Sort by
Sort by

Nove informacije o stanju u Rusiji i Ukrajini

Šokirani smo i duboko potreseni invazijom Ukrajine.

Rat u Ukrajini sa sobom je doneo nezamislivu ljudsku patnju. Podržavamo međunarodnu zajednicu u pozivima za mir i brzo vraćanje bezbednosti i stabilnosti u region.

U ovom trenutku, bezbednost naših zaposlenih je naš najveći prioritet. Sa zaposlenima smo u svakodnevnom bliskom kontaktu i radimo sve što je u našoj moći kako bismo im osigurali bezbednost. Pružamo im podršku u vidu obezbeđivanja paketa hrane, isplata zarada unapred, kao i kroz administrativnu i psihološku pomoć za sve zaposlene koji su napustili ili žele da napuste zemlju.

Osim toga, donirali smo proizvode bankama hrane i lokalnim humanitarnim udruženjima kako bismo pružili pomoć ugroženima u Ukrajini i susednim zemljama i to ćemo nastaviti da radimo. Nestlé zaposleni širom sveta pokazali su svoju solidarnost organizovanjem kampanje prikupljanja novca u partnerstvu sa Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Kompanija Nestlé će donirati istu sumu novca koliko i zaposleni prikupe u toku kampanje.

Kroz našu istoriju dugu više od 150 godina, ostali smo fokusirani na našu misiju: da pružamo pouzdane zalihe neophodnih prehrambenih proizvoda ljudima, gde god poslujemo. Širom sveta, održali smo naš pristup – čak i tokom teških vremena – da u lokalnim zajednicama pomažemo ljudima kojima je to najpotrebnije.

U Rusiji, nastavićemo da se fokusiramo na ispunjavanje potreba lokalnog stanovništva. Što se tiče našeg poslovanja u toj državi:

  • Obustavili smo sve marketinške aktivnosti u Rusiji
  • Obustavili smo sve kapitalne investicije u zemlji
  • Obustavili smo izvoz naših proizvoda iz Rusije (izuzev neophodne hrane, poput hrane za bebe, koja se izvozi u zemlje Zajednice nezavisnih država)
  • Obustavili smo uvoz proizvoda u Rusiju (npr. Nespresso), a izuzetak je neophodna hrana (uključujući hranu za bebe, žitarice, posebnu i terapeutsku hranu za ljubimce posebnim prodavcima i veterinarskim klinikama)

Kao prehrambena kompanija i poslodavac, prepoznajemo svoju odgovornost prema više od 7.000 zaposlenih u Rusiji – od kojih većinu čini lokalno stanovništvo. Nastavićemo da radimo sve što možemo kako bismo obezbedili pouzdan tok neophodnih i bezbednih prehrambenih proizvoda za lokalno stanovništvo. Nastavićemo da pažljivo pratimo svoje aktivnosti.

Update 24.03.2022.

Dok rat u Ukrajini besni, naše aktivnosti u Rusiji će se fokusirati na obezbeđivanje neophodne hrane, kao što su hrana za bebe i medicinska/bolnička ishrana, a ne ostvarivanje profita. Ovaj pristup je u skladu sa našom misijom i vrednostima kompanije i podržava princip obezbeđivanja osnovnog prava na hranu.

Idući dalje, poznati Nestlé brendovi poput Kit-Kat-a i Nesquik-a, između ostalih, neće biti dostupni u Rusiji. U Rusiji smo već obustavili uvoz i izvoz sve hrane koja nije neophodna, prestali smo sa marketinškim aktivnostima i obustavili sve investicije. U potpunosti poštujemo sve međunarodne sankcije uvedene Rusiji.

Iako ne očekujemo da ostvarimo profit u Rusiji ili platimo porez u doglednoj budućnosti, sav profit će biti doniran humanitarnim organizacijama. Ova odluka prati donaciju od više stotina tona hrane i značajne finansijske pomoći koju smo već dali kao podršku narodu Ukrajine i izbeglicama u okolnim zemljama. Ovi napori će se nastaviti. Stojimo uz narod Ukrajine i naših 5.800 zaposlenih tamo.