Sort results by
Sort results by

Stvaramo zdravije navike

Saveti i trikovi za zdraviji životni stil
header photo

Kao roditelji, svi želimo najbolje za svoju decu, što podrazumeva i usvajanje zdravih životnih navika. Izbalansirana ishrana je, naravno, ključni aspekt zdravog životnog stila i zato je važno da decu od malih nogu naučimo koliko je važno imati zdrave prehrambene navike.
Dajemo nekoliko saveta i trikova za roditelje koji žele svoju decu da usmere ka zdravijem životnom stilu.

1. Jedite zajedno

story 2 fotka 1

Ako želite da cela porodica bude na zdravom putu, onda okupite sve oko stola za vreme zdravog obroka.

Porodična večera nije samo prilika da se utvrdi šta se dešava u svačijem životu, već je i prostor za roditelje da nametnu poruke o zdravoj ishrani. Potrudite se da za vreme jela ne bude ometanja: zamolite sve da sklone sa strane svoje telefone ili igračke. To će omogućiti da se deca usredsrede na ukus hrane koju jedu i da osluškuju svoje telo koje će im poručiti da li su gladni ili siti.
Držite se rutine koliko god da je moguće – istraživanja pokazuju da uzimanje obroka uvek u isto vreme pomaže porodici da usvoji konzistentne modele ishrane i, konačno, pomaže u utvrđivanju zdravijih navika.

2. Uključite decu

story 2 fotka 2

Ako uključite decu u pripremanje i kuvanje hrane, ona će biti okupirana i biće to odlična odskočna daska za učenje o značaju zdrave ishrane.
Možete ih, na primer, uključiti u pravljenje nedeljnog plana obroka koji će sadržati zdrave namirnice. Pre polaska u prodavnicu zamolite decu da vam pomognu u sastavljanju liste za kupovinu. Možete uključiti i igrice kako bi vaj proces bio još interesantniji: nacrtajte hranu koju želite da pripremite, a neka deca pogode o čemu je reč, igrajte se kao u Pictionary-ju ili kažite šta planirate da spremate, a neka deca naprave listu potrebnih sastojaka.

Možete, takođe, povesti u kupovinu namirnica ili ih uključiti u kuhinjske poslove – svaki ovakav trenutak pruža im priliku da saznaju odakle namirnice dolaze, kako se uzgajaju i zbog čega su korisne.

3. Uvek držite zdrave grickalice

story 2 fotka 3

Svi volimo grickalice i zato je važno da one budu zdrave. Obavezno u ostavi ili u frižideru držite zalihe zdravih grickalica.
Voće i povrće u bilo kom obliku može biti zdrava grickalica. Neka vam zamrzivač bude pun zamrznutog voća spremnog za smuti i, kada planirate negde da idete, postarajte se da uvek imate spremno suvo voće i orašaste plodove.

Takođe, uvek možete imati sveže povrće u obliku grickalica: štapiće šargarepe, celera ili krastavca, kao i cele voćke koje vaša deca vole: banane, jabuke, pomorandže ili grejpfrut. Ako im obezbedite zdrave grickalice, vaša deca će se navići na izbor zdravije hrane i kada postanu samostalna.

4. Obratite pažnju na veličinu porcije

story 2 fotka 4

Odlično je kada pripremate hranu prepunu  zdravih sastojaka , ali je podjednako bitno da vaša deca jedu i odgovarajuću količinu. Deci su potrebne različite porcije u zavisnosti od uzrasta i razvojne faze, tako da je veoma važno da obratite pažnju i na veličinu njihove porcije.
Opšte pravilo je da obrok treba da sadrži veliki udeo povrća, udeo proteina (meso, jaja, riba, sočivo ili pasulj) i deo testenine od celog zrna, smeđeg pirinča ili krompira (za više vlakana, ne gulite koru krompira).Planovi ishrane kao što su MyPlate u SAD, EatWell Guide u Velikoj Britaniji ili naš Nutriplato initiative u Španiji, pomažu vam da vidite koliko hrane iz svake grupe namirnica treba da se sveukupno pojede.

5. Roditelji kao uzor

story 2 fotka 5

Obroci kod kuće nisu sjajni amo zbog toga što okupljaju celu porodicu nego predstavljaju i priliku da roditelji prikažu ono za šta se zalažu. Deca obraćaju pažnju na to što njihovi roditelji rade tako da roditelji treba da postave primer i da se potrude da jedu što je moguće više uravnotežene obroke, uz mnogo povrća, žitarica i voća.
Deci je potrebna sva moguća pomoć u usvajanju zdravog, izbalansiranog životnog stila kome treba da teže.

Saznajte više na Nestlé for Healthier Kids, našoj vodećoj inicijativi za pomoć budućim generacijama da unose  zdravu hranu i pića i da se više kreću. Program ima za cilj da pomogne da 50 miliona dece počne da vodi zdraviji život do 2030.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.