Sort by
Sort by

Gajeno s poštovanjem

Nescafé Plan pomaže farmerima koji gaje kafu da uspeju poput Eduarda
header eduardo

Pre nekoliko godina Eduardo Kamarena je verovao da je izgubio sve. Bio je izgubio posao, prolazio je kroz razvod i morao je da se odseli od dece. Toliko je nisko bio pao da, kako kaže "čak ni sunce nije moglo da me ugreje".

Ubrzo posle toga preminuo mu je deda.

Eduardu je, međutim, ostala jedna stvar za koju je mogao da se uhvati. Obećanje koje je dao dedi da će voditi računa o porodičnoj plantaži kafe i učiniti je uspešnom.

Danas Eduardo upravlja farmom kafe koja lepo napreduje, koja mu omogućava da odgaja svoju decu, a pored toga on je od velike je pomoći u davanju saveta drugim farmerima u regionu.

Kako je došlo do tog preokreta?

Poštovanje za naše farmere

Tako što se pridružio Nescafé Planu, koji u proteklih deset godina širom sveta pomaže farmerima kao što je Eduardo i pruža im svu potrebnu podršku u gajenju većih količina kafe boljeg kvaliteta, na održiv način, uz mnoge benefite za zajednicu u kojoj žive.

Na Svetski dan kafe 2018. godine, Nescafé je lansirao projekat Gajeno s poštovanjem da bi pokazao kako preko Nescafé Plana s punim poštovanjem deluje u pravcu proizvodnje kafe dobrog ukusa, pomažući farmerima koji gaje kafu, njihovim zajednicama i planeti.

"To je bila najbolja odluka koju sam u životu mogao doneti," kaže Eduardo za svoju odluku da se pridruži Nescafé Planu.

A pre nego što je to uradio nije bilo izvesno da li će njegova plantaža kafe uopšte preživeti. Biljke se nisu razvijale kako treba, a region u kome se plantaža nalazi pogodila je i suša. Često je razmišljao da odustane od svega.

Preko Nescafé Plana Eduardo je postao korisnik u distribuciji farmerima u Meksiku 29 miliona mladica kafe visokog prinosa i sorti otpornih na bolesti. To je farmerima omogućilo da obnove svoje plantaže, poboljšaju kvalitet proizvoda i povećaju nivo produktivnosti na plantažama do 81%.

Takođe je bio jedan od 390 farmera koji gaje kafu i koji su pohađali kurs u organizaciji Kompanije Nescafé i Instituta za tehnologiju i visoko obrazovanje u Montereju, gde su stekli znanje i dobili pomoć i savete u pogledu vođenja svog poslovanja.

Eduardo se vratio na svoje imanje, gde je gajio kafu nestrpljiv da primeni stečeno znanje u svemu, od unapređenja useva do poboljšanja ekonomije farme.

Poštovanje prema našim zajednicama

Pored toga što Eduardovo iskustvo odražava ciljeve projekta Gajeno s poštovanjem tako što farmerima pokazuje kakvu korist mogu imati od Nescafé Plana, očigledan je i pozitivan uticaj Plana na zajednice u 17 zemalja širom sveta u kojima je naš Plan aktivan.

Na primer, u Keniji je 6000 žena imalo koristi od Programa osnaživanja žena, a neke od njih su kao rezultat toga napredovale do liderskih položaja u zadrugama. Nescafé partnerstvo sa drugim brendom kafe pod nazivom Zoegas, omogućilo je da preko 300 porodica koje se bave gajenjem kafe dobije bolji pristup bezbednoj vodi za piće.

U Indiji je Nescafé obezbedio pristup besplatnoj medicinskoj pomoći i zdravstvenoj zaštiti za više od 1300 farmera, radnika na farmi i članova njihovih porodica. A u Vijetnamu je omogućio svojim farmerima da povećaju prihode za 30% usvajanjem bolje prakse u oblasti agronomije.

Poštovanje za našu planetu

Na osnovu Plana Nescafé takođe se obezbeđuje da pri gajenju kvalitetnije kafe farmeri primenjuju nove tehnike za zaštitu i očuvanje prirodnih resursa za buduće generacije.

U Kolumbiji, na primer, Nescafé tesno sarađuje sa preko 2600 farmera koji se bavi gajenjem kafe u cilju efikasnijeg korišćenja vode, tretmana otpadnih voda i obnove šuma. Takođe sprovodi aktivnosti za podizanje svesti u zajednici o održivom korišćenju vode.

Brend je takođe zaštitio više od 200 prirodnih izvora vode na farmama kafe u Brazilu, zasadio 70.000 stabala autohtonog drveća i instalirao skoro 100 sistema za prečišćavanje otpadnih voda na farmama, da bi se izbeglo zagađivanje reka i potoka.

Sve ove lokalne aktivnosti su u službi ostvarivanja Javnih ciljeva Nescafé u 2020. godini, koji obuhvataju – odgovornost za poreklo proizvoda za 70% ukupnih količina Nescafé kafe putem distribucije 220 miliona mladica kafe, bolje ekonomije na farmama kafe i većih prava radnika, kao i održivog rada fabrika.

Gajeno s poštovanjem pokazuje na koji način Nescafé doprinosi široj svrsi Kompanije Nestlé u poboljšanju kvaliteta života i obezbeđivanju zdravije budućnosti – za pojedince i porodice, za naše zajednice i planetu.

Farmeri poput Eduarda su imali koristi od Nescafé Plana tako što su mogli da gaje bolje useve, efikasnije da upravljaju svojim finansijama i da pomognu drugim farmerima. Sve to mu je pomoglo i podstaklo ga na sopstvenu ličnu transformaciju.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.

Postao sam bolje ljudsko biće, bolji roditelj. Sada mogu da budem pored svoje dece, da ih odgajam i, što je najvažnije, uspeo sam da održim obećanje koje sam dao dedi.

Eduardo Kamarena, farmer koji se bavi gajenjem kafe