Sort results by
Sort results by

Zdravlje i ishrana

Proverite i odgovore na ostala najčešće postavljana pitanja


Kako da u vašim proizvodima pronađem informacije o alergenima?

Alergija na hranu nastaje kada imuni sistem tela abnormalno reaguje na određene vrste hrane koja inače za većinu ljudi nije škodljiva. Da bismo vam pomogli da napravite izbore zasnovane na informacijama, glavni alergeni prisutni u hrani naznačeni su na spisku sastojaka ovih prehrambenih proizvoda, u skladu sa lokalnim propisima i našim internim Nestlé pravilima, čak i kada su prisutni u malim količinama.

Ukoliko hrana dođe u kontakt sa glavnim alergenom koji se ne može eliminisati, upozoravajući navod, npr.: „Može sadržati [alergen]" pojaviće se na etiketi prehrambenog proizvoda nakon spiska sastojaka. U slučaju da imate alergiju, pre nego što kupite prehrambeni proizvod, sistematski proverite deklaraciju o sastojcima. Ukoliko biste želeli preciznije informacije o spiskovima namirnica koje treba da izbegavate, proverite lokalne veb sajtove za vašu zemlju.

Kako Nestlé podržava dojenje?

Verujemo da je dojenje najbolje za bebe i podržavamo preporuke Svetske zdravstvene organizacije kojima se apeluje na isključivo dojenje u prvih šest meseci života, i nastavljanje dojenja nakon toga, uz uvođenje dopunskih obroka, prema preporukama zdravstvenih radnika, odnosno nadležnih organa u oblasti zdravstva.

Uključujemo reči „dojenje je najbolje“ gde god i kad god je to moguće i primereno, npr. na pakovanjima formula za bebe i u svim objavama. Takođe izrađujemo edukativne materijale za zdravstvene radnike i roditelje o dobrobitima dojenja. Pored toga, vodimo kampanje i seminare o dojenju za sektor zdravstva, u partnerstvu sa vladama i zdravstvenim ustanovama.

Da li je društvo Nestlé lobiralo da bi se suprotstavila politikama u vezi sa dojenjem?

Snažno podržavamo dojenje i nikada nismo bili uzdrmani u ovom stavu. Nismo, niti bismo ikada, lobirali u bilo kojoj vladi, uključujući i vladu SAD, da bismo se suprotstavili politici podrške dojenju bilo gde u svetu.

Mi smo uvereni da je dojenje najbolje za bebe. Tačka. Nastavićemo da zagovaramo isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života, praćeno uvođenjem odgovarajuće ishrane koja predstavlja nutritivnu dopunu dojenju do druge godine života i kasnije. Kada majke ne mogu da doje ili donesu odluku da ne doje, verujemo da bebi-formula obezbeđuje značajnu alternativu. I dalje ćemo nastojati da obezbedimo odgovornu ponudu dopunskih proizvoda koji podržavaju majke kojima je potrebna alternativa dojenju ili biraju alternative dojenju.

Šta je FTSE4Good?

FTSE4Good je odgovoran investicioni indeks kreiran da pomogne investitorima da ustanove koja društva zadovoljavaju svetski priznate standarde korporativne odgovornosti. To je jedini indeks odgovornog investiranja koji je definisao objektivne kriterijume o odgovornom reklamiranju zamena za majčino mleko (ZMM). FTSE4Good angažuje PricewaterhouseCoopers (PwC) da nezavisno vrši proveru naše prakse reklamiranja ZMM na osnovu skupa od 104 kriterijuma u zemljama sa visokom stopom mortaliteta i neuhranjenosti.

Uvedeni smo u Indeks FTSE4Good u martu 2011. godine nakon što smo pokazali da smo zadovoljili Inkluzivne kriterijume marketinga zamene za majčino mleko (kriterijumi marketinga ZMM) FTSE4Good, kao i druge Inkluzivne kriterijume FTSE4Good. Ovi kriterijumi obuhvataju oblasti poput životne sredine, ljudskih prava i lanca snabdevanja. Društvo Nestlé je ponosno što je bilo prvi proizvođač ZMM u Indeksu FTSE4Good i što stalno zadovoljava njihove rigorozne kriterijume za odgovorno reklamiranje zamena za majčino mleko.

Ostali smo u indeksu i nakon najnovije ocene u junu 2017. godine, kada nam se priključilo Društvo Danone. Sada kada su dva najveća proizvođača ZMM usvojila kriterijume FTSE 4Good, nadamo se da će nas i drugi pratiti. Uvereni smo  da bi svi proizvođači ZMM trebalo da ga primenjuju kao minimum standarda. Pored Indeksa Pristup Ishrani (ATNI), FTSE4Good je jedini nezavisni, transparentni evaluator treće strane koji vrši ocenjivanje marketinške prakse za zamene za majčino mleko (ZMM).

Da li je palmino ulje loše za moje zdravlje?

Kada se konzumira kao deo zdrave ishrane, prerađena hrana koja se pravi uz upotrebu palminog ulja (poput supa, prženih nudli, testa, čokoladnih glazura ili sladoleda) uglavnom predstavlja samo mali udeo u našem dnevnom unosu zasićenih masti i ne predstavlja zdravstveni rizik. Društvo Nestlé je 2009. godine značajno smanjilo količinu zasićenih masti u mnogim svojim proizvodima od usvajanja korporativnih politika (pdf, 1.5Mb) koje se bave ovom problematikom.

Naš cilj za 2020. godinu je da u Nestlé proizvodima koji nisu u skladu sa strogim nutritivnim standardima smanjimo masti za 10%. Ovim želimo da podržimo preporuke Svetske zdravstvene organizacije da samo 10% kalorija u našoj ishrani treba da potiče od zasićenih masti. Našim kritičarima ponekad možda izgleda da nedovoljno brzo preduzimamo mere da svoje proizvode učinimo zdravijim, ali mi moramo da uspostavimo ispravan proces. Ljudi žele da njihova hrana bude zdrava i da u njoj uživaju.

Više o gluten free proizvodima društva Nestlé

Gluten je jedna vrsta proteina koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Neki ljudi imaju intoleranciju na gluten i konzumiranje namirnica koje nisu gluten free može izazvati simptome poput, na primer, mučnine, povraćanja i problema sa varenjem. Ozbiljniji slučajevi, koji su retki, poznati su kao bolest celijakija. Ako nemate toleranciju na gluten, vaša ishrana trebalo bi da se sastoji od namirnica koje prirodno u sebi ne sadrže gluten, poput mesa, voća, povrća, većine mlečnih proizvoda, krompira, pirinča i sočiva. Da biste saznali koji naši proizvodi sadrže gluten, molimo vas da posetite naš veb-sajt za vašu zemlju.

Šta radite da smanjite šećer u svojim proizvodima?

Mi nastojimo da dodatno smanjimo nivo šećera u našim proizvodima za 5% do 2020. godine, kako bismo  ljudima pomogli da žive zdravije. U periodu između 2000. i 2013. godine, smanjili smo količinu kristal šećera u našim proizvodima za 32%, pri čemu nam je prvenstveni cilj hrana za decu. 2014. godine obavezali smo se na dalje smanjenje šećera za 10% do 2016. godine u proizvodima koji nisu odgovarali našim nutritivnim kriterijumima (pdf, 882Kb). Do kraja 2015. godine smanjili smo količinu šećera za 39.000 tona (u proseku 8%) u ovim proizvodima.

Svoje nutritivne kriterijume zasnivamo na naučnim i javnim zdravstvenim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i drugih najvećih međunarodnih i domaćih stručnjaka u ovoj oblasti. Sedam procenata našeg ukupnog asortimana proizvoda (gde spadaju i neki proizvodi koji više udovoljavaju ukusima) u ovom trenutku nisu u skladu sa našim strogim kriterijumima za šećer, iako mogu biti zdraviji nego proizvodi konkurencije.

Nastavićemo da smanjujemo šećer u našim prehrambenim proizvodima i napicima što je brže moguće. Neki ljudi tvrde da na tome ne radimo dovoljno brzo, ali moramo da ovladamo ispravnim procesom. Hrana treba da istovremeno bude i zdrava i ukusna.

Šta radite da biste smanjili količinu soli u svojim proizvodima?

Radimo na smanjenju natrijuma u svim našim prehrambenim proizvodima i napicima, i naš sadašnji cilj za 2020. jeste da smanjimo unos natrijuma koji koristimo u svojim proizvodima za 10%. Želimo da pomognemo svakom pojedincu, kao i porodicama, da usvoje preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o unosu soli, odnosno po 5 grama dnevno za zdrave odrasle osobe.

U Sjedinjenim Državama, na primer, povezali smo se sa vladom da bismo podržali ciljeve u pogledu upotrebe soli među svim prehrambenim društvima, a ova inicijativa dobila je preporuke i pohvale Američke asocijacije za zdravo srce (AHA).

Između 2005. i 2011. godine, smanjili smo količinu soli koja se koristi u našim receptima za 12.500 tona. Zatim smo se posvetili smanjenju nivoa natrijuma za 10% od 2013. do 2016. godine, usredsređujući se na naše zahtevnije proizvode. Krajem 2016. godine, smanjili smo nivo natrijuma u našim prehrambenim proizvodima i napicima za 10,5% (2.700 tona).

Cilj nam je da smanjimo količinu soli u našim prehrambenim proizvodima i napicima tako da ljudi ne osećaju potrebu da ih sami dodaju ili dase opredeljuju za osoljenije alternative. Nestlé proizvodi uvek pružaju dobre prehrambene vrednosti i sjajan ukus.

Šta radite da smanjite zasićene masti?

Naš cilj za 2020. godinu je da smanjimo zasićene masti za 10% u Nestlé proizvodima koji nisu u skladu sa najstrožim nutritivnim standardima. Ovim pružamo podršku preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da samo 10% kalorija u našoj ishrani treba da dobijemo iz zasićenih masti. Kriterijumi Nestlé Fondacije za ishranu (NF) uspostavljaju standarde za nutritivnu vrednost naših proizvoda, i osmišljeni su tako da pomognu pojedincima i porodicama da postignu ovaj cilj SZO.

Danas, 8.500 pojedinačnih prehrambenih proizvoda i napitaka (oko 7% naših proizvoda) nisu u skladu sa standardima NF za zasićene masti. Ali ulažemo veliki trud da ih učinimo zdravijim.

2009. godine posvetili smo se smanjenju zasićenih masti u svim prehrambenim proizvodima koje proizvodimo, gde god je to moguće, bez povećavanja određenih zasićenih masnih kiselina. Krajem 2016. godine, smanjili smo sadržaj zasićenih masti u ovim proizvodima za u proseku 6,5%, odnosno 6.200 tona, u odnosu na cilj od 10%.

Našim kritičarima ponekad možda izgleda da nedovoljno brzo preduzimamo mere da svoje proizvode učinimo zdravijim, ali mi moramo da uspostavimo ispravan proces. Ljudi žele da njihova hrana bude zdrava i da mogu da uživaju u njoj. Takođe je važno upamtiti da su masti i ulja značajan deo zdrave i izbalansirane ishrane. One obezbeđuju energiju, pomažu apsorpciju vitamina i doprinose najvažnijim telesnim funkcijama.

Da li uklanjate trans-masti?

Kreiranjem Nestlé politika koje se odnose na trans-masti, nastojimo da uklonimo trans-masti iz delimično hidrogenizovanih ulja (DHO) iz našeg asortimana proizvoda, do kraja 2016. godine. Preko 99,8% masti i ulja koje ćemo kupiti 2017. godine neće sadržati takve masti.