Sort by
Sort by

Zajedno u kuhinji

Sedam ideja za stvaranje zdravih navika u ishrani mališana
header

Usađivanje zdravih navika u dečjoj ishrani nešto je što svaki roditelj želi – ali staranje da deca uvide značaj ishrane može se pokazati kao prilično nezgodan zadatak.

Kako onda pobuditi interesovanje kod dece tako da budu na zdravom putu? Ako ih uključite i učinite proces zabavnim, možete postići mnogo. Evo nekoliko ideja:

Zajedno sastavljajte jelovnik

kreirajte meni zajedno

Pripremite nedeljne planove obroka za čitavu porodicu uz pomoć svoje dece. Neka vam oni predlažu opcije i daju vam smernice kada je to potrebno.

Obroci treba da sadrže veliki udeo povrća, udeo proteina (meso, jaja, riba, sočivo ili pasulj) i deo testenine od celog zrna, smeđeg pirinča ili krompira (za više vlakana, ne gulite koru krompira).

Sastavite zajedno listu za kupovinu

lista za soping

Kada je plan ishrane gotov, vreme je za kupovinu namirnica. Neka vam deca pomognu u sastavljanju liste za kupovinu. To je sjajna prilika da porazgovarate o različitim proizvodima i njihovim korisnim svojstvima.

Možete uključiti i igrice da bi ovaj proces bio još zabavniji: nacrtajte proizvode koji su vam potrebni, a deca neka pogađaju šta je u pitanju.

Odlaganje namirnica

putting groceries

Po povratku iz prodavnice zamolite svoju decu da vam pripomognu u odlaganju namirnica. Napravite od toga igru: neka pogode koji proizvodi će ići u frižider, koji u ostavu, a koji u zamrzivač.

Vreme je za kuvanje!

vreme je za kuvanje

Veoma je važno da uključite decu u pripremanje obroka. Istraživanja pokazuju da deca koja su bila uključena u pripremanje hrane imaju veće šanse da eksperimentišu sa novim namirnicama i da se zdravije hrane.

Uključite ih u kuhinjske poslove i naučite ih kako da čiste voće, odmrznu meso ili očiste ribu – ovo je takođe prilika da razviju i ustanove druge pozitivne navike, kao što je čišćenje kuhinje, pranje ruku pre i posle kuvanja, kao i razdvajanje, recikliranje i/ili kompostiranje otpada.

Kuhinje sveta

kuhinje sveta

Internacionalne kuhinje ne omogućavaju deci samo da iskuse druge kulture, već ih upoznaju sa novim mirisima, teksturama i ukusima, nudeći im, pri tom, nov prozor u svet zdrave ishrane. Ako nemate inspiraciju, postoji velik izbor kuvara i recepata na internetu.

Uključimo čula

iskoristite cula

Kada jedemo, uključujemo sva svoja čula. Neka deca prekriju oči i neka pokušaju da osete senzacije drugih čula: miris, ukus, zvuk ili dodir da bi otkrili koja hrana je u pitanju. Ovo može da bude i takmičenje sa ostalim članovima porodice.

Mali konobari

mali konobari

„Mali konobari“ je zabavan način da se deca upute u značaj prezentacije hrane – bilo prilikom njenog aranžiranja ili tokom postavljanja stola.

Deci će biti zabavno da oponašaju konobare i nesumnjivo će im biti izazovno – niko nije rekao da je jednostavno poslužiti hranu ili raskloniti sudove sa stola, a da se pri tom ništa ne ispusti ili prospe!

Sve ove aktivnosti pomoći će vašoj deci da cene hranu i zdravu ishranu, što će postaviti zdrave temelje za uspeh tokom celog života.

Saznajte više na Nestlé za zdraviju budućnost, našoj vodećoj inicijativi za pomoć budućim generacijama da unose zdravu hranu i pića i da se više kreću. Program ima za cilj da pomogne da 50 miliona dece počne da vodi zdraviji život do 2030.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.