Sort by
Sort by

Šta Nestlé radi u pogledu gojaznosti?

Kao najveće svetsko društvo za prehrambene proizvode, imamo izuzetnu priliku – kao i odgovornost – da podržimo zdravlje i ishranu porodica i zajednica.

Mi svakog dana obezbeđujemo više od jedne milijarde prehrambenih proizvoda i napitaka ljudima na celoj planeti.

Svake godine smanjujemo količinu soli, šećera i zasićenih masti u našim prehrambenim proizvodima i napicima i povećavamo količinu celog zrna, voća, povrća i mahunarki. Takođe dodajemo važne mikronutrijente u hranu i napitke u zemljama za koje je poznato imaju manjak ovih mikronutrijenata.

Nestlé spada u tri vodeća društva na Indeksu pristupa ishrani koji rangira najveće svetske kompanije prehrambenih proizvoda i napitaka u odnosu na njihovu posvećenost ishrani i proizvodnju, na osnovu sedam kategorija: upravljanje, proizvodi, dostupnost, marketing, način života, informacije na etiketama i angažovanost.

Kako pomažete ljudima da bolje razumeju kako se određuje veličina porcije?

Tokom godina, veličina prosečne porcije se povećala. Ustanovljeno je da je kontrola porcija jedna od najjeftinijih mera za borbu protiv gojaznosti.

Mi predano radimo na tome da pomognemo da se izmene norme za veličinu porcija i da se potrošači podstaknu da se naviknu na manje porcije namirnica. To zahteva inovativna rešenja, kako u našim proizvodima tako i u pakovanjima. Našim programima i praktičnim uputstvima na pakovanjima nastojimo da pomognemo potrošačima da prave bolje izbore kada je veličina porcije u pitanju.

Kakva istraživanja ishrane obavljate?

Sarađujemo sa stručnjacima za ishranu i javno zdravlje u cilju promovisanja dobre ishrane, odgovarajućih izbora i zdravih stilova života. Društvo Nestlé nastoji da primeni svoja znanja stečena u oblasti ishrane, kao i širok spektar istraživanja, da bi pomoglo unapređenju života ljudi. Naši istraživači koji se bave ishranom sarađuju sa vodećim akademskim institucijama kako bi ova znanja proširili u društvu i poboljšali našu ponudu, a takođe i podstakli naše društvo i našu privrednu granu uopšte,  da se pozabave izazovima koje ishrana stavlja pred nas.

Uspostavljanje dobrih prehrambenih navika u detinjstvu je od neprocenjivog značaja za uspostavljanje zdravih navika u ishrani kasnije u životu. Nestlé nastoji da bude lider u industriji u oblasti ishrane i zdravstvenih istraživanja koji se bave ishranom. Jedan od važnih elemenata ovoga je sticanje uvida u to šta utiče na ishranu, način života i zdravlje dece. Na tome radimo kroz niz istraživanja koja nam pomažu da osmislimo hranljive obroke i napitke za bebe i decu.

Kakve još mere preduzimate da biste pomogli ljudima da budu zdraviji?

Zdravlje i dobrobit ne mogu se razmatrati isključivo na individualnom nivou. Ukoliko zdravlje nije čvrsto usađeno u zajednice i društva, pojedinci neće biti u stanju da usvoje zdraviji način života. Naši programi i naši napori usmereni na zajednice obuhvatili su nekoliko programa i oblasti – od ishrane i fizičkih aktivnosti do hidriranja i dojenja – da bismo ljudima pružili potrebnu podršku da vode zdravije živote.