Sort by
Sort by

Kuvanje sa decom

Evo 7 načina kako da uživate u kuvanju sa decom
Kuvanje sa decom
Da li ste znali da deca koja pomažu u kuvanju više jedu zdravu hranu? Istraživanje pokazuje da je kuvanje sa decom blagotvorno na više različitih načina. Evo 7 ideja:

1. Pripremljenu hranu pretvorite u umetnost

Omogućite deci da uživaju u pripremi hrane tako što ćete pokazati kreativnost u pripremi obroka. Hranu možete oblikovati u njihove omiljene životinje, inače dosadnu hranu možete dekorisati na zanimljiv način – učinite sve kako biste deci pravljenje hrane predstavili kao zanimljivu aktivaciju. Hrana u obliku životinja ili osoba uvek su popularni, a recimo brokoli i karfiol mogu predstavljati odlično drveće!

2. Angažujte svoje mališane

Deca radije jedu zdravu hranu iz svog tanjira ako pomažu u njenoj pripremi.

Ima mnogo zadataka gde Vam Vaša deca mogu pomoći. Pranje, rendanje, mešanje - sve su to zabavne aktivnosti za decu. Ali nemojte zaboraviti ni spremanje nakon završenog jela!

3. Zajednički planirajte obroke

Planiranje obroka sa Vašom decom predstavlja kvalitetno provedeno vreme sa njima. To će im pokazati koliko je važno jesti izbalansiranu hranu – sa mnogo celih zrna žitarica, vlakana i povrća – probudite njihovo interesovanje za zdravu ishranu i podstaknite ih da Vam pomognu da budete kreativni u kuhinji!

4. Zajedno pravite kolačiće

Kuhinja je odlično mesto gde možete proveesti kvalitetno vreme sa svojom sa Vašom decom, bez plaćanja skupih igraonica ili potrebe za skupom opremom.

Pravljenje kolačića sa decom može učiniti obično poslepodne vrlo zabavnim. Zajedničko pravljenje ovih divnih poslastica sigurno će ostati u njihovom sećanju.

5. Učite ih novim veštinama

Kuvanje sa decom može biti odlična prilika za učenje važnih životnih veština. Možete razgovarati o matematici i razlomcima pri merenju sastojaka ili sečenju pice na kriške. Ili da im pomognete da bolje razumeju higijenu i bezbednost hrane dok perete ruke i pripremate radni prostor. Možete razgovarati o zdravoj hrani dok pripremate i ukrašavate vaš obrok.

6. Podstaknite njihovu maštu

Podstičite Vašu decu da budu maštovita u kuhinji. Dajte im svu slobodu u ukrašavanju njihovih kolačića, ili ih izazovite da naprave voćnu salatu u obliku duge ili životinje od povrća. Mogli biste da pustite decu da kuvaju sa prijateljima i to pretvorite u takmičenje, gde bi se izabralo ko će najlepše dekorisati hranu. Ali upamtite, svako je pobednik budući da će svi uživati u veoma ukusnoj nagradi!

7. Nemojte se nervirati zbog nereda

Pokušajte da se ne brinete zbog nereda koji će deca napraviti zabavljajući se u kuhinji. Neka budu kreativni. Oni mogu takođe biti deo „tima“ zaduženog za čišćenje nakon što se pruiprema jela završi.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.