Sort by
Sort by

Bakina večera

Može li ono što su jeli naši preci uticati na naše zdravlje danas?
Bakina večera
Fraza: „Jedan trenutak zadovoljstva u ustima, ceo život salo na bokovima“ je sama po sebi užasan podsetnik da treba da jedete zdravo i umereno. I zamislite kako biste se osećali kada biste znali da posledice mogu trajati i po nekoliko života?

Koliko god to bizarno zvučalo, dokazano je da naša ishrana i način života mogu uticati na zdravlje naše dece. To može uticati čak i na decu naše dece. To takođe naravno znači da način na koji su naši preci živeli može uticati na nas.

Šta je epigenetika?

Naučnici sve više shvataju kako naše okruženje može uticati na naše gene. Ovo je oblast koja se zove epigenetika, što bukvalnom prevodu znači „supergenetika", koja iz više perspektiva proučava informacije na vrhu sekvence koja čini našu DNK.

Epigenetika infografika

Zamislite našu DNK sekvencu kao uputstvo za upotrebu koje pokazuje kako treba da se formira naše telo. Epigenetika je poput markera koji se koristi za označavanje najvažnijih delova uputstava, kao i delova koje je dozvoljeno ignorisati.

Epigenetika se takođe često opisuje kao proces kojim se određeni geni u našoj DNK uključuju ili isključuju zbog nečega što smo iskusili.

Dakle, otkriće kako ono što jedemo i način na koji živimo utiče na epigenetiku, pa i na naše gene, znači da ishrana može uticati i na gene naših potomaka, jer se naša DNK nasledno prenosi.

To znači da su zdrava ishrana i zdrav način života važni čak i kada treba da mislimo samo na sebe - Ako to posmatramo iz perspektive budućnosti čovečanstva, to može delovati zastrašujuće. Upravo je to razlog zbog kojeg istraživanja u ovoj oblasti toliko važna. Što bolje razumemo kako način života utiče na naše gene, to ćemo bolje moći da razumemo na koji način treba da se ponašamo kako bismo ostavljali zdrave generacije za sobom.

Međunarodno istraživanje

EpiGen je jedan od najvećih istraživačkih projekata epigenetike u svetu. To je javno-privatno partnerstvo istraživača sa sedištima u Velikoj Britaniji, Novom Zelandu i Singapuru.

Učešće u ovoj vrsti pionirskog istraživanja u tako važnoj i uzbudljivoj oblasti omogućiće nam da kreiramo proizvode koji imaju dokazano pozitivan efekat na zdravlje majki i njihove dece.“

Rekao je Stefan Catsicas, tadašnji glavni tehnolog u Nestlé-u.

Nestle je počeo da radi sa EpiGenom 2011. godine i donirao je 22 miliona švajcarskih franaka za šestogodišnje istraživačko partnerstvo. Vrsta posla koji EpiGen obavlja pomaže nam da razumemo kako ishrana utiče na genetiku. Istraživači pokušavaju da otkriju u kojoj meri ishrana i način života trudnica utiču na gene njihovih beba, jer i najmanje epigenetske promene mogu uticati na budući zdrav rast i razvoj njihove dece.

Ishrana pre i tokom trudnoće

Cilj istraživanja je poboljšati ishranu i smanjiti probleme vezane za trudnoću, kao što je gestacijski dijabetes. Ova bolest utiče na rast i razvoj dece, kao i na zdravlje budućih majki.

Ishrana pre i tokom trudnoće

Od 2006. godine, EpiGen je napravio značajan napredak u oblasti ishrane majki i dece. Istraživači su pokazali da je ishrana sa malo ugljenih hidrata tokom trudnoće povezana sa hemijskim promenama u delovima DNK bebe. Ove promene mogu ukazivati na veći rizik kod ove male dece od prekomerne težine ili gojaznosti.

Sve ovo ukazuje na važnost dobre ishrane i naglašava dugoročne rizike ukoliko se ona ne obezbedi.

Iako je ova naučna oblast tek u povoju, već je obogatila naša saznanja o tome kako se ljudsko telo prilagođava i reaguje na okolinu, a svakako će nam dati više informacija o tome kako da brinemo o sopstvenom zdravlju, zdravlju naše dece, ali i unuka, praunuka....

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.