Sort by
Sort by

Nestlé for Healthier Kids

Posvetili smo se tome da do 2030. godine učinimo da 50 miliona dece vodi zdraviji život.
majka i deca

Dobra ishrana je od suštinskog značaja za pravilan rast i razvoj. Međutim, kao što to obično biva – teorija je jedno, a praksa drugo. Podsticanje dece da jedu više povrća i voća, obezbeđivanje jelovnika koji je što hranljiviji i bogat raznovrsnim izvorima proteina – uključujući i biljne opcije – ponekad može biti izazov za roditelje i staratelje.

Nestlé for Healthier Kids objedinjuje sve naše napore da pružimo podršku roditeljima i starateljima na putu ka odgajanju zdravije dece. Širom sveta, lansiramo hranjivije proizvode kako bi zadovoljili prehrambene potrebe dece, istovremeno pružajući obrazovanje o ishrani kroz školski program, kao i svakodnevne savete i zdrave recepte kao inspiraciju za roditelje. Naša ambicija je da doprinesemo tome da 50 miliona dece u celom svetu vodi zdraviji život do 2030. godine. 

Uključivanje dece u aktivnosti oko kuhinje i pripreme jela navodi ih da usvoje bolje prehrambene navike: veći kvalitet njihove ishrane, deca su sklonija da jedu voće i povrće, biraju celovite žitarice. To je razlog zašto ohrabrujemo i zalažemo se za dobar tim u kuhinji, sa mališanima.

Šta deca dobijaju zajedničkom pripremom ukusnih obroka? – kako je ovo zamišljeno 

 

Zajednička priprema obroka – dobrobiti za decu 

Kvalitet ishrane raste eksponencijalno, ukoliko se mališani uključe u pripremu obroka [1,2,3*]
Deca koja pomažu u pripremi obroka jedu više voća i povrća [4,5,6*]
Deca koja nauče da kuvaju od malih nogu zavole povrće [7,8,9*]

1 (Ukupan kvalitet ishrane bio je veći među učenicima petog razreda u Kanadi, koji su pomagali u kuvanju kod kuće najmanje jednom nedeljno, u poređenju sa onima koji nikada nisu pomagali u pripremi obroka (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304) 

2 (Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da su dečaci koji su se pridržavali zdravijeg načina ishrane više pomagali u pripremi obroka kod kuće nego dečaci na ishrani bogatoj samo kalorijama“. (Leech RM et al. Appetite. 2014; 75: 64-70) 

3 (Kuvanje je povezano sa pridržavanjem zdrave mediteranske ishrane kod učenika u dobi od 7-9 godina  u Portugaliji (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011; 131: 283-7)

4 (Kanadski učenici petog razreda koji su redovno pomagali u pripremi obroka kod kuće pojeli su 1,4 više obroka voća i povrća dnevno (kombinovano) od dece koja nikada nisu pripremala obroke sa roditeljima (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304 -8) 

5 (Japanska deca (10-11 godina) koja su pomagala u pripremi obroka kod kuće imaju veću verovatnoću da jedu povrće i voće svaki dan, u poređenju sa onima koja nikada nisu učestvovala u pripremi obroka (Nozue M et al. Nutr Res Pract 2016; 10: 359-63) 

6 (Uključivanje male dece (2-5 godina) u kuhinjske aktivnosti povećalo je učestalost konzumiranja voća i povrća (Shim JE i sar. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)

7 (Pomoć u pripremi obroka i pripremi menija povezana je sa povećanjem preferencija povrća za 10% kod učenika 5. razreda u Kanadi (Chu IL et al. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12) 

8 (Povećano učešće dece u kuhinji ili stepen roditeljskog podsticaja dece da pomažu u pripremi hrane pozitivno su povezani sa preferencijama povrća kod dece uzrasta od 3-7 godina (Vollmer RL i Baietto J. Appetite. 2017; 113; 113: 134-40) 

9 (Predškolci su spremniji da jedu povrće kada pomažu u pripremi recepata za povrće (Ugalde M i sar. JMIR Serius Games. 2017; 5: e20)

Dve osnove oblasti programa


Ubrzavanje transformacije našeg portfolija proizvoda


Da bismo osigurali da naši brendovi podržavaju zdraviji način života i podmiruju današnje prehrambene potrebe, do sada smo:

  • Od 2014. godine uklonili preko 45.000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masti;
  • Odstranili preko 15.000 tona soli od 2012;
  • Povećali količinu hrane obogaćene mikronutrijentima (vitamini, minerali) na 185,4 milijarde u 2019. godini;
  • Osigurali da 99,8% našeg portfolija ne sadrži trans-masne kiseline (TFA).

Takođe smo se obavezali da u 2020. godini:

  • Dodamo 750 miliona porcija (80g) povrća;
  • Dodamo najmanje 300 miliona porcija (16 g) zrna, mahunarki, orašastih plodova i semenki bogatih vlaknima u proizvode;
  • Smanjimo šećere u proizvodima za 5%;
  • Smanjimo so u proizvodima za 10%;
  • Ispunimo našu obavezu iz 2014. godine da smanjimo zasićene masti za 10% u svim relevantnim proizvodima koji ne ispunjavaju kriterijume Nestlé Nutritional Foundation u pogledu zasićenih masti.