Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MUSAKA OD ZELJA

Danas vas inspirišemo da sa svojim mališanima zakoračite u kuhinju i zajedno pripremiti zdrav i veoma ukusan obrok. Naš poznati kuvar Slobodan Radeta nam daje recept za musaku od zelja. Isprobajte ga i obavezno nam javite utiske!

Sastojci (za 8 porcija)
10 veza mladog pitomog zelja
800 g junećeg mesa od plećke, dvaput mleveno
2 praziluka
2 glavice luka
200 g pirinča
C bosiljak 1 kašičica
C crni mleveni biber
slatka mlevena paprika
3 jajeta
1 čaša milerama
so po ukusu 

Priprema
U većem tiganju izdinstajte sitno nasečeni crni luk i praziluk. Dodajte mleveno meso, so, C mleveni biber i C bosiljak. Dinstajte vodeći računa da se meso ne zgrudva. Pirinač obarite (da bude skoro sasvim kuvan). Pomešajte ga sa izdinstanim mesom. Dodajte slatke mlevene paprike po ukusu. Probajte i dodajte soli ukoliko ima potrebe.


Zelje operite. Odsecite lisne drške, koliko možete. Prelijte ga vrućom, ne ključalom, vodom da omekša. Zelje podelite u tri gomile. Posudu za pečenje premažite uljem. Prvu količinu zelja rasporedite po dnu. Preko zelja sipajte polovinu izdinstanog mlevenog mesa. Preko toga rasporedite drugu gomilu zelja, a zatim nanesite ostatak mesa. Prekrijte preostalim zeljem. Prelijte šoljom vode. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu zagrejanu na 180-200°C. Pecite dvadesetak minuta. Nakon toga odignite foliju s jednog kraja. Špicastim nožem bocnite musaku. Ukoliko je zelje potpuno meko izvadite posudu iz rerne (ukoliko nije vratite u rernu i pokriveno pecite još desetak minuta). Umutite 2-3 jajeta i čašu milerama. Prelijte time musaku i blago protresite posudu kako bi se preliv od jaja fino rasporedio po celom jelu. Vratite musaku u rernu i pecite dok se ne formira zlatkasta korica.


SAVET

Uključite decu u pripremu jela - neka operu zelje i odseku drške a zatim mogu da ređaju musaku u posudu za pečenje. Nakon toga mogu razbiti jaja i pomešati ih sa mileramom pa zaliti musaku.

Ovu vrstu musake nemojte praviti u prevelikoj posudi za pečenje. Zelje će tokom pripreme splasnuti i izgubiti na volumenu. Musaka ne treba da bude tanka da se ne bi presušila tokom pečenja.

Prijatno!

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.

smanjena musaka