našem lancu snabdevanja i kretanje u pravcu pozitivnog uticaja na šire predele iz kojih nabavljamo sirovine.

Šume koje niču i posvećene zajednice

Naši napori da smanjimo krčenje šuma u šumi Kavali na Obali Slonovače pomogli su da se obezbedi prirodna regeneracija 7000 hektara i pošumljavanje skoro 1500 hektara, dok je od toga finansijsku korist imalo 1400 ljudi.

Druga faza projekta će se nadovezati na ovaj rad kroz:

  • stimulisanje prirodne regeneracije i rehabilitacije degradiranih područja u bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicama;
  • pomaganje malim poljoprivrednicima da povećaju svoju produktivnost, postignu veću diversifikaciju prihoda i lakše dobijaju pristup finansiranju;
  • podizanje svesti i omogućavanje lakšeg pristupa školi u cilju zaštite prava dece, posebno dobijanjem izvoda iz matične knjige rođenih;
  • uspostavljanje transparentnijeg lanca snabdevanja kakaoom i kaučukom kroz povećanu sledljivost i transparentnost cena i plaćanja proizvođačima.
Izveštaj o održivosti