Bez obzira na to da li imate više godina radnog iskustva ili ste tek diplomirali, u Nestlé-u postoji poslovna prilika za vas.
Nabavka kakaoa

Kakao je ključni sastojak naših konditorskih proizvoda, a posebno čokolade. Međutim, uzgoj kakaoa uključuje brojne izazove, poput krčenja šuma, rizika od angažovanja dece u radu i niskih prihoda za domaćinstva koja uzgajaju kakao.
Naš napredak u pravcu odgovorne nabavke kakaoa
85.5
%
179399
1386240
Plan Nestlé Cocoa, zajedno sa sertifikatom Rainforest Alliance, omogućava nam da pomognemo u rešavanju ovih društvenih i ekoloških problema kako bismo stvorili održivi lanac snabdevanja kakaoom. Posvećeni smo tome da do 2025. godine 100% kakaoa nabavljamo kroz plan Nestlé Cocoa.
Naš plan za ubrzavanje prihoda, koji je prvi put uveden na Obali Slonovače, sada je uspešno prošao fazu ispitivanja obima i trenutno se uvodi i u Gani.
Naš pristup nabavci kakaoa
Plan Nestlé Cocoa predstavlja naš plan za izgradnju odgovornijeg lanca snabdevanja kakaoom. Sarađujemo sa uzgajivačima, zajednicama i lokalnim i međunarodnim organizacijama na razvoju i sprovođenju rešenja za probleme sa kojima se suočavaju zajednice koje uzgajaju kakao.
Baš kao što i sami sarađujemo sa poljoprivrednim zajednicama, cilj nam je da se pobrinemo da i naši dobavljači kakaoa poštuju naš standard odgovorne nabavke. Plan Nestlé Cocoa svake godine proširuje svoj domet, sa ciljem da do kraja 2025. godine pokrije 100% naše nabavke kakaoa.
Naš program za ubrzavanje prihoda
Program za ubrzavanje prihoda u okviru plana Nestlé Cocoa ima za cilj da se uhvati u koštac sa rizicima od angažovanja dece u radu tako što će podsticati i podržavati promene u domaćinstvima koja uzgajaju kakao i pomoći im da zarade za život. Da bi se to postiglo, podrška se obezbeđuje u četiri oblasti: produktivnost gazdinstva za uzgoj kakaoa, obrazovanje dece, agrošumarstvo i dodatni prihodi, podržani novčanim podsticajima. Nakon uspešne faze „ispitivanja obima” na Obali Slonovače, program za ubrzavanje prihoda u okviru plana Nestlé Cocoa biće pokrenut u Gani.
Do sada smo kroz obuku u tehnikama agrošumarstva, diversifikaciju prihoda i opremanjem i subvencionisanjem grupa za rezidbu podržavali proizvođače kakaoa da povećaju produktivnost. Porodice su učestvovale u seoskim štednim i kreditnim udruženjima, u kombinaciji sa obukom o rodu i preduzetništvu. Ovaj rad je pozitivno uticao na upis dece u školu i na ravnotežu polne zastupljenosti, pri čemu se više žena uključivalo u proces odlučivanja.
Program koji je već dosegao do 10.000 porodica u regionima Abenguru, Ganjoa i Divo na Obali Slonovače, biće proširen tako da do 2030. godine, kako se procenjuje, obuhvati 160.000 porodica koje uzgajaju kakao u celom našem lancu snabdevanja.
Dodatne informacije potražite u našem Izveštaju o napretku (pdf, 2Mb).
Tri stuba Plana Nestlé Cocoa
-
Bolji uzgoj obezbeđivanje obuke i resursa za pomoć poljoprivrednicima da poboljšaju svoje useve, povećaju svoje prihode i poboljšaju život. -
Bolji životi suočavanje sa rizicima dečjeg rada, osnaživanje žena i unapređenje obrazovanja kako bi se pomoglo zajednicama da napreduju. -
Bolji kakao unapređenje sledljivosti lanca snabdevanja i rešavanje problema krčenja šuma.
Bolje uzgajanje
Poljoprivrednicima pomažemo da poboljšaju svoje useve i sredstva za život podržavajući najbolje prakse, obezbeđujući resurse i podstičući ih da usvoje regenerativne poljoprivredne metode. Poljoprivrednici se obučavaju u školama na terenu i uz pomoć pojedinačnih instruktora.
Kroz našu obuku, poljoprivrednici mogu da smanje bolesti useva, poboljšaju kvalitet zrna, podmlade plantaže i upravljaju zemljištem na održiviji način. Kako bismo pomogli u diversifikaciji prihoda poljoprivrednika, pružamo obuku i pristup uzgoju manioke i platana, stočarstvu i pčelarstvu radi proizvodnje meda.
Veoma smo zadovoljni napretkom, posebno otkako smo počeli da preobražavamo način uzgoja kakaoa, uz profesionalne grupe koje sada vrše rezidbu prema visokim standardima. Osnaživanje polova je ključno za naš program i raduje nas saznanje o uticaju ženskog odlučivanja u brojnim domaćinstvima.
Bolji životi
Hvatanje u koštac sa rizicima od angažovanja dece u radu u našem lancu snabdevanja kakaoom
Rizici od angažovanja dece u radu predstavljaju složeno i izazovno pitanje u našem lancu snabdevanja kakaoom, a na njih utiču brojni faktori, među kojima su siromaštvo, demografija, obrazovanje, infrastruktura i lokalna kultura. Sarađujemo sa Međunarodnom inicijativom za kakao, partnerima u lancu snabdevanja i lokalnim zajednicama u Zapadnoj Africi na rešavanju rizika od angažovanja dece u radu.
Od 2012. godine, ključni element u našem radu jeste naš Sistem za praćenje i sanaciju angažovanja dece u radu (CLMRS), koji nam pomaže da prepoznamo decu koja su izložena riziku, da podignemo svest i obezbedimo mere sanacije.
Naš rad na merama sanacije obuhvata pomoć deci da dobiju pristup školovanju kroz izgradnju i renoviranje škola, obezbeđenje školskog pribora i pomoć pri dobijanju izvoda iz matične knjige rođenih. Dodatne informacije o uspehu i izazovima rada Sistema za praćenje i sanaciju angažovanja dece u radu mogu se pronaći u našem Izveštaju o rešavanju problema angažovanja dece u radu (pdf, 6Mb) i u našem Izveštaju o stvaranju zajedničke vrednosti i održivosti za 2023. godinu (pdf, 19Mb).
Plan Nestlé Cocoa takođe pomaže u transformaciji lanaca snabdevanja kakaoom izvan kompanije Nestlé. Mnoge kompanije su prihvatile naš Sistem za praćenje i sanaciju angažovanja dece u radu (CLMRS) kao vodeću alatku za borbu protiv rizika od angažovanja dece u radu. Rešavanje rizika od angažovanja dece u radu i pristup u obrazovanju predstavljaju jedno je od naših 10 istaknutih pitanja ljudskih prava, koja su navedena u našim akcionim planovima.
Bolji kakao
Blisko sarađujemo sa direktnim dobavljačima i partnerima kako bismo pratili kakao koji nabavljamo sve do pojedinačnih proizvođača i primenili prakse kao što su sadnja šuma i voćki ne bismo li na taj način pomogli u borbi protiv krčenja šuma.
Povećanje sledljivosti u složenom lancu snabdevanja kakaoom
Cilj nam je da postignemo potpunu sledljivost i segregaciju svojih proizvoda od kakaoa, od njihovog izvora sve do fabrike. Naš kakao uglavnom uzgajaju mali poljoprivrednici. Naš pristup je da sarađujemo sa poljoprivrednim zadrugama – koje grupišu proizvode više uzgajivača, pri čemu obezbeđuju sledljivost i evidencije o kupovini od pojedinačnih uzgajivača.
Potpuna sledljivost će podstaći veću transparentnost i odgovornost lanca snabdevanja, kako interno tako i na nivou cele privredne grane. Ovo je ključno za efikasno rešavanje rizika od angažovanja dece u radu i krčenja šuma u proizvodnji kakaoa.
Naši dobavljači Ranga 1 (pdf, 300Kb) upravljaju komercijalnim odnosima sa zadrugama i većinom njihovih aktivnosti koje su u vezi sa održivošću, uključujući, po potrebi, sertifikat Rainforest Alliance.
Tim kompanije Nestlé direktno upravlja pojedinim aspektima, uključujući nadzor rasadnika drveća u senci, obuku o rodnim pitanjima za zadruge i razvoj oblika video obuke. Subvencionišemo grupe za rezidbu kako bismo poboljšali produktivnost i isprobali nove ideje koje naši dobavljači mogu dodatno da primenjuju u širim razmerama. Cilj nam je da sa zadrugama razvijemo dugoročne odnose, a nekoliko njih sa nama sarađuje više od osam godina.

Uzgajanje kakaoa u šumskom okruženju
Biljke kakaoa bolje rastu i daju zdravije useve kad se uzgajaju ispod krošnji većih stabala koje kakaou pružaju senku.
U sklopu naše Mape puta Net Zero i programa za ubrzavanje prihoda, uzgajivače podstičemo da zasade više šumskog drveća i voća kako bi svoje useve zaštitili od toplotnih udara i prekomernih padavina. Ova stabla takođe pomažu da se poboljša upravljanje vodama, lokalni biodiverzitet, organska materija u zemljištu i sekvestracija ugljenika. Time se takođe pruža potencijal da uzgajivači ostvare i dodatne prihode.
Kroz Plan Nestlé Cocoa, širom sveta smo distribuirali 1,39 miliona šumskih stabala i voćki.

Transparentno izveštavanje o krčenju šuma
Od 2020. godine, svake godine izveštavamo o tome kako se borimo protiv krčenja šuma i kako podstičemo regenerativne prakse među uzgajivačima kakaoa na Obali Slonovače i u Gani.
Naš Izveštaj Towards Forest Positive Cocoa (pdf, 6Mb) deo je naše posvećenosti Inicijativi za kakao i šume (CFI). CFI predstavlja konzorcijum 35 vodećih kompanija za proizvodnju kakaoa i čokolade koje čine 85% svetskog korišćenja kakaoa i predvode ga vlade Obale Slonovače i Gane, a ima za cilj da okonča krčenje šuma i posveti se obnavljanju šumskih područja.
Uspešno smo dostigli CFI 1.0 – važnu ključnu tačku za Nestlé i druge kompanije, zainteresovane strane i vlade potpisnice inicijative – i sada se nalazimo u drugoj fazi CFI 2023–2025. Prepoznajemo potrebu za ubrzanjem i proširenjem kroz kolektivno delovanje i zajedničko ulaganje u prioritetne predele, povrh ulaganja u lanac snabdevanja.
Naš rad sa CFI predstavlja deo naše strategije Forest Positive, pokrenute u 2021. godini kako bismo se nadovezali na naš rad na okončanju krčenja šuma u našim lancima snabdevanja. Za nas, Forest Positive označava nadilaženje okvira običnog upravljanja rizicima od krčenja šuma u našem lancu snabdevanja i kretanje u pravcu pozitivnog uticaja na šire predele iz kojih nabavljamo sirovine.
Šume koje niču i posvećene zajednice
Naši napori da smanjimo krčenje šuma u šumi Kavali na Obali Slonovače pomogli su da se obezbedi prirodna regeneracija 7000 hektara i pošumljavanje skoro 1500 hektara, dok je od toga finansijsku korist imalo 1400 ljudi.
Druga faza projekta će se nadovezati na ovaj rad kroz:
- stimulisanje prirodne regeneracije i rehabilitacije degradiranih područja u bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicama;
- pomaganje malim poljoprivrednicima da povećaju svoju produktivnost, postignu veću diversifikaciju prihoda i lakše dobijaju pristup finansiranju;
- podizanje svesti i omogućavanje lakšeg pristupa školi u cilju zaštite prava dece, posebno dobijanjem izvoda iz matične knjige rođenih;
- uspostavljanje transparentnijeg lanca snabdevanja kakaoom i kaučukom kroz povećanu sledljivost i transparentnost cena i plaćanja proizvođačima.
Motiviše me kad vidim da su uzgajivači uvereni u prednosti: preko 90% njih želi da nastavi sa rezidbom, a neki su već sproveli rezidbu na ostatku svoje parcele.