Nestlé for Healthier Kids

Posvetili smo se tome da do 2030. godine učinimo da 50 miliona dece vodi zdraviji život.
Ishrana dece

Dobra ishrana je od suštinskog značaja za pravilan rast i razvoj. Međutim, kao što to obično biva – teorija je jedno, a praksa drugo. Podsticanje dece da jedu više povrća i voća, obezbeđivanje jelovnika koji je što hranljiviji i bogat raznovrsnim izvorima proteina – uključujući i biljne opcije – ponekad može biti izazov za roditelje i staratelje.

Nestlé for Healthier Kids objedinjuje sve naše napore da pružimo podršku roditeljima i starateljima na putu ka odgajanju zdravije dece. Širom sveta, lansiramo hranjivije proizvode kako bi zadovoljili prehrambene potrebe dece, istovremeno pružajući obrazovanje o ishrani kroz školski program, kao i svakodnevne savete i zdrave recepte kao inspiraciju za roditelje. Naša ambicija je da doprinesemo tome da 50 miliona dece u celom svetu vodi zdraviji život do 2030. godine. 

Uključivanje dece u aktivnosti oko kuhinje i pripreme jela navodi ih da usvoje bolje prehrambene navike: veći kvalitet njihove ishrane, deca su sklonija da jedu voće i povrće, biraju celovite žitarice. To je razlog zašto ohrabrujemo i zalažemo se za dobar tim u kuhinji, sa mališanima.

Šta deca dobijaju zajedničkom pripremom ukusnih obroka? – kako je ovo zamišljeno 

 

Zajednička priprema obroka – dobrobiti za decu 

Kvalitet ishrane raste eksponencijalno, ukoliko se mališani uključe u pripremu obroka [1,2,3*]
Deca koja pomažu u pripremi obroka jedu više voća i povrća [4,5,6*]
Deca koja nauče da kuvaju od malih nogu zavole povrće [7,8,9*]

1 (Ukupan kvalitet ishrane bio je veći među učenicima petog razreda u Kanadi, koji su pomagali u kuvanju kod kuće najmanje jednom nedeljno, u poređenju sa onima koji nikada nisu pomagali u pripremi obroka (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304) 

2 (Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da su dečaci koji su se pridržavali zdravijeg načina ishrane više pomagali u pripremi obroka kod kuće nego dečaci na ishrani bogatoj samo kalorijama“. (Leech RM et al. Appetite. 2014; 75: 64-70) 

3 (Kuvanje je povezano sa pridržavanjem zdrave mediteranske ishrane kod učenika u dobi od 7-9 godina  u Portugaliji (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011; 131: 283-7)

4 (Kanadski učenici petog razreda koji su redovno pomagali u pripremi obroka kod kuće pojeli su 1,4 više obroka voća i povrća dnevno (kombinovano) od dece koja nikada nisu pripremala obroke sa roditeljima (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304 -8) 

5 (Japanska deca (10-11 godina) koja su pomagala u pripremi obroka kod kuće imaju veću verovatnoću da jedu povrće i voće svaki dan, u poređenju sa onima koja nikada nisu učestvovala u pripremi obroka (Nozue M et al. Nutr Res Pract 2016; 10: 359-63) 

6 (Uključivanje male dece (2-5 godina) u kuhinjske aktivnosti povećalo je učestalost konzumiranja voća i povrća (Shim JE i sar. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)

7 (Pomoć u pripremi obroka i pripremi menija povezana je sa povećanjem preferencija povrća za 10% kod učenika 5. razreda u Kanadi (Chu IL et al. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12) 

8 (Povećano učešće dece u kuhinji ili stepen roditeljskog podsticaja dece da pomažu u pripremi hrane pozitivno su povezani sa preferencijama povrća kod dece uzrasta od 3-7 godina (Vollmer RL i Baietto J. Appetite. 2017; 113; 113: 134-40) 

9 (Predškolci su spremniji da jedu povrće kada pomažu u pripremi recepata za povrće (Ugalde M i sar. JMIR Serius Games. 2017; 5: e20)

Dve osnove oblasti programa


Ubrzavanje transformacije našeg portfolija proizvoda


Da bismo osigurali da naši brendovi podržavaju zdraviji način života i podmiruju današnje prehrambene potrebe, do sada smo:

•    Od 2014. godine uklonili preko 45.000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masti;
•    Odstranili preko 15.000 tona soli od 2012;
•    Povećali količinu hrane obogaćene mikronutrijentima (vitamini, minerali) na 185,4 milijarde u 2019. godini;
•    Osigurali da 99,8% našeg portfolija ne sadrži trans-masne kiseline (TFA).

Takođe smo se obavezali da u 2020. godini:

•     Dodamo 750 miliona porcija (80g) povrća;
•    Dodamo najmanje 300 miliona porcija (16 g) zrna, mahunarki, orašastih plodova i semenki bogatih vlaknima u proizvode;
•    Smanjimo šećere u proizvodima za 5%;
•    Smanjimo so u proizvodima za 10%;
•  Ispunimo našu obavezu iz 2014. godine da smanjimo zasićene masti za 10% u svim relevantnim proizvodima koji ne ispunjavaju kriterijume Nestlé Nutritional Foundation u pogledu zasićenih masti.