Sort results by
Sort results by

Kuvanje sa decom

Evo 7 načina kako da uživate u kuvanju sa decom
Kuvanje sa decom
Da li ste znali da deca koja pomažu u kuvanju više jedu zdravu hranu? Istraživanje pokazuje da je kuvanje sa decom blagotvorno na više različitih načina. Evo 7 ideja:

7. Učinite da priprema hrane postane umetnost

7. Učinite da priprema hrane postane umetnost

Učinite da zdrava hrana bude zabavna deci tako što ćete pokazati kreativnost u pripremi svih obroka. Neka obrok bude u obliku slike ili ima neku jednostavnu dekoraciju ili ukrasite ivicu tanjira, sve to može deci učiniti hranu uzbudljivijom i primamljivijom. Prikazi životinja ili ljudskog lica su uvek popularni, a brokoli i karfiol mogu biti odlično drveće! Ili zašto ne biste dopustili deci da sama iseku papriku ili krastavac u zanimljive oblike, poput srca, zvezdica i dijamanata.

6. Angažujte decu

6. Angažujte decu

Deca radije jedu zdravu hranu iz svog tanjira, ako pomažu u njenoj pripremi. U stvari, istraživanje pokazuje koliko je to blagotvorno na mnogo različitih načina.
Ima mnogo zadataka gde Vam Vaša deca mogu pomoći. Pranje, rendanje ili mešanje, sve su to zabavne aktivnosti za decu. Ali nemojte zaboraviti ni pospremanje!

5. Zajednički planirajte obroke

5. Zajednički planirajte obroke

Planiranje obroka sa Vašom decom je kvalitetno provedeno vreme sa njima. To će im pokazati koliko je važno jesti izbalansiranu hranu – sa mnogo celih zrna žitarica, vlakana i povrća, na primer – probudite njihovo interesovanje za hranu i podstaknite ih da Vam pomognu da budete kreativni u kuhinji!

4. Zbližite se sa decom zajedničkim mešenjem kolačića

4. Zbližite se sa decom zajedničkim mešenjem kolačića

Kuhinja je odlično mesto da provedete više vremena sa Vašom decom, a nije potrebna bilo kakva „fensi“ oprema, niti skupa članarina.
Mešenje kolačića sa decom može učiniti obično poslepodne izvanrednim. Zajednički provedeno vreme u pravljenju divnih poslastica sigurno će izgraditi sećanja koja će trajati čitav život.

3. Građenje životnih veština

3. Građenje životnih veština

Kuvanje sa decom može biti odlična prilika za učenje važnih životnih veština.Možete razgovarati o matematici i razlomcima pri merenju sastojaka ili sečenju pice na kriške. Ili da im pomognete da bolje razumeju higijenu i bezbednost hrane dok perete ruke i pripremate radni prostor. Možete razgovarati o zdravoj hrani dok pripremate i ukrašavate vaš obrok.

2. Podsticanje mašte

2. Podsticanje mašte

Podstičite Vašu decu da budu maštovita u kuhinji. Dajte im svu slobodu u ukrašavanju njihovih kolačića, ili ih izazovite da naprave voćnu salatu u bliku duge ili životinje od povrća. Mogli biste da pustite decu da kuvaju sa prijateljima i to pretvorite u takmičenje, gde bi se izabralo ko će najlepše dekorisati hranu. Ali upamtite, svako je pobednik budući da će svi uživati u veoma ukusnoj nagradi! 

1. Nemojte se nervirati zbog nereda

1. Nemojte se nervirati zbog nereda

Pokušajte da se ne brinete zbog nereda koji će deca napraviti zabavljajući se u kuhinji. Neka budu kreativni. Oni mogu takođe biti deo tima za čišćenje nakon što se sve završi.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.