Sort by
Sort by

Predstavljamo ZdravoKlopajmo: Napunite tanjir hranom od koje se raste!

zdravo klopajmo tanjir


Priprema obroka trebalo bi da bude aktivnost za celu porodicu, kojom se od malih nogu grade dobre navike, a ujedno donosi i mnogo zabave svim ukućanima. Uz Nestlé ZdravoKlopajmo tanjir sada je još jednostavnije i zabavnije smišljati obroke za doručak, ručak i večeru, koje namirnice treba da se nađu u jelovniku i u kojoj količini. Sačuvajte ovu formulu koju su osmislili nutricionisti, odštampajte je i zajedno s klincima i birajte hranu koja će im omogućiti pravilan rast i razvoj. 

Šta je pokazalo naše istraživanje?

Anketa koju je Nestlé sproveo na uzorku od 865 građana otkrila nam je da mame i tate u Srbiji ne uključuju decu u spremanje hrane koliko bi trebalo, jer imaju strah da će se mališani povrediti ili zato što to zahteva više vremena i proizvodi više nereda. Najmanje dva-tri puta sedmično ili češće, s decom kuva 36 odsto ispitanika, a petina njih to nikada ne čini. Za nabavku i pripremu hrane većinom su zadužene žene. Šest odsto muškaraca je navelo da niti nabavljaju niti spremaju hranu, a isto toliko njih pomaže u nabavci, ali ne kuva.

Domaće jelo najčešće na trpezi

Od malena učimo da hrana na usta ulazi i zato nas nije iznenadio podatak koji smo dobili - da su za naše građane zdrava ishrana (46 odsto) i fizička aktivnost (43 odsto) prvi i drugi najznačajniji činilac zdravog života. Za njima slede san, dovoljan unos vode, dobra kontrola stresa, boravak na otvorenom i druženje.

Kada je u pitanju izbor hrane, više od polovine građana (55 odsto) za glavni dnevni obrok ima domaću kuvanu hranu tri do šest dana u nedelji, a 17 odsto ispitanika svaki dan. Brzoj hrani izgleda teško odolevamo, iako se godinama priča o njenoj štetnosti. Tek 30 odsto anketiranih uspeva da je sasvim izbegne, dok 17 odsto priznaje da je jede svaki dan ili nekoliko puta sedmično.  

Zašto su integralne žitarica važne?

Dobar spisak za kupovinu namirnica trebalo bi da sadrži mnoštvo sezonskog voća i povrća, proizvode od celog zrna žitarica, meso, ribu, mlečne proizvode i dobre masti poreklom iz orašastih plodova i maslinovog ulja. Integralne žitarice bogate su dragocenim vlaknima i smanjuju šansu obolevanja od bolesti srca, kancera i dijabetesa. Videćete da ZdravoKlopajmo tanjir preporučuje četiri do sedam porcija dnevno. Naše istraživanje je pokazalo da se u oko dve trećine porodica s decom mlađom od 16 godina žitarice od celog zrna jedu dva do tri puta nedeljno.

Dajte deci dobar primer

Pravim izborom hrane mi direktno utičemo na formiranje dobrih navika kod mališana.

„Objasniti deci nešto je jedna stvar, a pokazati im kako se to znanje može konkretno upotrebiti svakog dana – to je ono što čini razliku. Deci je potrebna uravnotežena, raznovrsna ishrana, kao i minimum sat vremena fizičke aktivnosti dnevno. Učite decu da probaju nove ukuse, čak i ako ne pojedu sve. Upamtite da oni uče iz vašeg primera i može da se dogodi da imitiraju vaše sklonosti. Ako volite brokoli, velike su šanse da će ga i vaša deca zavoleti“, istakla je Koraljka Novina Brkić, magistar nutricionizma i regionalni nutricionista Nestlé Adriatic.

Kada na frižider zalepite ZdravoKlopajmo tanjir pravilne ishrane, inspiraciju za pripremu zdravih i ukusnih jela potražite u našem ZdravoKlopajmo kuvaru koji će vam pomoći da na lagan način pripremite izbalansirane obroke zajedno sa decom. Ova zbirka recepata koju besplatno možete preuzeti i odštampati nastala je u saradnji sa roditeljima i nastavnicima širom Srbije, koji su se priključili pozivu kompanije Nestlé da zajedničkim snagama kreiraju ovu bazu kulinarske kreativnosti i dobrih ukusa, uz podršku nutricionista kompanije.

ZdravoRastimo tanjir i ZdravoKlopajmo kuvar deo su naše kampanje ZdravoRastimo, koju već duže od 11 godina sprovodimo u Srbiji jer želimo da da inspirišemo ljude da se pravilno  hrane i redovno bave fizičkom aktivnošću, a naročito decu, jer detinjstvo je period intenzivnog rasta i razvoja. Do sada je kroz edukativni program prošlo više od 100.000 osnovaca u više od 400 škola širom Srbije.

Projekat podržavaju Savez za školski sport Srbije, kao glavni partner, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.