Sort results by
Sort results by

Šta radite da biste smanjili zasićene masti u svojim proizvodima?

Šta radite da smanjite zasićene masti?

Naš cilj za 2020. godinu je da smanjimo zasićene masti za 10% u Nestlé proizvodima koji nisu u skladu sa najstrožim nutritivnim standardima. Ovim pružamo podršku preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da samo 10% kalorija u našoj ishrani treba da dobijemo iz zasićenih masti.

Kriterijumi Nestlé Fondacije za ishranu (NF) uspostavljaju standarde za nutritivnu vrednost naših proizvoda, i osmišljeni su tako da pomognu pojedincima i porodicama da postignu ovaj cilj SZO.

Danas, 8.500 pojedinačnih prehrambenih proizvoda i napitaka (oko 7% naših proizvoda) nisu u skladu sa standardima NF za zasićene masti. Ali ulažemo veliki trud da ih učinimo zdravijim.

2009. godine posvetili smo se smanjenju zasićenih masti u svim prehrambenim proizvodima koje proizvodimo, gde god je to moguće, bez povećavanja određenih zasićenih masnih kiselina.

Krajem 2016. godine, smanjili smo sadržaj zasićenih masti u ovim proizvodima za u proseku 6,5%, odnosno 6.200 tona, u odnosu na cilj od 10%.

Našim kritičarima ponekad možda izgleda da nedovoljno brzo preduzimamo mere da svoje proizvode učinimo zdravijim, ali mi moramo da uspostavimo ispravan proces. Ljudi žele da njihova hrana bude zdrava i da mogu da uživaju u njoj.

Takođe je važno upamtiti da su masti i ulja značajan deo zdrave i izbalansirane ishrane. One obezbeđuju energiju, pomažu apsorpciju vitamina i doprinose najvažnijim telesnim funkcijama.

Da li uklanjate trans-masti?

Kreiranjem Nestlé politika koje se odnose na trans-masti (pdf, 1 Mb), nastojimo da uklonimo trans-masti iz delimično hidrogenizovanih ulja (DHO) iz našeg asortimana proizvoda, do kraja 2016. godine. Preko 99,8% masti i ulja koje ćemo kupiti 2017. godine neće sadržati takve masti.