Sort by
Sort by

Igre sa psom u kućnim uslovima

Nekoliko ideja za vežbe koje možete raditi sa vašim psom i obezbediti mu mentalnu stimulaciju u kućnim uslovima
header pas

Pronalaženje načina kako da se zabavite i konstruktivno igrate sa vašim psom je nešto najlepše što možete iskusiti kao vlasnik psa.

Ponekad nije uvek moguće da izvedete psa i prošetate ga. Ali nemojte se brinuti. Naš Purina brend za negu pasa postarao se da se napravi spisak nekih od najboljih igara sa psima u kućnim uslovima, koje ne samo što obezbeđuju fizičku vežbu, već pružaju i mentalnu stimulaciju.

Pa da počnemo. U daljem tekstu smo naveli tri igre sa vašim psom koje će ga zabaviti, angažovati i stimulisali, a da se pritom ne upropasti nameštaj.

1. Trka za plenom

'Trka za plenom' omogućava vašem psu da koristi svoje prirodne instinkte za lov na plen, a da pritom ne sruši sve što mu se nađe na putu. Ova igra mu takođe omogućava da vežba kontrolu instinkta, tako što će ispustiti predmet na vašu komandu.

Pomerite veće delove nameštaja u stranu. Koristeći dugačak štap, palicu ili cev sa dodatkom užeta (tzv. Flirt Pole), vežite na kraj užeta igračku ili neki drugi mamac. Bolje je da štap vučete sporo i povremeno zastanete, nego da ga brzo vrtite ukrug.  Sporo kretanje pomaže vašem psu da se fokusira.

Dopustite psu da tu i tamo uhvati mamac kao nagradu. Ako nikada ne pobedi, može se obeshrabriti i izgubiti interesovanje za igru.

2. Sakrivanje poslastice ili igra žmurke

Sakrivanje poslastice' je odlična igra za pse, budući da im omogućava da koriste svoje veštine za rešavanje problema. Sakrijte poslasticu na nekom mestu u kući gde ju je teško pronaći i ostavite mirisni trag tako što ćete je protrljati na nekoliko mesto na putu ka skrovištu.

Koristite reči kao što su 'toplo' i 'hladno' dok se vaš pas približava ili udaljava od mesta gde je poslastica sakrivena. Promena u tonu vašeg glasa, od mirnog kada kažete 'hladno' do uzbuđenog kada kažete 'toplo' i 'vruće' omogućava i razvoj veština slušanja.

Kao u igri 'sakrivanje poslastice', i u igri 'žmurke' koriste se sposobnosti psa da prepozna mirise. Plus, omogućava mu da vežba komande poput 'mesto' i 'dođi'.

Neka vaš pas stoji mirno dok se sakrijete. Kada se sakrijete, recite psu da dođe i mnogo ga pohvalite kada vas pronađe. Ako još uvek ne poznaje komandu 'mesto', neka neko zaokupi pažnju psa dok se ne sakrijete.

3. Natezanje konopca

Natezanje konopca je dobra igra sa psom i u kućnim uslovima i napolju. Ne samo što razvija određene mentalne veštine, već predstavlja i dobru fizičku vežbu.

Da bi se pas više angažovao i da bi mu bilo zabavnije, dopustite mu da ponekad pobedi. Međutim, nemojte zaboraviti da pri tome vežbate komande, poput 'fuj'.

O čemu treba voditi računa

Igre sa psom u kućnim uslovima su veoma korisne, međutim sve ono što je suviše agresivno ili predugo traje dovodi do prestimulacije. Završite igru dok se vi i vaš pas još uvek dobro zabavljate. Tako će se radovati i sledećoj igri, a da se pri tome neće iscrpeti, niti obeshrabriti. Takve igre sa vašim krznenim prijateljem učiniće ga aktivnim i mentalno ga stimulisati, a pre svega će ga učiniti srećnim.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.